Έξω από το Εφετείο Αθηνών συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην διαδικασία της αξιολόγησης όπως προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιώντας στη συνέχεια πορεία.

Την απεργία στηρίζει με απόφασή της και η ΑΔΕΔΥ που κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στην Αττική από τις 11:30 μέχρι τις 14:30.

Επιπλέον, πραγματοποιούν κινητοποίηση και για την αγωγή που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως, με αποτέλεσμα να κριθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης: Η Κεραμέως βάζει φωτιά στα σχολεία

Η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης ξεκίνησε στις 11.30. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν επίσης ασκήσει έφεση, με τις δύο πρώτες να λαμβάνουν ημερομηνία εκδίκασης στις 25 Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για εφέσεις επί της ίδιας πρωτόδικης απόφασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε τη συνεκδίκασή τους σήμερα.

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν προσφύγει για ακύρωση της απόφασης, γι αυτό και το ραντεβού για την απεργιακή συγκέντρωση δόθηκε έξω από το Εφετείο.

 

H συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην απεργία συμμετείχε το 95% των εκπαιδευτικών. Μετά την συγκέντρωση έξω από το εφετείο, ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή. Συγκεκριμένα, η πορεία από το Εφετείο πέρασε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνεχίστηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας και κατέληξε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι εκπαιδευτικοί, που χαρακτηρίζουν τη δίκη «παρωδία» φώναζαν συνθήματα όπως «Με δίκες και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς».

Σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονιζόταν πως  «αποκαλύπτεται ότι σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και η καταστολή.

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω πολιτικές επιλογές και μεθοδεύσεις, που συνοδεύονται με χημικά, αύρες και άσκηση βίας κατά των εκπαιδευτικών.

Η μακρόχρονη ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος μέσα από τους οργανωμένους αγώνες του κλάδου ΔΕΝ υποτάσσεται- ΔΕ λυγίζει».

Στη συγκέντρωση δeν καλούν μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και συντονιστικά μαθητών, οι οποίοι εκτός των άλλων διαμαρτύρονται και για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα εν μέσω πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκπαιδευτικοί δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας

«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιάζοντας την έφεση του υπουργείου Παιδείας σημειώνει: «"Παράνομη και καταχρηστική", δηλαδή… βλαβερή για την κοινωνία, χαρακτήρισε το δικαστήριο την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Ετσι έχουν επιβάλλει στα Δικαστήρια οι αντεργατικοί και απεργοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και ειδικά ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας» και υποστηρίζει ότι (η κυβέρνηση) «καταφεύγει στην τρομοκρατία, τις δικαστικές απαγορεύσεις και την αστυνομική βία» επειδή «τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής, την έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας ότι η υπουργός Παιδείας «μάς θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους "να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων"». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά... νόμων της κυβέρνησής της. Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπουργός, αντί να "αξιολογήσει" τη γενικευμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών στην υποβάθμιση του διδακτικού έργου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, τα αποτελέσματα των κενών πανεπιστημιακών εδράνων με την ΕΒΕ, την υγειονομική ανασφάλεια στα σχολεία, ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο με τον εκπαιδευτικό κόσμο». Κατόπιν αυτών, επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά στην ιστορία του το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματά του αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».

ΚΚΕ: «Ένα μεγάλο ΝΑΙ για ουσιαστική στήριξη των σχολείων»

«Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους, που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία. Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα κοιτάει στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα "πωλούνται" και όλα θα "αγοράζονται". Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό "δεν πάει άλλο" απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που "εξουθενώνει" τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας», αναφέρει το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση.

«Σήμερα κάθε εκπαιδευτικός νιώθει την ανάταση και την αξιοπρέπεια του συλλογικά οργανωμένου αγώνα για το δίκιο. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Λέει ψέματα η κυβέρνηση και η υπουργός "Παιδείας" ότι σκοπός τους είναι να αναβαθμιστούν τα σχολεία. Στόχος τους είναι να ενταθούν οι κοινωνικοί φραγμοί, η μόρφωση να παρέχεται σαν εμπόρευμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών. Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα», σημειώνει.

«Το δίκιο θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα στηρίζεται ολόπλευρα για να αναπτύσσει όλες τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, για ένα σχολείο ανοιχτό και ασφαλές που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Η δύναμη θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που οργανώνονται μαζικά και συλλογικά και θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων.

Ένδειξη της πίεσης που μπορεί να ασκήσει αυτή η δύναμη είναι ο αυταρχικός κατήφορος της Υπ. "Παιδείας" και της κυβέρνησης που συνεχώς "τρώνε τα μούτρα τους" από τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μη γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!», καταλήγει.
πηγη: https://tvxs.gr