Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Απρ 2016
Η ισότητα στην πόλη ως μοχλός ανάδειξης και αρωγός ανάπτυξης  του έργου της Αυτοδιοίκησης
Κλίκ για μεγέθυνση
Η ισότητα στην πόλη ως μοχλός ανάδειξης και αρωγός ανάπτυξης  του έργου της Αυτοδιοίκησης

 

 

«Καμία ομίχλη, καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να εμποδίσει τις γυναίκες να αγωνίζονται μέχρι να κατοχυρώσουν την πραγματική ισότητα στην πράξη» τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, αρχίζοντας τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών, με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην σκεπασμένη από ομίχλη Καβάλα, το διήμερο 1-2/4/2016.

 

Ορίζοντας την Αυτοδιοίκηση ως χώρο άμεσης αλληλεπίδρασης με τους πολίτες, η Γενική Γραμματέας αναγνώρισε στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στην αποκατάσταση φαινομένων ανισότητας και τόνισε ότι:

«η επίτευξη της ισότητας στην πόλη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάδειξης των δομών των τοπικών κοινωνιών και ως αρωγός ανάπτυξης του έργου της Αυτοδιοίκησης» ενώ επεσήμανε ότι «με την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», που έχουν ήδη υπογράψει 165 Δήμοι της χώρας, εκφράζεται η ανάληψη της δέσμευσης για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων στους Δήμους, με τις παραμέτρους των πολιτικών να διατυπώνονται στην Χάρτα και να εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής της».

 

Ενδεικτικά, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε σε δράσεις της ΓΓΙΦ που ενισχύουν την ένταξη της διάστασης του φύλου στο έργο των τοπικών κοινωνιών, όπως η στήριξη των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας, αλλά και των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας διαμέσου των εκπροσώπων της σε αυτές, η εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλη την Ελλάδα, η επεξεργασία θεμάτων Αυτοδιοίκησης ως άξονα προτεραιότητας στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 καθώς και η χρήση του Οδηγού για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού των δημοσίων εγγράφων, που ήδη τίθεται σε χρήση, με στόχο την καταπολέμηση της σεξιστικής γλώσσας σε όλο το φάσμα των δημοσίων εγγράφων.

 

Η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι η ΓΓΙΦ θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τους ΟΤΑ για τη στήριξη του έργου των αιρετών γυναικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο διευρύνεται και σε νέες προκλήσεις όπως είναι τα ζητήματα της γυναικείας φτώχειας, των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους, αλλά και του αγώνα που δίνουν για την επίτευξη της ισότητας στην πόλη εν γένει.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου η Γενική Γραμματέας επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας, συνομίλησε με τα στελέχη του για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σ.Κ και την καλή συνεργασία με το Δήμο στη νέα προγραμματική περίοδο 2016-2020.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δημαρχείο και συνομίλησε με τη Δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα. Κοινή διαπίστωση και των δύο γυναικών ήταν η αναγκαιότητα αλλά και η μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να κατακτηθεί η ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων .

Συγκινητική ήταν η στιγμή της επίσκεψης της Φωτεινής Κούβελα μαζί με τη Δήμαρχό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Εμπορικό Κέντρο της Καβάλας, στο οποίο φιλοξενούνται περίπου 800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και στο οποίο η Δήμαρχος της Καβάλας με τη βοήθεια του στρατού, έχει δώσει τη μέγιστη προσοχή για να είναι ανθρώπινη και αξιοπρεπής η διαβίωση των προσφύγων.

Σύμφωνα με δήλωση της Γενικής Γραμματέα «Η αγκαλιά των μικρών παιδιών αλλά και ο θερμός χαιρετισμός των νέων γυναικών στην σύντομη επίσκεψη μας, είναι η απάντηση για την ανθρώπινη στάση της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας και εδώ στην Καβάλα, απέναντι στο πρόβλημα τους. Αυτό μας δίνει δύναμη αλλά και υποχρέωση να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά»

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου