Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Ιαν 2022
Φυλακές χωρίς μάσκες, κουβέρτες και δικαιώματα
Κλίκ για μεγέθυνση






EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη






08.01.2022, 16:15
 
Δεκάδες κρατούμενοι περιγράφουν με επιστολή στην «Εφ.Συν.» την αθλιότητα που βιώνουν, για την οποία επαίρονται οι αρμόδιοι.

Μπορεί η Σοφία Νικολάου να παραιτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές, όμως δήλωσε περήφανη για το έργο της στις φυλακές. Το «πλούσιο» αυτό σε απευθείας αναθέσεις και επικοινωνιακές καμπάνιες έργο το γνώρισαν καλύτερα οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ειδικά στην πανδημία το ονομαστό «έργο Νικολάου» περιλάμβανε: πλήρη αναστολή δικαιωμάτων των κρατουμένων, ασφυκτική απομόνωση, πλήρη έλλειψη προστατευτικών προϊόντων (μάσκες, απολυμαντικά κ.λπ.), πολύ καθυστερημένες διαγνωστικές εξετάσεις για κρούσματα, την ακόμα πιο καθυστερημένη έναρξη του εμβολιασμού και, φυσικά, την ασφυκτική κατάσταση υπερπληθυσμού στις περισσότερες φυλακές της χώρας.

Τα γράψαμε εμείς, τα είπαν στις ανακοινώσεις τους οι σωφρονιστικοί, τα λένε και οι κρατούμενοι, αλλά το αυτί της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν ίδρωσε. Απομένει να διαπιστωθεί αν ο αντικαταστάτης της, Κ. Παπαθανασίου, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., θα σκύψει λίγο παραπάνω στα προβλήματα, παρότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο.

Μια πρώτη γεύση προβλημάτων μπορεί κανείς να πάρει από διαφορετικές φωνές που ωστόσο αναφέρονται -για πολλοστή φορά- στην αθλιότητα που επικρατεί στις φυλακές: μια επιστολή που έφτασε στην «Εφ.Συν.», την οποία υπογράφουν πολλοί κρατούμενοι, και τις διαμαρτυρίες του μεγαλοδικηγόρου και στενού φίλου υπουργών της κυβέρνησης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις επισκέψεις του στις φυλακές όπου συναντούσε τον επώνυμο πελάτη του.

Περιοριστικό περιβάλλον

«Αν και όλοι γνωρίζουν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα τελευταία χρόνια διαμόρφωσαν ένα πρωτοφανές περιοριστικό περιβάλλον για την κοινωνική ζωή των πολιτών, ο περισσότερος κόσμος αγνοεί πως για τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών το περιβάλλον αυτό κατέστη ασφυκτικό σε βαθμό στραγγαλισμού.

»Τα δεδομένα της συγκεκριμένης συγκυρίας επέβαλαν για τις ελληνικές φυλακές μια πραγματικότητα ακραίας περιστολής ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων. Οι κρατούμενοι, ωστόσο, επιδεικνύοντας βαθιά κοινωνική υπευθυνότητα, αποδέχτηκαν τα περιοριστικά μέτρα παρόλο που ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν προσομοίαζε περισσότερο με προπαρασκευαστική ενέργεια επιβολής ενός πραξικοπήματος και λιγότερο με την αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης σε μια ευαίσθητη κοινωνική δομή όπως είναι οι φυλακές.

»Χαρακτηριστικές είναι οι αναίτιες μεταγωγές κρατουμένων από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού και οι απειλές για πειθαρχικά παραμονή του γενικευμένου lockdown. Αυτή την περίοδο οι συνθήκες στο εσωτερικό της φυλακής θυμίζουν εποχή πολέμου, αφού πολλοί κρατούμενοι δεν έχουν κουβέρτες και μπουφάν για να βγάλουν τον χειμώνα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του ιού.

»Για να κάνουμε το κλειστό επισκεπτήριο -και το μόνο που μας επιτρέπεται ακόμα και μέσα στις γιορτές- οι μανάδες μας και τα παιδιά μας ξεροσταλιάζουν σε μια ουρά στο κρύο περιμένοντας ώρες για να μας δουν πίσω από ένα βρόμικο τζάμι και να μας ακούσουν από ένα ημιλειτουργικό ακουστικό για 20 λεπτά της ώρας.

Δυσμενείς διακρίσεις

»Παράλληλα με αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα και κόντρα στο Αρθρο 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα που απαγορεύει ρητά κάθε δυσμενή διάκριση κρατουμένων, ιδίως εκείνη που βασίζεται στην περιουσία ή τις ιδεολογικές πεποιθήσεις αυτών, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού εν μέσω πανδημίας έχει μετατρέψει το γραφείο της σε χώρο ελεύθερων κορονο-επισκεπτηρίων για χάρη ενός πρόσφατα αποφυλακισμένου διαπλεκόμενου δημοσιογράφου και ενός γυναικοκτόνου-δολοφόνου σκύλου που κρατείται σε πτέρυγα προστασίας στο κατάστημα [...]

»Ολο αυτό το διάστημα που εμείς οι ανώνυμοι κρατούμενοι, οι φτωχοδιάβολοι, οι αμαρτωλοί, οι εγκληματίες... έχουμε στερηθεί με την κατάργηση των ελεύθερων επισκεπτηρίων την άμεση και φυσική επαφή με τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας, τους γονείς μας, έχουμε στερηθεί και τους έχουμε στερήσει την αγκαλιά μας, το φιλί μας, έχουμε στερηθεί τη δυνατότητα να φάμε ένα ανθρώπινο φαγητό από τα σπίτια μας... η διευθύντρια ουσιαστικά με τη συμπεριφορά της φτύνει τόσο εμάς όσο και τις οικογένειές μας.

»Αποδεικνύει στην πράξη αυτό που εμείς οι κρατούμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά: πως υπάρχουν κρατούμενοι διαφορετικών τάξεων, κρατούμενοι διαφορετικών θεών και διαφορετικής μοίρας. Πως υπάρχουν κρατούμενοι που είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους [...]».

«Συνθήκες Σιβηρίας στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης»

Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος (Π. Φιλιππίδη), στον ANT1:

«Στα πολλά χρόνια που δικηγορώ, έχω επισκεφθεί κρατούμενους σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας! Καταγγέλλω δημόσια τις συνθήκες που επικρατούν στον προαύλιο χώρο συνάντησης των κατηγορουμένων με τον δικηγόρο τους στις φυλακές Τρίπολης. Ενα κελί δυόμισι μέτρα μήκος και ενάμισι μέτρο πλάτος περίπου για τους δικηγόρους, χωρίς μια σόμπα, σε πολικές θερμοκρασίες, και μια πόρτα ξεχαρβαλωμένη που βλέπει στην αυλή και απλόχερα επιτρέπει στην παγωνιά σε 5° να σε κοκαλώνει.

»Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βίωνα τέτοιες συνθήκες σε φυλακές στην πατρίδα μας, που θυμίζουν περιγραφές φυλακών στη Σιβηρία! Υπάρχουν ευθύνες και αυτές προσωποποιούνται κατ’ αρχήν στον αρχιφύλακα των φυλακών Τριπόλεως, ο οποίος έπρεπε να είχε ενημερώσει την κεντρική διοίκηση ώστε να μην υπάρχει αυτό το θεσμικό στίγμα, που ευτελίζει το δικηγορικό λειτούργημα και τα δικαιώματα του κρατούμενου – πολίτη» (tovima.gr).

Ο μεν κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι θα κάνει καταγγελία στο υπουργείο για τα χάλια της φυλακής και πολύ πιθανόν ο αρχιφύλακας να πληρώσει τη νύφη, οι δε κρατούμενοι του Κορυδαλλού μπορεί να εισπράξουν για τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες τους ακόμα και πειθαρχικές ποινές. Αυτά όμως έχει η δημοκρατία α λα Μητσοτάκη!
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου