Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Ιαν 2022
Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά... χωρίς τους Ρομά
Κλίκ για μεγέθυνση





EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ




12.01.2022, 14:13
 
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στη Βουλή την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά 2021-2030, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού για άλλη μία φορά εκπονείται ένα εθνικό σχέδιο για τους Τσιγγάνους χωρίς να έχουν λόγο οι ίδιοι... ● Για συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δυσαρέσκεια του μεγαλύτερου πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των Ρομά, της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ, προκαλεί η υπό διαβούλευση Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη (ΕΣΚΕ) το διάστημα 2021-2030. Χθες παρουσιάστηκε στη Βουλή από την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία χαρακτήρισε την κοινωνική ένταξη των Ρομά εθνικά επιβεβλημένη.

Για εμπαιγμό έκαναν λόγο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που δεν διασφαλίζει αν και τι θα υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Ως βασικός στόχος της ΕΣΚΕ 2021-2030 περιγράφεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών μορφών αποστέρησης που βιώνουν οι Ρομά, όπως και η προώθηση της ενεργής και ισότιμης συμμετοχής τους στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Οπως όμως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος και ο νομικός της σύμβουλος, Ηλίας Γιαννόπουλος, για άλλη μια φορά ένα εθνικό σχέδιο για τους Ρομά εκπονείται χωρίς ουσιαστικά να έχουν λόγο οι ίδιοι. Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν κυρίως τους Τσιγγάνους σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, ενώ δεν κατοχυρώνεται πουθενά θεσμικά ο ρόλος του τριτοβάθμιου φορέα τους (ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ) που σε ψήφισμα διαμαρτυρίας μιλά για απαξίωση και απαιτεί ρητή κατοχύρωση του ρόλου του.

Η νέα εθνική στρατηγική για τους Ρομά διαρθρώνεται σε 4 πυλώνες. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δεύτερος σχετίζεται με δράσεις για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απασχόληση.

Ο τρίτος πυλώνας ασχολείται με την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά και ο τέταρτος στοχεύει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν επιτυγχάνοντας την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των Ρομά, όπως και των εκπροσώπων τους.

Η ΕΣΚΕ 2021-2030 στόχο έχει τη στροφή που γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το παραδοσιακό προνοιακό σύστημα αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων στέρησης προς την προώθηση της ισότητας, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ουσιαστικής συμμετοχής. Βασίζεται κυρίως στην «ολιστική προσέγγιση» της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, η οποία συνδυάζεται με ευρύτερες παρεμβάσεις για την ανθρωποκεντρική προάσπιση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους. Διαβάζοντας ωστόσο τις 190 σελίδες της στρατηγικής, που δεν αφορά αποκλειστικά τους Ρομά, όπως παραδέχεται και η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν σαφείς κοστολογημένες δράσεις, ενώ ορισμένες επιδιώξεις της δεν ξεφεύγουν από το απλό ευχολόγιο.

Αντιδράσεις από ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταγγέλλει ότι υποκαθίσταται ο θεσμικός της ρόλος, όπως και των δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών- μελών της, από άτυπα δίκτυα συνεργασίας μεταξύ της γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που δεν εκπροσωπούν στην πραγματικότητα την κοινότητα των Ρομά. Παράλληλα, φαίνεται να απουσιάζει από το σχέδιο και ο ενεργός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επιπλέον, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δεν αποδέχεται ότι άμεσα ωφελούμενοι της ΕΣΚΕ για το διάστημα 2021–2030 θα είναι μόνο Ρομά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αντίθετα, οι άμεσοι ωφελούμενοι θα πρέπει να επεκταθούν και σε εκείνους που: α) απειλούνται άμεσα από υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εξαιτίας διαρθρωτικών παραγόντων, β) βιώνουν μη θεσμικά αποδεκτές καταστάσεις διακρίσεων από το κράτος, την αγορά και άλλους πολίτες, και γ) αδυνατούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής στην ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, τονίζει ότι νιώθει έναν δίκαιο θυμό γιατί δεν αναφέρεται το τριτοβάθμιο όργανο σε 196 σελίδες του σχεδίου. «Εχουν παρακάμψει το συλλογικό όργανο και αναφέρονται μόνο σε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία διαμεσολαβητών. Οι διαμεσολαβητές είναι υπάλληλοι των δήμων, όχι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μαζί τους, δεν θέλουμε τον διχασμό που φαίνεται να προωθούν κάποιοι, αλλά τη συνεργασία». Σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, η προηγούμενη δεκαετία πήγε χαμένη στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και πλέον διακυβεύεται άλλη μία ολόκληρη δεκαετία με τον κίνδυνο οι Ελληνες Τσιγγάνοι να βρεθούν χωρίς ένα όργανο που τους εκπροσωπεί με καλά δείγματα γραφής.

«Ζητάμε τη ρητή αναφορά του οργάνου της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ στα κείμενα της Εθνικής Στρατηγικής και να συμμετέχει στα όργανα. Αλλιώς, τα χρήματα που προβλέπονται θα χαθούν και θα έχουμε μία από τα ίδια. Είτε οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το τσιγγάνικο ζήτημα στην Ελλάδα είτε δεν θέλουν να έχουν στα πόδια τους έναν φορέα που αγωνίζεται πραγματικά για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Δεν ζητάμε να αναλάβουμε εμείς όλες τις δράσεις, αλλά τη συμμετοχή μας και να δουλέψουμε συλλογικά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Εμπαιγμό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενα άλλο ιδιαίτερα προβληματικό σημείο που επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, Ε. Αγαθοπούλου, Μ. Τζούφη, Ν. Γκαρά και Ρ. Χρηστίδου, είναι η παραπομπή στην αστυνομία για καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού. Ετσι, ενώ ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ. η λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον των Ρομά, στην Εκθεση του Παρατηρητηρίου Ρομά αναφέρεται ότι το 30% των καταγγελιών αφορούν συμπεριφορές διάκρισης και ρατσισμού από αστυνομικούς. «Στην Εθνική Στρατηγική, σε σύνολο 181 δράσεων στους 3 από τους 4 πυλώνες, μόνον οι 19, ποσοστό 10,5%, αφορούν αποκλειστικά πληθυσμό Ρομά. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η Εθνική Στρατηγική εμπαίζει τους Ρομά», τονίζουν χαρακτηριστικά οι 5 βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό των Ρομά

MOTION TEAM

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά κατατέθηκε τη Δευτέρα από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Οπως υποστηρίζουν, σε πληθυσμιακές ομάδες σαν τους Ρομά ο εμβολιασμός δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου του πληθυσμού (150.000 άτομα σύμφωνα με τις ελληνικές υπηρεσίες και 230.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε.*).

Επειδή πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές, ειδικό σχεδιασμό και προσέγγιση, η πολιτεία οφείλει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και εμβολιασμού στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά ανά την Ελλάδα, αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον κ. Πλεύρη τα ανάλογα στοιχεία, εάν υπάρχουν, όπως και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε αυτούς τους πληθυσμούς.

* Το ζήτημα του πραγματικού πληθυσμού των Ρομά προκαλεί αντιπαράθεση δεκαετιών με αντικρουόμενα δεδομένα ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες, ευρωπαϊκές στατιστικές και έρευνες ΜΚΟ. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ, με τους οποίους επικοινωνήσαμε με αφορμή την ΕΣΚΕ 2021-2030, αμφισβητούν τα πληθυσμιακά στοιχεία που αναφέρονται στη συγκεκριμένη μελέτη.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου