Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Οκτ 2021
Συνέντευξη τύπου για τη δίκη των Γιώργου Καλαϊτζίδη και Νίκου Ματαράγκα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Από την  Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα λάβαμε και παραθέτουμε:    

 

Σήμερα, Δευτέρα 11/10, στις 11π.μ. έγινε στο Τριανόν συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Νίκος Γιανόπουλος εκ μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, οι συνήγοροι Άννυ Παπαρούσσου και Κώστας Παπαδάκης, ο κατηγορούμενους Γιώργος Καλαϊτζίδης, ο Σπύρος Δαπέργολας εκ μέρους του Ρουβίκωνα και έκαναν παρεμβάσεις οι Όλγα Λαφαζάνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, και ο Θανάσης Αλεξάνδρου, κάτοικος Εξαρχείων.

            Ο Νίκος Γιαννόπουλος επισήμανε το κατασκευασμένο κατηγορητήριο και την προσπάθεια ομηρείας τόσο του Ρουβίκωνα όσο και του ευρύτερου κινήματος. Τόνισε ότι σε μια κατεξοχήν πολιτική δίκη όπως η συγκεκριμένη όσο σημαντικός είναι ο δικαστικός αγώνας άλλο τόσο αναγκαία είναι η πολιτική αλληλεγγύη του ευρύτερου κινήματος.  

            Οι συνήγοροι Άννυ Παπαρούσσου και Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκαν στα δικονομικά κενά και στις πολιτικές σκοπιμότητες της υπόθεσης. Η πρώτη έδωσε έμφαση στην τετραετία που μεσολάβησε ανάμεσα στον φόνο και την απόδοση κατηγοριών στους δύο, δηλωτικά της πρόθεσης των διωκτικών αρχών να επιλέξουν με σκανδαλώδη τρόπο να μην βάλουν την υπόθεση στο αρχείο όπως έπρεπε, αλλά να την παραπέμψουν σε δίκη. Ο δεύτερος συνήγορος πρόσθεσε το καταλυτικό στοιχείο της χρησιμοποίησης κρατουμένων για εμπόριο ναρκωτικών ως μαρτύρων κατηγορίας στους δύο. Χαρακτηριστικά όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας συνελήφθησαν την επόμενη μέρα από τον φόνο του Χαμπίμπι και οι καταθέσεις τους παρουσίαζαν κραυγαλέες αντιφάσεις, ενδεικτικές της βιασύνης της αστυνομίας να οργανώσει την δίωξη εναντίον των Καλαϊτζίδη και Ματαράγκα.

            Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίωξής τους, στη στοχοποίηση και των κατηγορουμένων και του Ρουβίκωνα από την Νέα Δημοκρατία, τόσο για τη δράση τους ενάντια στο ναρκομαφίες όσο και για την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική τους δράση. Αυτός καθαυτός ο κίνδυνος της ποινής των ισοβίων στους δύο κατηγορούμενους αποδεικνύει το μένος της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών.

            Ο Σπύρος Δαπέργολας τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης ως προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας από όταν ήταν αντιπολίτευση μέχρι σήμερα να θέσει σε ομηρία τον Ρουβίκωνα. Παράλληλα τόνισε πως αυτή η δίκη αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας εγκληματοποίησης που δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη συλλογικότητα αλλά και ευρύτερα τμήματα του ανταγωνιστικού κινήματος.

            Η Όλγα Λαφαζάνη αναφέρθηκε στην "άδικη δικαιοσύνη" που χαρακτηρίζει την εποχή μας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά πολιτικές διώξεις αλλά ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες που λόγω ταξικής θέσης, φύλου και εθνικής καταγωγής βιώνουν το καθεστώς εξαίρεσης. Τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή κυρίως απέναντι στον εαυτό της και στους τρόπους που παράγει και αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και αδικία. 

            Ο Θανάσης Αλεξάνδρου περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που βίωναν καθημερινά οι κάτοικοι των Εξαρχείων και το θετικό ρόλο που είχε το πολυετές και πολύμορφο κίνημα που αναπτύχθηκε στα Εξάρχεια κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο ενεργός ρόλος που είχε το Κ-Βοξ και ο Ρουβίκωνας στο κίνημα αυτό καθιστά την παρούσα δίωξη μια δίωξη εναντίων όλων μας.

            Τέλος οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που καλείται την ημέρα έναρξης της δίκης στο Εφετείο (είσοδος από Δέγλερη) την Τετάρτη 13/10 στις 9π.μ.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. ΜαταράγκαΑπό ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 | 7:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου