Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 26 Ιούλ 2022
Βλέπει παντού «ηθικούς αυτουργούς»
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI
25.07.2022, 12:03

 

 
 
Πέταξαν ροζ μπογιές στο σπίτι του, ενώ είχε προηγηθεί χυδαίο πρωτοσέλιδο του γνωστού ακροδεξιού εντύπου «Μακελειό» ● Με υπαινιγμούς και αυθαίρετα συμπεράσματα απάντησε ο υφυπουργός.

Στα απόνερα της υπόθεσης Λιγνάδη και των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών από καλλιτέχνες και κοινό για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για κατά συρροή βιασμούς δυο ανηλίκων, διπλός στόχος έγινε μέσα σε λίγες μέρες ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Προηγήθηκε χυδαίο, ακραία ομοφοβικό πρωτοσέλιδο του γνωστού ακροδεξιού εντύπου «Μακελειό» πριν από μία εβδομάδα και ακολούθησε τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου επίθεση με ροζ μπογιές από αγνώστους στην εξώπορτα του σπιτιού του. Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Γιατρομανωλάκης (όπως και ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) κινήθηκε νομικά εναντίον της εφημερίδας, ενώ πολλοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και καταδίκασαν απερίφραστα την απόπειρα του ακροδεξιού εντύπου να συνδέσει συκοφαντικά το όνομά του με τις καταγγελίες κατά του Λιγνάδη.

Σχολιάζοντας την επίθεση του εντύπου, ο κ. Γιατρομανωλάκης έκανε επισημάνσεις όπως αυτή: «Υπάρχουν κάποιοι στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου που ευδοκιμούν στο κλίμα τοξικότητας που καλλιεργείται συστηματικά. Υπάρχουν κάποιοι που συνειδητά επικαλούνται το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” παρότι ξέρουν σε ποιον ολισθηρό, κατηφορικό δρόμο οδηγεί [...] Υπάρχουν κάποιοι που καταδικάζουν άλλες ομοφοβικές επιθέσεις αλλά δεν ενοχλούνται αν τρίτοι αποκαλούν τον Αλέξη Πατέλη και εμένα “κτηνοβάτες και ανώμαλους”, γιατί εμείς “τα θέλαμε και τα πάθαμε, αφού ξέραμε πού μπλέκαμε” (αν σας θυμίζει victim blaming αυτή η φράση, ίσως είναι), ή πολύ απλά γιατί δεν είμαστε “σαν αυτούς” (αν σας θυμίζει ρατσισμό αυτή η φράση, ίσως είναι) [...]».

Πρόκειται για επισημάνσεις που σχολιάστηκαν υπό το πρίσμα της εσπευσμένης αποχώρησής του, καθώς και της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη από την Καλαμάτα, όταν πληροφορήθηκαν ότι θα αναρτηθεί το πανό «Βιαστής είναι», όπως και υπό το πρίσμα ότι απέφυγε να καταδικάσει ο ίδιος ξεκάθαρα ομοφοβικά σχόλια και χαρακτηρισμούς όπως «βίζιτες», «λούγκρες» και «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη εναντίον των θυμάτων κατά τη διάρκεια της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Με αναλόγως αυθαίρετη ερμηνεία υποδέχτηκε ο υφυπουργός την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, επίθεση που εξ ορισμού κινείται εκτός του δημοκρατικού διαλόγου, συστατικού στοιχείου της Δημοκρατίας, αλλά είναι και ανοιχτή σε ομοφοβικές αναγνώσεις. Παρότι υπήρξε από πολλές πλευρές σαφής καταδίκη της επίθεσης, ο ίδιος συνέχισε να υποδεικνύει «ηθικούς αυτουργούς»: «Είναι αυτ@ του “ναι μεν αλλά”, είναι αυτ@ του “ηθικού πλεονεκτήματος”, είναι αυτ@ που τροφοδοτούν με ψέμα την κοινή γνώμη ώστε μετά να έρθει το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” να πετάξει ροζ μπογιές στην εξώπορτά μου, είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να με συνδέσουν με ποινικές υποθέσεις χωρίς να έχω σχέση και το ξέρουν. Τους γνωρίζουμε τους ηθικούς αυτουργούς, παροικούν εδώ στη μικρή μας Ιερουσαλήμ, κάποι@ σε λίγο μάλλον θα ζητήσουν και την ψήφο μας [...]».

Το θέμα είναι ότι εκ μέρους ενός υφυπουργού οι υπαινιγμοί μόνον καλό δεν κάνουν. Εάν γνωρίζει τους ηθικούς αυτουργούς ας τους κατονομάσει ευθέως. Αλλά σ’ αυτούς δεν μπορεί να περιλαμβάνονται με τρόπο τόσο γενικευτικό όσοι ασκούν κριτική στις επιλογές ενός θεσμικού προσώπου που συμμετέχει στο κυβερνητικό έργο. Αλίμονο αν «ηθικοί αυτουργοί» σε τέτοιου είδους καταδικαστέες επιθέσεις είναι όσοι ασκούν κριτική στον υφυπουργό Πολιτισμού για πράξεις ή παραλείψεις του. Κι αλίμονο αν έπρεπε, για να αποφευχθούν τέτοιες επιθέσεις, να σιωπήσει η κριτική έναντι των επιλογών του.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου