Λίστα αντικειμένων
Η επανάληψη κουράζει. Και μένα με κουράζει να ακούω τα ίδια. Αν και λέγεται ότι είναι μητέρα των σπουδών, κατά τους Λατίνους «Repetitio est mater studiorum». Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για επιστήμη.
Έτσι και ‘γω, δεν θα επαναλάβω όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημ. «Στύξ» του Μαϊου 2013, σελ.11, σχετικά με τον εορτασμό.
Θέλω όμως, να πω λίγα λόγια για την επίκαιρη ομιλία του π. αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μυλωνά. Να’πω κατ’αρχήν για την λαμπρή παρουσία και συμμετοχή των 17 περίπου συλλειτουργών στον εορτασμό. Καθώς και για την με ιδιαίτερη προσοχή και ζήλο τάξη που επικρατούσε, χάρη στη δραστηριότητα και στο οργανωτικό πνεύμα του σεμνού ιερέα της ενορίας Παναγιώτη Δελληγιάννη που είναι και Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιοχής Ακράτας.
Αναφέρομαι, λοιπόν, στην ομιλία.
Είναι από τις λίγες φορές που είδα το πολυπληθές εκκλησίασμα να μην κοιτάζει τα ρολόγια του, μολονότι η λειτουργία μάκρυνε σε χρόνο.
Ο π. αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μυλωνάς στην ολιγόλεπτη ομιλία του διείσδυσε στις ψυχές μας και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Δεν αναφέρθηκε, όπως συνήθως γίνεται, στον αμαρτωλό άνθρωπο και «τας αμαρτίας ημών».
Αυτό το κατηγορητήριο που εκτοξεύεται από ιεροκήρυκες, περί αμαρτημάτων, κόλασης και των ενόχων Χριστιανών, οι οποίοι ακολουθούν την οδόν της απωλείας!
Αλλά με κατανοητό τρόπο και εύχυμο-συγκροτημένο λόγο, ερμήνευσε τους όρους Ζωοδόχος Πηγή, με σαφήνεια, παρακάμπτοντας την επιστημονική ορολογία. Κατ’αρχήν ετόνισε ότι για την εκκλησία μας, ζωοδόχος είναι ο ουρανός και ο επίγειος τάφος του Ιησού, αυτός που έχει δεχθεί μέσα του τον Χριστό ως πηγή ζωής.
Εξήγησε, επίσης, ότι Ζωοδόχος Πηγή, πρώτον είναι αγίασμα της Θεοτόκου έξω από τα τείχη της Κων/πόλεως.
Εκεί που τον 5ο αιώνα ανοικοδομήθηκε ναός της Θεοτόκου. Δεύτερον, ότι είναι προσκύνημα της Παναγίας. Τρίτον, είναι ονομασία πολλών ναών και μονών που είναι αφιερωμένες στην Παναγία και τέταρτον το θέμα αυτό έγινε αφορμή για εικονογράφηση, η οποία να παριστάνει τη Θεοτόκο βρεφοκρατούσα πάνω σε μια πηγή. Αφού ως μητέρα του Χριστού, είναι πηγή ζωής για τον άνρθωπο.
Σε όλα αυτά, βεβαίως, αναφέρθηκε με καλλιέπεια. Με ύφος γλαφυρό. Ήταν μια ομιλία ελκυστική, όχι «στεγνή», όπως θα λέγαμε.
Όλα αυτά με αναφορές σε εκκλησιαστικούς κανόνες και συνυφασμένα με σχετικά στοιχεία που αφορούν τις υποχρεώσεις των πιστών της Ορθοδοξίας.
Πέτυχε ομολογουμένως και γοήτευσε το εκκλησίασμα με την ομορφιά του λόγου του και των στοχασμών του.
Ήταν το δυνατό τιμόνι της συναισθηματικής ανάτασης του ακροατηρίου.
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ