Λίστα αντικειμένων
Διακρατική Συνεργασία
«Youth Eye – Enhancing & Adding value to local Production».
Στο πλαίσιο του Μ.421 του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013, η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. υλοποιεί τη Διακρατική Συνεργασία με τίτλο: «Youth Eye – Enhancing & Adding value to local Production». Στο project αυτό συμμετέχουν επίσης η LAG Centre Corse, αναπτυξιακή εταιρεία LEADER από την Κορσική και οι LAG Une Autre Provence και το Syndicat Mixte des Baronnies Provençales (Συντονιστές του σχεδίου) από την Προβηγκία.
Το project στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της κάθε περιοχής, μέσω της ανάδειξης ποιοτικών χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων και όσον αφορά την περιοχή της Αχαΐας, έχει σαν θέμα: «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ: γαστρονομική ταυτότητα των Αχαϊκής περιοχής». Θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη νέων μεθόδων εμπορίας, συσκευασίας και επισήμανσης χαρακτηριστικών προϊόντων της περιοχής της Αχαΐας (ελαιόλαδο, λεμόνι και κρασί) με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, τόσο για την τοπική προώθηση όσο και για τη δημιουργία εξαγωγικού προφίλ.
Βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχει η συμβολή των νέων της Ευρώπης, μέσω της συμμετοχής τους σε «φοιτητικά εργαστήρια (campus)», που υλοποιούνται στις τρεις συμμετέχουσες περιοχές: Αχαΐα (Ελλάδα), Προβηγκία και Κεντρική Κορσική (Γαλλία).
Το campus για την Αχαΐα ξεκίνησε την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 στην περιοχή της Αιγιάλειας, με τη συμμετοχή 10 φοιτητών. Το campus θα διαρκέσει 3 εβδομάδες (έως 9 Αυγούστου 2013) και θα επικεντρωθεί σε διαφορετικά θέματα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, όπως το θέμα του «image», του μάρκετινγκ, της συσκευασίας, προώθησης και εμπορευματοποίησης νέων προϊόντων του ελαιόλαδου, των λεμονιών και του κρασιού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων και επιχειρηματίες όπως: Δήμος Αιγιαλείας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Ένωση Νέων Αγροτών, ΠΕΣ Αιγίου, CAVINO, ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ Α.Ε., ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΕΠΕ, ΚΡΙΝΟΣ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ Α.Ε., τοπικοί παραγωγοί κλπ.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση (ημερίδα) για την δημοσιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία.