Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Ιούν 2022
Διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI
24.06.2022, 19:33

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια της Αθήνας, για τον αναρχικό κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας.

Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν το μέλος του ΔΣ ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο δικηγόρος του κρατούμενου Γιώργος Κακαρνιάς, η προσωπική γιατρός του Γ. Μιχαηλίδη, Λίνα Βεργοπούλου, ο φίλος του Νίκος Ρωμανός. Στη συζήτηση παρενέβησαν, ο Παναγιώτης Αντωνιου, μέλος του ΠΣ της Αναμέτρησης, που ανέγνωσε το κοινό κάλεσμα 10 αριστερών οργανώσεων και ο Μιχάλης Κριθαριδης, εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ25. Παρών στην αίθουσα του ΔΣΑ ήταν και ο πατέρα του Γ. Μιχαηλίδη.

Υπενθυμίζεται πως και η δεύτερη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου της Άμφισσας ήταν απορριπτική ως προς το αίτημά του για υφ'όρον απόλυση, παρά το γεγονός ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (σ.σ. έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση) .

Σημειώνεται ότι έπειτα από σχεδόν ένα μήνα απεργίας πείνας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος, έχει φτάσει τα 57,5 κιλά (από 73 που ήταν) και έχει χάσει περισσότερο από το 21% του σωματικού του βάρους, με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Θεωρούμε ότι τα αιτήματα είναι δίκαια. Κάνουμε έκκληση η πολιτεία να δει με ανθρωπισμό τα αιτήματα του κρατούμενου που δεν είναι παράλογα», σημείωσε κατά το άνοιγμα της Συνέντευξης Τύπου ο Θ. Καμπαγιάννης ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχει στοχοποίηση και εκδικητική μεταχείριση σε βάρος κρατουμένων που ανήκουν στον αναρχικό κι αντιεξουσιαστικό χώρο. Θέλουμε να κερδίσει η ζωή».

Ο ίδιος τόνισε ότι «κάθε ώρα μετράει. Είναι σε κίνδυνο η ζωή του, πράγμα που ήρθε με τη σειρά της να επιβεβαιώσει τόσο η προσωπική του γιατρός όσο και ο συνήγορός του ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συνθήκες νοσηλείας του κρατουμένου.

«Είναι στο νοσοκομείο της Λαμίας, σε ένα κελί που έχει μόνο ένα κρεβάτι. Είναι μόνος. Μας έχουν αρνηθεί να έχει σύνοδο. Είναι σημαντικό να έχει κάποιον μαζί του. Δεν είναι διακριτική μεταχείριση αυτό. Αντί για νοσηλευτή να έχουμε έναν της οικογένειας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κακαρνιάς, ενώ στηλίτευση το γεγονός ότι πήρε 38 ολόκληρες ημέρες στο Δικαστικό Συμβούλιο να βγάλει μία απόφαση η οποία υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη και έκανε λόγο για «ακραία κατασταλτική πολιτική».

Ο Γ. Κακαρνιάς σημείωσε ότι ασκήθηκε άμεσα την ίδια κιόλας ημέρα έφεση κατά του βουλεύματος. «Προσπαθούμε να επισπεύσουμε την κατάσταση. Πιέζουμε να φτάσει η υπόθεση στο συμβούλιο εφετών στη Λαμία. Δεν γίνεται να περνάει ο χρόνος έτσι», είπε χαρακτηριστικά. 

Με τη σειρά της η προσωπική γιατρός του Γ. Μιχαηλίδη ενώ ξεκαθάρισε πως δεν της αρέσει η θανατολαγνεία, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης του κρατουμένου ο οποίος έχει χάσει πάνω από το 21% του σωματικού του βάρους «από την εμπειρία μου και σύμφωνα με τις επιστημονικές μου γνώσεις θεωρώ ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα περίπου 10-15 ημερών οι καταστροφικές συνέπειες της απεργίας πείνας θα είναι μη αναστρέψιμες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρχίσουν να δυσλειτουργούν και να ανεπαρκούν πλήρως, βασικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, ήπαρ. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου», είπε η Λ. Βεργοπούλου και πρόσθεσε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του απεργού.

Από την πλευρά του ο φίλος του Γ. Μιχαηλίδη, Νίκος Ρωμανός έκανε λόγο για ένα «καθεστώς προληπτικής κράτησης», που εφαρμόζεται στον απεργό πείνας. «Υπάρχει μια αστυνομία σκέψης από την πλευρά δικαστικών και εισαγγελικών αρχών η οποία τιμωρεί τον κρατούμενο για αυτά τα οποία σκέφτεται ότι ίσως διαπράξει», είπε και πρόσθεσε  ότι «ο Γιάννης δεν είναι ο μόνος που βιώνει αυτό το καθεστώς. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αλλάξει παρά πολύ τα πράγματα στις ελληνικές φύλακες».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι μία απεργία πείνας δίκαιη. Είναι μία απεργία πείνας για τη ζωή του. Ο αγώνας δεν αφορά μόνο τον Γιάννη αλλά μας αφορά όλους. Η υπόθεση της ελευθερίας είναι μία συλλογική υπόθεση».

Τέλος, για το θέμα τοποθετήθηκαν ο Παναγιώτης Αντωνίου, ο οποίος και διάβασε ένα κείμενο που συνυπογράφουν δέκα οργανώσεις της αριστεράς υπέρ του Γ. Μιχαηλίδη, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ25, Μ. Κριθαριδης, σημείωσε ότι στηρίζουν τις σημερινές κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας «για τον αγώνα του απέναντι σε ένα κράτος που καθημερινά παρανομεί και δημιουργεί καθεστώτα εξαίρεσης. Απέναντι σε όλα αυτά και απέναντι στους τρομονόμους».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου