Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Ιαν 2023
Γιάννης Λούλης / Η τοξική εποχή μας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Η τοξική εποχή μας». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Λούλη, που κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Και αξίζει να το αγοράσουμε, και κυρίως να το διαβάσουμε, κι ας μην είναι ο συγγραφέας «δικός μας». Ας μην σκέφτεται για πολλά ζητήματα όπως εμείς. Ίσως μάλιστα γι’ αυτό ακριβώς. Για να δούμε πώς φωτογραφίζει τον σύγχρονο κόσμο και την εποχή μας ένας ειδικός της επικοινωνίας, που κρατάει τις αποστάσεις του από τα κόμματα και όσο μεγαλώνει με τόσο μεγαλύτερη τόλμη, αλλά και με έναν υπόγειο πεσιμισμό, αναλύει τις τάσεις της εποχής μας.

Βιβλίο

Η κατά τον Λούλη η διαδρομή προς την «τοξική εποχή μας» ξεκινά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δημοκρατίες πολλαπλασιάζονται. Σταδιακά όλα στραβώνουν. Και οι τοξίνες έχουν δύο εστίες. Η μία αφορά την απόλυτη ανομία της Αμερικής, την καταρράκωση του Διεθνούς Δικαίου και το ποδοπάτημα των φιλελεύθερων αξιών. Η δεύτερη αφορά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που προκαλούν αγεφύρωτα κοινωνικά ρήγματα και πολιτική πόλωση. Οι ανισότητες εκτοξεύονται. Και στην Αμερική γεννιούνται ο τραμπισμός και ο απόλυτος διχασμός.

Κι όμως, από το 1945 έως το 1975 οι καπιταλιστικές δημοκρατίες είχαν πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό θαύμα καθώς το κράτος πρόνοιας ενσωμάτωνε όλη την κοινωνία. Όμως αυτό το πολιτικό πρότυπο γκρεμίζεται. Η ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών προκαλεί την παγκόσμια κρίση του 2007-2008. Το αποτέλεσμα είναι οι πλούσιοι να γίνουν πολύ πλουσιότεροι, ενώ η μεσαία τάξη υποβαθμίζεται και η εργατική ισοπεδώνεται. Οι οικονομικές ελίτ αποκτούν τεράστια επιρροή στον χώρο της πολιτικής, με ασήμαντους πολιτικούς ως ανδρείκελα.

Από το 2006 οι δημοκρατίες μειώνονται και γίνονται λιγότερο δημοκρατικές. Οι δικτατορίες αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο σκληρές. Ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι αυτή δεν υπάρχει ως αυτόνομη χώρα! Η υπέρμετρη επιρροή των οικονομικών ελίτ, η πόλωση, οι ανισότητες τραυματίζουν τις κοινωνίες. Αυτή είναι η «τοξική εποχή» μας.

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Λούλης είναι ο κορυφαίος ίσως ειδικός στο πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Υπήρξε σύμβουλος, μεταξύ άλλων, μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Δημάκη, του Κώστα Καραμανλή, του Γλαύκου Κληρίδη, του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Αναστασιάδη. Ενώ είναι γνωστές οι αναλύσεις του για τη σημασία του «μεσαίου χώρου» στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα γράφει ένα άρθρο τον μήνα για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα βιβλία του για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολλά. Το 1995 προειδοποίησε για την κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα. Ακολούθησαν βιβλία του στις εκδόσεις Λιβάνη. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, την εποχή της μεγάλης κρίσης, εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία του (2011, 2012, 2014, 2015), καθώς και το βιβλίο που θεωρεί έργο ζωής: «Στις ρίζες του Κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση» (2018).

Αντίστοιχο έργο ζωής στα διεθνή θέματα ο συγγραφέας θεωρεί το παρόν βιβλίο. Και τούτο διότι ενσωματώνει τέσσερα βιβλία του για το διεθνές σκηνικό: «Η επικίνδυνη υπερδύναμη», «No happy end», «Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες», «Άνομος κόσμος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου