Ένα χρόνο μετά από τις φωτιές που έκαψαν μεγάλο μέριος της δασικής έκτασης της Βόρειας Εύβοιας και παρά τις υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ανοικοδόμησης από την κυβέρνηση, η αίσθηση απόγνωσης μεταξύ των ντόπιων παραμένει, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη χρήματα.

Όπως αναφέρει το politico, οι ντόπιοι έχουν ελάχιστες ελπίδες ότι οι μεγάλες υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση που έγιναν από την κυβέρνηση μετά τη φωτιά, θα τηρηθούν πλήρως. Και έχουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι έχει μάθει πως θα αποτρέψει όμοιες μελλοντικές καταστροφές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι πυροσβέστες προσπάθησαν να κρατήσουν υπό έλεγχο ακόμη μια φωτιά, η οποία μαινόταν στο κέντρο της Εύβοιας. Το Κρεμαστό, ένα χωριό περίπου 150 κατοίκων, χρειάστηκε να εκκενωθεί.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico εκτός ​​από την Ελλάδα, ο καύσωνας στις αρχές του καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει πυρκαγιές στη Γερμανία, όπου περίπου 20 χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν νότια του Βερολίνου, και στην Ισπανία, όπου περισσότεροι από 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην οροσειρά Sierra de la Culebra.

«Υπάρχει ακόμη πολύς θυμός και οργή», είπε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, επικεφαλής του συνδικάτου παραγωγών ρητίνης, ο οποίος μίλησε στο Politico μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021.

«Είναι δύσκολο να συλλάβω τι συνέβη, άφησαν τη φωτιά να κάψει μέχρι να φτάσει στη θάλασσα. Ξυπνάω το πρωί και για μια στιγμή ακόμα περίμενα να δω το δάσος, αλλά μετά η πραγματικότητα άρχισε μαζί με την απόγνωση και την αγανάκτηση», είπε. 

Στον απόηχο της καταστροφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να «ξανοικοδομήσει τη βόρεια Εύβοια καλύτερη και πιο όμορφη από ό,τι ήταν» και υποσχέθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ανοικοδόμηση.

Ο Γεωργαντζής μαζί με περίπου 700 ρητινοπαραγωγούς θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα να εργάζονται στο δάσος για έργα αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας κ.α. Το 7ετές κυβερνητικό πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και έχει καθυστερήσει, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη ειδική εκπαίδευση για τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει το Politico, η κυβερνητική αποζημίωση για τις απώλειες από πυρκαγιές ήταν επίσης ασυνεπής, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι πολλοί από τους ντόπιους αγρότες και βοσκούς δεν είχαν την απαραίτητη άδεια ή έγγραφα.

«Δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ από το κράτος», είπε ο 61χρονος βοσκός Μιχάλης Ταχτσόγλου, ο οποίος είναι ένας από τους τυχερούς που κατάφεραν να σώσουν τα ζώα του, αν και οι παράγκες για το καταφύγιο των ζώων καταστράφηκαν και η γη του κάηκε.

«Υποσχέθηκαν χρήματα, χρήματα, τόνους χρημάτων. Πού είναι; Λένε ότι η παράγκα μου δεν ήταν χτισμένη με τούβλα [άρα δεν ήταν επιλέξιμη]… Μας εγκατέλειψαν» συμπληρώνει.

Επίσης μέρος της προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης ήταν ένα πενθήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς και οι επιδοτήσεις για τον τουρισμό. Υπάρχει επίσης η υπόσχεση για πολλά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός δρόμου 56 χιλιομέτρων που θα διασχίζει το βόρειο τμήμα του νησιού και θα τερματίσει την απομόνωσή του.

Όμως ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος της Ιστιαίας, μιλώντας στο Politico αναφέρει ότι ο δήμος δεν έχει λάβει ακόμη μετρητά και έτσι τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

«Το νησί είναι βασικά σε εμπόλεμη κατάσταση και πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε προηγούμενη κριτική του Γιάννης Κοτνζιά είχε απαντήσει ότι «Είναι απολύτως λογικό κάθε δήμαρχος να εκφράζει ανησυχία, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Συχνά, εκφράζοντας αυτή την ανησυχία, ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα. Είναι και υπερβολικό και άδικο να μην πέσει ούτε ένα ευρώ στην Εύβοια ή στη Βόρεια Εύβοια», είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει μελλοντικές τραγωδίες. Μια έκθεση του WWF διαπίστωσε ότι το 84 τοις εκατό των κρατικών δαπανών δαπανώνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, έναντι μόλις 16 τοις εκατό που δαπανάται για την πρόληψη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico με την προοπτική ενός μεγάλου ζεστού καλοκαιριού μπροστά, οι κοινότητες εξακολουθούν να αισθάνονται ευάλωτες.

«Είμαστε καμένοι και αυτό που θέλουμε είναι να μην καεί η υπόλοιπη χώρα», είπε ο Κοντζιάς και πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε στην Εύβοια πρέπει να είναι μάθημα για όλους».

πηγη: https://tvxs.gr