Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Νοέ 2016
Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
Κλίκ για μεγέθυνση
Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης

 

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών η 1η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής και από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ιταλία παρουσίασαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με κινητική αναπηρία, όπως ο Germano Pestelli, που παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας κοινοτικών υποστηρικτικών δικτύων, η Irma Missaglia, η οποία παρουσίασε την οργάνωση «ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ», που πέρα από μια δομή αυτόνομης διαβίωσης, λειτουργεί και στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ο Nicola Liboni, ο οποίος παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία σε θέματα καθημερινότητας (π.χ. λύσεις αυτονομίας για το φαγητό).

Εκτός από τους παραπάνω στην εκδήλωση μίλησαν επιστήμονες και από την Ελλάδα, όπως ο Δημήτρης Νικόλσκυ από τη Διεύθυνση Προστασίας Α.μεΑ. του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Χρισταλένα Καττάμη, που αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης και της προώθησης στην απασχόληση Α.μεΑ, ο φυσίατρος και πανεπιστημιακός υπότροφος της Κλινικής Αποκατάστασης Αθανάσιος Κυριακίδης, που παρουσίασε το πρωτοπόρο ερευνητικό έργο της Κλινικής και η Θεανώ Χατζούδη, μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ» που έδειξε ένα μοναδικό πρόγραμμα αυτόνομης εκπαίδευσης για άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία.

Τέλος, ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Π. Θεόδωρος Πισιμίσης αναφέρθηκε στην έννοια της Ποιότητας Ζωής και ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και Διευθυντής της Κλινικής Αποκατάστασης του Π.Γ.Ν. Πατρών Ηλίας Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τα προβλήματα που εμποδίζουν την Κλινική Αποκατάστασης να αναπτυχθεί και να προσφέρει έργο, ανάλογο με αυτό που οραματίστηκαν το ζεύγος των δωρητών Δημήτρης και Βέρα Σφήκα.

Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης, ο αν. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Γεώργιος Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο δωρητής Δημήτριος Σφήκας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ιουλία Συροκώστα και ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων Ανδρέας Λίβανος. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως προεδρείο η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Αντώνιος Χαροκόπος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη, ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Περιφερειάρχη και η Ξανθή Μιχαήλ, φυσίατρος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φυσιάτρων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε εποικοδομητική συζήτηση από την οποία αναδείχτηκε η ανάγκη στήριξης της Κλινικής Αποκατάστασης με προσωπικό, αλλά και η πλαισίωση της με εθελοντές προκειμένου μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης να μπορέσει και εκείνη να δημιουργήσει κοινοτικά υποστηρικτικά δίκτυα απαραίτητα για την κοινωνική ένταξη των Α.μεΑ.

Τέλος, παράλληλα στη διάρκεια των διαλειμμάτων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν posters με το κλινικό έργο της Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν.Π.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και όσους βοήθησαν για την οργάνωση και διεξαγωγή της Ημερίδας, καθώς και το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ για την συνεχή βοήθεια και συμπαράσταση.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου