Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Μάι 2022
Και έτσι οι νόμοι εφαρμόζονται ανάλογα με την ιδιότητα αυτών που είναι τα θύματα ή οι φερόμενοι ως θύτες.
Κλίκ για μεγέθυνση 

Πηγή: Του Θανάση Καμπαγιάννη - f/b

 

  Συνεχίστηκε χτες το Εφετείο της δίκης του Βαγγέλη Σταθόπουλου. 

Το δικαστήριο απέβαλε την πολιτική αγωγή που επιχείρησε να δηλώσει παθών που είχε παρασταθεί στον πρώτο βαθμό, καθώς ήδη από το πρώτο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί για το σε βάρος του αδίκημα.

Το δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες για επιθέσεις που έχει αναλάβει με προκηρύξεις της η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα” και για τις οποίες έχουν αθωωθεί οι κατηγορουμενοι. 

Στην επόμενη συνεδρίαση, θα εξεταστούν μάρτυρες για την υπόθεση της κλοπής στον ΟΠΑΠ (Οκτώβριος 2019), που είναι και η επίμαχη βάσει της οποίας καταδικάστηκε (για τρία κακουργήματα) ο Βαγγέλης Σταθόπουλος με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα μίγμα DNA. Να σημειωθεί ότι η αρχική κατηγορία της ληστείας έχει ήδη τραπεί στο πλημμέλημα της κλοπής, καθώς δεν υπήρχε κάποιος υπάλληλος παρών κατά την πράξη (ώστε να προκύπτει το στοιχείο της βίας).

Με αφορμή την παράσταση σε αυτό το δικαστήριο θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο όσον αφορά τη διαρκή συζήτηση για τη δικαιοσύνη και υποθέσεις της επικαιρότητας.

Συζητιέται πολύ αυτό το διάστημα η εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει τον κατηγορούμενο για την υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα. Αναμένεται ακόμα το Βούλευμα του Συμβουλίου που είναι και το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει.

Η πρόταση μη παραπομπής της υπόθεσης στο ακροατήριο θα πρέπει να ειδωθεί στα πλαίσια της δικαστηριακής πρακτικής.

Ας αποτολμήσω μια σύγκριση, που δεν είναι what-aboutism, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. 

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος παραπέμφθηκε στο ακροατήριο σε πρώτο βαθμό με την (επιπλέον) κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ τον Νοέμβριο του 2017 και μάλιστα ως τρομοκρατικής πράξης. 

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος τον Νοέμβριο του 2017 ήταν στην φυλακή για (γνωστή) προηγούμενη ποινική εμπλοκή του.

Τι κι αν προσκόμισε το αποφυλακιστήριό του στη διάρκεια της ανάκρισης; Τι κι αν προέκυπτε ο εγκλεισμός του τη μέρα που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Νοεμβρίου του 2017;

Το Συμβούλιο τον παρέπεμψε. “Να πάτε να τα πείτε στο ακροατήριο”, όπως μας λέμε συνήθως οι δικαστές. 

Ας μην αναρωτιέται κανείς με τη γενικευμένη καχυποψία που επικρατεί στην κοινωνία απέναντι σε εισαγγελικές προτάσεις που κρίνουν ανάξια εκδίκασης μια καταγγελία για βιασμό (η παραπομπή σε ακροατήριο απαιτεί ενδείξεις), την ίδια στιγμή που ένας αναρχικός παραπέμπεται σε δίκη για μια πράξη την οποία υποτιθέμενα τέλεσε σε διάστημα που ήταν στη φυλακή. Βέβαια, θύμα εκεί ήταν άντρας των ΜΑΤ….

Παραλειπόμενο: χτες ο εισαγγελέας της έδρας κ. Βεργώνης πρότεινε να γίνει δεκτή η παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας από τον παθόντα (αν και το αδίκημα σε βάρος του ειχε εκδικαστεί και οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί) μόνο για το αδίκημα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για απόλυτη παραβίαση της πάγιας νομολογίας των δικαστηρίων που δεν δέχονται παράσταση πολιτικής αγωγής σε έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης (όπως είναι το 187Α) αν δεν συμπροσβάλλεται ατομικό έννομο αγαθό και δεν υπάρχει ενεργή αξίωση προς τούτο. 

Το “μυστικό”; Μα φυσικά ο επιχειρήσας να δηλώσει την παράσταση ήταν αστυνομικός. 

Και έτσι οι νόμοι εφαρμόζονται ανάλογα με την ιδιότητα αυτών που είναι τα θύματα ή οι φερόμενοι ως θύτες. 

Και η ζωή συνεχίζεται...

Ας μείνουμε στο θετικό ότι το δικαστήριο απέρριψε την εισαγγελική πρόταση.

Επόμενη συνεδρίαση του Εφετείου του Βαγγέλη Σταθόπουλου: Δευτέρα 30 Μαϊου.


Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 | 4:20 μ.μ.

πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου