Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Ιαν 2023
Ύστατη έκκληση για τον απεργό πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου
Κλίκ για μεγέθυνση
«To κράτος δείχνει το αληθινό του πρόσωπο αρνούμενο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του απεργού να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού απ’ όπου μετήχθη βιαίως».04.01.2023


Έκκληση να σωθεί η ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου που διανύει σήμερα την 17η μέρα απεργίας με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο, απευθύνουν φορείς και συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη στο AlterThess.gr, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Σερρών, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, η υγεία του επιδεινώνεται ώρα με την ώρα ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει μάθει τον λόγο της ξαφνικής μεταγωγής του στις 19 Δεκεμβρίου από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα φορείς και συλλογικότητες τονίστηκε η σημασία να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του απεργού που αξιοπρεπώς και με μόνο όπλο την ίδια του τη ζωή διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του ως κρατουμένου.

«To κράτος δείχνει το αληθινό του πρόσωπο αρνούμενο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του απεργού να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού απ’ όπου μετήχθη βιαίως» σημείωσε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σπυριδωνίδης που συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο προσωπικός γιατρός του Θ. Χατζηαγγέλου και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Γιάννης Ράπτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Θάνος Χατζηαγγέλου είναι αποφασισμένος να δώσει τον αγώνα αυτόν μέχρι τέλους. «Μια από τις τελευταία κουβέντες που μοιράστηκε μαζί μου ήταν ότι “Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμείς θα νικήσουμε”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα από τις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν στην αρχή καλή ωστόσο ήδη από την παραμονή του νέου έτους άρχισε να επιδεινώνεται σοβαρά λόγω και της έλλειψης νερού. Εκτίμησε ότι η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς από στιγμή σε στιγμή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός υπογλυκαιμικού κώματος, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, θρομβολυτικού επεισοδίου, αρρυθμίας και ανακοπής. «Αυτά είναι τα δεδομένα για έναν άνθρωπο που στερείται το νερό» πρόσθεσε.

Ο Γ. Ράπτης ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών Β. Παπαμιχάλη αλλά και τον διευθυντή της Παθολογική Κλινικής του νοσοκομείου Σερρών Θ. Καλλινικίδη για την ενεργοποίησή τους καθώς, όπως είπε, «αντιλήφθηκαν τι ακριβώς γίνεται και με μεγάλο σεβασμό στην επιθυμία του Θάνου και την κοινωνία, στάθηκαν στο ύψος του ανθρώπου».

Ο Γ. Ράπτης διέψευσε τα όσα έχουν ακουστεί για απόπειρες αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας και δίψας. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αρχικά προφορική συνομιλία της Εισαγγελέα με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής ενώ τις επόμενες μέρες στάλθηκε έγγραφο της ίδιας περί αναγκαστικής σίτισης. Ο ίδιος ο απεργός αρνήθηκε να λάβει ορό αλλά, όπως είπε ο γιατρός, δεν έγινε κάποια βίαιη απόπειρα. Μάλιστα ο διευθυντής της κλινικής έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του νοσοκομείου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβεί τον ιατρικό όρκο και τη συνείδησή του. Την ίδια στάση κρατούν και οι υπόλοιποι γιατροί.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μπίκας, μέλος του ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ και δημοσιογράφος στο infolibre.gr υπενθύμισε ότι ο Θάνος Χατζηαγγέλου είχε συλληφθεί πριν έντεκα μήνες κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση σχετικά με εμπρηστική ενέργεια σε ίδρυμα Θρησκευτικού προβληματισμού στην Άνω Πόλη.

«Ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και βρέθηκε προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Θ. Χατζηαγγέλου στις 19 Δεκεμβρίου μετήχθη βιαίως στις φυλακές Νιγρίτας χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι της μεταγωγής του. Ο ίδιος τη θεωρεί εκδικητική για τη συμμετοχή του στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα» πρόσθεσε αναφέροντας πως πολλοί κρατούμενοι κινητοποιούνται ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα μέσω του οποίου εντείνεται ασφυκτικά η πίεση στα σώματα και στις ζωές τους. «Ο Θάνος αγωνίζεται στις νέες μεθοδεύσεις που θέλουν να μετατρέψουν τα κάγκελα της δημοκρατίας σε σύγχρονα νεκροταφεία ζωντανών νεκρών. Είναι η ύστατη πράξη αντίστασης στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και στον έλεγχο της ζωής μέχρι την εξόντωσή της» κατέληξε.

Να σημειωθεί πως εδώ και μέρες απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει και άλλοι αναρχικοί κρατούμενοι στις φυλακές ενώ πλήθος αλληλέγγυων προχωρούν σε δράσεις για να αναδείξουν τον αγώνα του Θ. Χατζηαγγέλου.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου