Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Μάι 2022
Ο αγώνας κατά της κρατική καταστολής «ταξιδεύει» στην Αθήνα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια
Κλίκ για μεγέθυνση

Η μάχη απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια μάχη που μπορεί να ξηλώσει την κυβερνητική πολιτική τόσο στην παιδεία, όσο και συνολικά.
28.05.2022Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία οργανώνεται σήμερα, Σάββατο, στις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια στην οποία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς και οργανώσεις για να δοθεί ηχηρή απάντηση στο πογκρόμ αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας των ΜΑΤ στο ΑΠΘ τις τελευταίες ημέρες.

Με τη συγκέντρωση αυτή οι φοιτητές θέλουν να στείλουν και ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά και για τον νέο νόμο-έκτρωμα της υπουργού Παιδείας για τα Πανεπιστήμια.

νΚΑ: Η μάχη απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία θα ξηλώσει την κυβερνητική πολιτική

Σε κάλεσμά της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση μεταξύ άλλων τονίζει:

«Μόνο τυχαία δεν ήταν η μία ακόμα βάναυση επίθεση σε φοιτητές που εξαπολύθηκε την Πέμπτη στο ΑΠΘ. Μια επίθεση που λίγο έλειψε να αφήσει χωρίς μάτι, ή με πιο βαριά μόνιμα προβλήματα έναν νέο φοιτητή. Την ίδια μέρα που η αστυνομία εκτελούσε την επιχείρηση “Βιβλιοθήκη” όπως την έχει ονομάσει (που μόνο βιβλιοθήκη δεν τους νοιάζει να φτιάξουν), η υπουργός Παιδείας εξύγγειλε τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Για αυτό τον τελευταίο καιρό μπουκάρουν τα ΜΑΤ, για αυτό και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει όλη την αστική προπαγάνδα απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και την μαχόμενη κι αντικαπιταλιστική αριστερά, παρουσιάζοντάς τα ως «περιθωριακές ομάδες τραμπούκων». Όλα γίνονται για να στρώσουν το έδαφος μιας εύκολης ψήφισης και εφαρμογής του νέου νόμου!

Τι θέλει η κυβέρνηση στην ουσία; Τα ΑΕΙ πια δεν θα διοικούνται από καθηγητές -ακόμα και αυτούς τους ελεγχόμενους της κυβέρνησης-, αλλά απευθείας από την αγορά, καθώς τον κύριο ρόλο θα έχουν τα Συμβούλια Ιδρύματος που θα αποτελούνται από μάνατζερς του επιχειρηματικού κόσμου. Ακριβώς όπως θέλει και η ΕΕ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι οι μπράβοι αυτών των πανεπιστημίων, όπως ακριβώς δουλεύουν οι μπράβοι των μεγαλοεταιριών: Για να προστατέψουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι για να βαθύνει η επιχειρηματικοποιήση του πανεπιστημίου και να ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί που θα πετάξουν χιλιάδες παιδιά έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση -ήδη έχουν ανακοινωθεί 9.000 λιγότερες θέσεις- χρειάζεται να τσακιστούν οι αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος. Και επειδή ΟΠΠΙ δεν έχουν καταφέρουν να βάλουν ακόμα στα ιδρύματα, στη Θεσσαλονίκη προσπαθούν να επιβάλλουν την παρουσία των ΜΑΤ. Οι στόχοι τους είναι φανεροί, οι μάνατζερς και τα ΜΑΤ που τους φυλάνε είναι πιο σημαντικοί από τους φοιτητές.

(…) ΩΣ ΕΔΩ! Δεν θα βλέπουμε τη νεολαία αιμόφυρτη και ξυλοφορτωμένη! Για εμάς η υπεράσπιση της δυνατότητας των φοιτητών να σπουδάζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους δεν είναι ζήτημα μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά ζήτημα όλης της κοινωνίας. Η μάχη απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια μάχη που μπορεί να ξηλώσει την κυβερνητική πολιτική τόσο στην παιδεία, όσο και συνολικά».
Το κάλεσμα της «Λαϊκής ενότητας»

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5 17.00 μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε κατασταλτικό παροξυσμό. Σαν να μην έφτανε το δολοφονικό χτύπημα με χειροβομβίδα κρότου λάμψης που οδήγησε σε σοβαρότατο τραυματισμό φοιτητή, αλλά και το φακέλωμα και η στοχοποίηση συνδικαλιστών φοιτητών που προσάγονταν χθες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σήμερα η κυβέρνηση έφερε και όχημα αύρας μέσα στο ΑΠΘ απέναντι στους φοιτητές.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο και το λαϊκό εισόδημα να μην επαρκεί ούτε για τα αναγκαία, το μόνο που μένει στην κυβέρνηση είναι η κρατική τρομοκρατία και ο «νόμος και η τάξη».

Η νεολαία βρίσκεται πρώτα από όλα στο στόχαστρο. Οι αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, οι αντιδράσεις απέναντι στο πετσόκομμα των θέσεων στα ΑΕΙ δια της ΕΒΕ, οι διεκδικήσεις για ανθρώπινους και ασφαλείς όρους φοίτησης μέσα στην πανδημία αποτέλεσαν ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα απέναντι στην πολιτική του αυταρχισμού και της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών με την μαζική συμμετοχή και την ταυτόχρονη καταβαράθρωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν ότι η νεολαία δεν πρόκειται να ανεχτεί τα σχέδια του Μητσοτάκη και τον νόμο Χρυσοχοϊδη- Κεραμέως.

Η δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ την Πέμπτη 27/5, αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επενδύει για μια ακόμη φορά στην στρατηγική της έντασης, θέλοντας να κάνει φυγή προς τα εμπρός. Με την αρωγή των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, επιδιώκει να μετατρέψει το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, από επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αίμα από τον λαό και την νεολαία, σε ζήτημα «νόμου και τάξης» για πολώσει αντιδραστικά ακροατήρια. Εκτός από εκλογική τακτική συσπείρωσης των «ορφανών» της Χρυσής Αυγής, αποτελεί και πολιτική στρατηγική προληπτικής τρομοκράτησης του κόσμου της δουλειάς που βράζει, αλλά και της νεολαίας που είναι εδώ και δυο χρόνια στους δρόμους.

Δεν θα τους περάσει! Όπως η προηγούμενη φάση «στρατηγικής της έντασης» κατέρρευσε μετά την πλατεία Νέας Σμύρνης, με χιλιάδες λαού και νεολαίας να πλημμυρίζουν τις πλατείες της χώρας ενάντια στην καταστολή, έτσι και τώρα θα βρουν μπροστά τους τείχος από τον κόσμο της δουλειάς και την αγωνιζόμενη νεολαία.

Είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να σταθεί απέναντι στην πολιτική του αυταρχισμού, δίπλα στους φοιτητικούς συλλόγους που αγωνίζονται ενάντια στην στρατοπέδευση των δολοφόνων της ΕΛΑΣ στα Πανεπιστήμια.

Είναι καθήκον της Αριστεράς να μπει μπροστά, χωρίς παλινωδίεςς, στην συγκρότηση ενός ενιαίου αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην κρατική καταστολή. Μέσα από σωματεία και συνδικάτα, μέσα από μαζικούς φορείς πρέπει να φτιαχτεί ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τους φοιτητικούς συλλόγους που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα την κατασταλτική μανία των ΜΑΤ του Μητσοτάκη!

Το μήνυμα που έστειλε η μαζικότατη αντικατασταλτική πορεία των φοιτητικών συλλόγων στην Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, το ίδιο απόγευμα μετά τον τραυματισμό φοιτητή από ευθεία βολή κρότου λάμψης, πρέπει να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΤΟΤΑΚΗ


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου