Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 15 Νοέ 2021
Δικάζεται η Αλληλεγγύη στη Λέσβο
Κλίκ για μεγέθυνση





Η αρχική δικογραφία αφορά κακουργηματικές κατηγορίες, αλλά η συγκεκριμένη δίκη γίνεται για διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Την Τετάρτη δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η 25χρονη Σύρια Σάρα Μαρντίνι, ο 26χρονος Γερμανός Σιν Μπίντερ, ο 40χρονος Νάσσος Καρακίτσος και άλλα 22 άτομα, ως μέλη δικτύου διακίνησης μεταναστών. Η αρχική δικογραφία αφορά κακουργηματικές κατηγορίες, αλλά η συγκεκριμένη δίκη γίνεται για διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Η Μαρντίνι, μια 25χρονη Σύρια πρόσφυγας, και ο Μπίντερ, ένας 27χρονος Γερμανός υπήκοος, αντιμετωπίζουν μια σειρά άδικες και αβάσιμες κατηγορίες που χρονολογούνται από το διάστημα που πέρασαν εθελοντικά στο νησί εντοπίζοντας και σώζοντας σκάφη που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

«Οι κατηγορίες που αφορούν κακουργήματα όπως αυτό της κατασκοπίας ακόμα εκκρεμούν, αφού ο εισαγγελέας ζήτησε συμπληρωματική διαδικασία. Ετσι ασκήθηκαν οι πλημμεληματικές διώξεις αφού το χρονικό διάστημα της παραγραφής ήταν κοντά» διευκρινίζει ο συνήγορος των Μαρντίνι και Μπίντερ, Χάρης Πέτσικος.

Τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση αφορούν ήσσονος σημασίας αδικήματα όπως της χρήσης πλαστών πινακίδων, της ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιεί το Λιμενικό, αλλά και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό πλημμελήματος – το πιο σοβαρό. Το αποτέλεσμα της δίκης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις για τις κακουργηματικές κατηγορίες που εκκρεμούν.

Η Μαρντίνι και ο Μπίντερ συνελήφθησαν το 2018 με πολλές κατηγορίες, όπως λαθρεμπόριο, κατασκοπεία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και απάτη. Πέρασαν περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή πριν αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση τον Δεκέμβριο του 2018.

Χαρακτηριστικό πάντως της βιασύνης να ασκηθούν διώξεις είναι και το γεγονός ότι οι συνήγοροι εντοπίζουν αρκετές παρατυπίες στην έκδοση του κλητηρίου θεσπίσματος που γεννούν αξιώσεις μέχρι και για την ακυρότητά του.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις σε όλη την Ευρώπη επειδή έκαναν ανθρωπιστική εργασία βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Σε έκθεση του 2020, η Διεθνής Αμνηστία εξέθεσε τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει περιοριστικά, κυρωτικά και τιμωρητικά μέτρα κατά των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών. Το κάνουν αυτό μέσα από την κατάχρηση νόμων και πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των νομικά διφορούμενων και ασυνεπών κανόνων στο λεγόμενο «EU Facilitators’ Package». Δεκάδες διώξεις έχουν ασκηθεί κατά ατόμων και ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Με πληροφορίες από: Amnesty.gr και EΦ. ΣΥΝ.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου