Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 10 Οκτ 2021
13 Οκτωβρίου: Διάλογος για την Προφορική Ιστορία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η προφορική ιστορία, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας ακόμη κλάδος της ιστορίας· είναι ένα ριζοσπαστικό κίνημα που ανοίγοντας τα αυτιά στις ίδιες τις φωνές περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων υποκειμένων και κοινωνικών ομάδων τους βγάζει από τη λήθη και τους καθιστά ισότιμο μέρος της κοινωνικής μνήμης ενός τόπου.

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό για την προφορική ιστορία θα λέγαμε ότι είναι ο κλάδος εκείνος της ιστορίας που χρησιμοποιεί ως μεθοδολογικό εργαλείο τη συλλογή προφορικών μαρτυριών. Η προφορική ιστορία, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, καθώς η ανάγκη να καταφύγει κανείς στις προφορικές μαρτυρίες γεννήθηκε εξαιτίας της απουσίας της φωνής μεγάλων κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών από τα επίσημα αρχεία. Οι αγωνιστές των αντι-αποκιακών κινημάτων, οι γυναίκες, οι εργάτες, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι μετανάστες, οι «απλοί» άνθρωποι ήταν για αιώνες αόρατοι για τους ιστορικούς καθώς η ιστορική αφήγηση συγκροτούνταν μέσα από τη μελέτη γραπτών πηγών από επίσημα αρχεία φορέων ή ακόμα και ιδιωτικά αρχεία εγγράματων «σπουδαίων» ανδρών –πολιτικών, στρατιωτικών, επιστημόνων κοκ— που κατέχοντας την εξουσία και τη γνώση που παράγεται από αυτή κατείχαν και το μονοπώλιο στη συγκρότηση της συλλογικής μνήμης, την επονομαζόμενη δηλαδή «επίσημη ιστορία» που «γράφουν οι νικητές».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας στη χώρα μας γεννήθηκαν δέκα χρόνια πριν, μέσα στην οικονομική κρίση, για να ψάξουν την ιστορία «από τα κάτω» —την ιστορία της γειτονιάς τους, της κοινωνικής τους ομάδας κλπ— δίνοντας φωνή σε αόρατα ιστορικά υποκείμενα. Γεννήθηκαν, δηλαδή, σε μια συγκυρία που η οικονομική κρίση συντάραξε όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αλλά και την ίδια τους την αίσθηση της ταυτότητας, πολιτικής και κοινωνικής, τη στιγμή που η κοινωνία ήθελε να δει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει, να εξερευνήσει το παρελθόν μέσα από την κοινωνική μνήμη για να καταλάβει το παρόν και να φανταστεί το μέλλον.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 18.00 λαμβάνει χώρα ένα σπουδαίο γεγονός για την κοινωνική μνήμη αλλά και το άνοιγμα μιας επικοινωνίας μεταξύ φορέων που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με αυτή τη μνήμη. Η πρωτοβουλία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας καλούν σε έναν δημόσιο διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία με συλλογικότητες και φορείς που καταπιάνονται με την προφορική ιστορία, όπως η ΕΠΙ – Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το MOG – Memories of Occupation in Greece. Θα συμμετέχουν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Μεϊμάρης και το  Troubadours Digital, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη. Η σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης πηγάζει ακριβώς από το ότι για πρώτη φορά οι φορείς και οι συλλογικότητες που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης στον τόπο θα ανοίξουν έναν δημόσιο διάλογο μεταξύ τους, θα συνδιαλλαγούν υπερβαίνοντας τα στεγανά και έξω από τους κύκλους που αναπαράγουν αυτά τα οποία ήδη πιστεύουν, θα μιλήσουν αλλά και, κυρίως, θα ακούσουν τις φωνές των άλλων, αυτό δηλαδή που κάνει το ίδιο το εργαλείο της προφορικής ιστορίας.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 18:00-20:30
Σύνδεσμος παρακολούθησης zoom:

https://us02web.zoom.us/j/89580205109?pwd=MVM1TTA5YTJuY3dxanExOVNBdEMwQT09
Meeting ID: 895 8020 5109
Passcode: 802924

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, 18:00-20:30, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Η ποικιλόμορφη παρουσία της Προφορικής Ιστορίας στον επιστημονικό και δημόσιο λόγο αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αναδιαρθρώσεις, τους προβληματισμούς και τις συλλογικές αντιλήψεις για το παρελθόν, όπως έχουν διαμορφωθεί κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Από τη διεύρυνση της δημόσιας συζήτησης για την κοινωνική μνήμη πηγάζει και η ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών στεγανών μέσω του διαλόγου.

Από το 2011 που οργανώθηκαν οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διατηρούν μια δυναμική κοινωνική παρουσία και επιδεικνύουν ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας εγκαινιάζει μια προσπάθεια αλληλογνωριμίας και επικοινωνίας με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και φορέων που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης, οργανώνοντας έναν δημόσιο διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία.

Στον διάλογο θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι φορείς με αλφαβητική σειρά:
ΕΠΙ – Ένωση Προφορικής Ιστορίας www.epi.uth.gr
MOG – Memories of Occupation in Greece www.occupation-memories.org
ΟΠΙ – Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας http://oralhistorygroups.gr/
Και ως κριτικοί σχολιαστές οι:
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος https://www.jewishmuseum.gr
Μ. Μεϊμάρης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Troubadours Digital https://troubadours.gr
Συντονίστρια: Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος
Στόχος είναι να παρουσιαστεί η οπτική και η δράση των συμμετεχόντων ως προς καίρια θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία και τη σημασία της συλλογής/διαχείρισης των προφορικών μαρτυριών. Επίσης θα διερευνηθούν οι μελλοντικές προοπτικές και οι πιθανότητες διεύρυνσης του διαλόγου για την Προφορική Ιστορία.

Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας



πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου