Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Ιαν 2023
Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας και ΣΦΕΑ για τον απεργό πείνας και δίψας, Θ. Χατζηαγγέλου
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο ΣΦΕΑ επισημαίνει ότι «η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!» και πως «αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου».05.01.2023


Παρέμβαση στην υπόθεση του προφυλακισμένου Θάνου Χατζηαγγέλου, που πραγματοποιεί πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας διαμαρτυρόμενος για την αιφνιδιαστική μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας από τις φυλακές Κορυδαλλού, έκαναν η Διεθνής Αμνηστία και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να δώσουν άμεσα απαντήσεις στον αναρχικό απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου για τους λόγους της μεταγωγής του, ενώ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του 35χρονου.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, ζητά να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή ο απεργός πείνας και δίψας, σημειώνοντας ότι «η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!» και πως «αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου».

Σημειώνεται ότι για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (4/1) συνέντευξη Τύπου, όπου ο γιατρός του 35χρονου έκανε λόγο για δυσλειτουργίες στο σώμα του απεργού και σημείωσε ότι η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον 35χρονο Θάνο Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στη Βόρεια Ελλάδα και για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους της μεταφοράς αυτής. Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη απάντηση στο αίτημα των δικηγόρων του Θάνου Χατζηαγγέλου να τους κοινοποιηθεί η απόφαση με την οποία διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας, ώστε να καταλάβουν τους λόγους στους οποίους βασίζεται αυτή η ενέργεια.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατείται προφυλακισμένος. Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Θάνος Χατζηαγγέλου μεταφέρθηκε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, κοντά στις φυλακές Νιγρίτας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάστασή του, η οποία θεωρείται κρίσιμη λόγω της παντελούς μη πρόσληψης τροφής και υγρών. Τόνισαν επίσης ότι δεσμεύονται από την ιατρική δεοντολογία να μην προβούν σε καμία ιατρική πράξη χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο Θάνος Χατζηαγγέλου εξακολουθεί να αρνείται κάθε ιατρική βοήθεια και παρέμβαση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις ελληνικές αρχές να παράσχουν άμεσα στον Θάνο Χατζηαγγέλου και στους δικηγόρους του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή, σύμφωνα με τον νόμο. Η οργάνωση καλεί επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι ιατρικά αναγκαίες, όπως επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, και ότι δεν γίνονται με τρόπο που εν γνώσει τους προκαλεί περιττό πόνο ή ταλαιπωρία.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Θάνου Χατζηαγγέλου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις αρχές να αποφύγουν να ασκήσουν κάθε είδους πίεση στους επαγγελματίες υγείας να ενεργήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς την ιατρική δεοντολογία, και τους υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία χωρίς να θίγεται οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής τους περίθαλψης».
Η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ

«Η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του υπόδικου Θάνου Χατζηαγγέλου, κρέμεται από μια κλωστή. Οι γιατροί μιλούν για κίνδυνο πολυλειτουργικής εξάντλησης ή, το λιγότερο, ανήκεστης βλάβης της υγείας του.

Ο απεργός δεν διεκδικεί την αποφυλάκισή του – αφού έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε – ή κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά την επάνοδό του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως δικαιούται ως προφυλακισμένος.

Η μεταγωγή του στις υπερπλήρεις φυλακές Νιγρίτας είναι εντελώς εκδικητική. Το αίτημά του δεν είναι ‘εκβιασμός του κράτους’ αλλά ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς. Να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις, ούτε καν για κραυγές ή αναθέματα για μια ανάλγητη κυβέρνηση που λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό διεκδικούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις κινήσεις αλληλεγγύης, τις ανακοινώσεις – εκκλήσεις κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Γιατί για μας, τους δεσμώτες της χούντας, είναι ζήτημα αρχής ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνουμε τις πράξεις τους ή συμφωνούμε, εν προκειμένω, με τις πολιτικές τους απόψεις.

Γιατί και η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Αθήνα 4/1/2023».
Πηγή: www.rosa.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου