Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Δεκ 2021
Λαύριο: Αστυνομική υποδοχή των φοιτητών με μπλόκα, χημικά και ξύλο [Βίντεο]
Κλίκ για μεγέθυνση

Κινητοποίηση φοιτητών στο Λαύριο

ΕΦ.ΣΥΝ.18.12.2021, 21:56
 
«Θερμή» υποδοχή επεφύλασσαν τα ΜΑΤ σε φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Λαύριο με σκοπό να παρέμβουν στις εργασίες της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων όμως έπεσαν πάνω στο μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων που τους εμπόδισε να προσεγγίσουν το Τεχνολογικό Πάρκο κάνοντας χρήση χημικών. Στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων παρευρέθηκε η Νίκη Κεραμέως με τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει «κατάσταση πολιορκίας» εξαιτίας της μεγάλης δύναμης της αστυνομίας που επιστρατεύτηκε για να... συνοδεύσει την υπουργό.

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας έμοιαζε από το πρωί του Σαββάτου (19/12) το Λαύριο καθώς μεγάλη αστυνομική δύναμη συγκεντρώθηκε στην πόλη χωρίς ουσιαστική αιτία. Ενώ οι Πρυτάνεις συζητούσαν για τα Πανεπιστήμια με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στις εργασίες της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αστυνομικοί φρόντισαν να «σφραγίσουν» την πόλη στήνοντας μπλόκο σε δεκάδες φοιτητές που έφτασαν απ’ όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρέμβουν στη Σύνοδο και να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Η κατάσταση μάλιστα εκτραχύνθηκε.

Αποκορύφωμα της κατασταλτικής διαχείρισης ήταν η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά σε εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Μάλιστα υπήρξε και προσπάθεια για προσαγωγή φοιτητών καθώς στο κράτος των «αρίστων» οι πραγματικοί άριστοι δεν χωράνε και δεν έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν.

Από πολύ νωρίς το πρωί, όπως λένε οι φοιτητές, οι δυνάμεις καταστολής, ΟΠΚΕ και δυνάμεις της ασφάλειας απέκλειαν την είσοδο σε ολόκληρη την περιοχή του Λαυρίου, επεδίωκαν να κάνουν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα, αντιμετωπίζοντας σαν εγκληματίες τους φοιτητές που με τους συλλόγους τους ήθελαν να προσεγγίσουν την περιοχή. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατήγγειλαν την αστυνομική αυθαιρεσία και κάλεσαν και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να κάνει το ίδιο.

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο 

«Η κ. υπουργός θεώρησε σκόπιμο να εξασφαλίσει για συνοδεία της μια αξιοσημείωτη δύναμη της αστυνομίας, αποτελούμενη, κατά πληροφορίες δημοτών της πόλης του Λαυρίου, από 100 περιπολικά, 4 κλούβες των ΜΑΤ και 1 αύρα. Η δύναμη αυτή έζωσε την πόλη, απέκλεισε κάθε είσοδο ή έξοδο από αυτή και επέβαλε καθεστώς κατοχής» σχολίασε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος.

«Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται στην πόλη μας τέτοιος αποκλεισμός, ενώ υπενθυμίζω ότι το Λαύριο κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί πρωθυπουργοί και υπουργοί» δήλωνε νωρίτερα ο Δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς.

Τα αιτήματα

Οι φοιτητικοί σύλλογοι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παίρνουν αποφάσεις ενάντια στο κατάπτυστο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, στον οποίο έχει αντιταχθεί σύσσωμη η ακαδημαΪκή κοινότητα. 

«Η κυβέρνηση προχωρά στη πλήρη διάλυση των πτυχίων, καταργόντας επι της ουσίας τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και κάθε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφώνονται εντελώς εξατομικευμένα για τον καθένα με βάση ενότητες μαθημάτων, οι οποίες θα καθορίζουν και τα δικαιώματα που θα αντιστοιχούν στο πτυχίο. Βάζοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην εργασιακή προοπτική, υποβάλλοντας τελικά τους απόφοιτους σε δια βίου επανακατάρτιση, αλλά και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις δυσκολίες και για τους ήδη εργαζόμενους. Ουσιαστικά οδηγεί στη δημιουργία ενός κατακερματισμένου σώματος αποφοίτων που θα διαπραγματεύεται ατομικά τη θέση του στην αγορά εργασίας μακριά από συλλογικές διεκδικήσεις αξιοπρεπών όρων εργασίας και οποιαδήποτε επαγγελματική κατοχύρωση» αναφέρει ενδεικτικά ο Φοιτητικός σύλλογος του Παντείου.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Στο νέο νόμο πλαίσιο προβλέπει επίσης η συγκρότηση Συμβουλίων Ιδρυμάτων, ενός σώματος δηλαδή, μακριά από τα Ιδρύματα και τα όργανα διοίκησης το οποίο θα διορίζεται από το Υπουργείο και θα αναλαμβάνει «στρατηγικό και εποπτικό ρόλο» στα Ιδρύματα, θωρακίζοντας τα όργανα των ιδρυμάτων απέναντι σε παρεμβάσεις φορέων και οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως είναι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

«Μέσα από αυτό το μέτρο γίνεται ξεκάθαρο πως χτυπούν κάθε έννοια Δημοκρατίας εντός του Ιδρύματος, καθώς καθένας πλην της κυβέρνησης δεν θα έχει λόγο στις αποφάσεις και τη λειτουργία του ιδρύματος» αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΣΕΜΦΕ.

Ακόμα και σήμερα, όπου βάσει εξαγγελιών επρόκειτο να συζητηθεί νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει την επίθεση στους φοιτητές ενώ πίσω από κλειστές πόρτες, οι Πρυτάνεις και η υπουργός, συνεδριάζουν χωρίς να ακούνε τις φωνές των φοιτητών. 
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου