Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 03 Ιαν 2023
Ο διοικητής μπήκε στη... μύτη των γιατρών
Κλίκ για μεγέθυνση













Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης




03.01.2023, 15:24
 
 
Εκτεθειμένος ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ που κατηγορείται για εμπάθεια και αυταρχικές μεθόδους εναντίον των εργαζομένων, καθώς διέταξε έλεγχο στα σπίτια των γιατρών που νοσούσαν με Covid.

Με πρωτοφανείς μεθόδους προσπαθεί η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα έλλειψης προσωπικού, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις εν μέσω των εορτών.

Με εντολή του διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργου Χαλκιαδάκη, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές έφοδοι στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να διαπιστωθεί αν όντως είχαν νοσήσει από Covid, όπως είχαν οι ίδιες αναφέρει και όπως είχαν δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ. Προφανώς, ο διοικητής θεώρησε πως οι γιατροί ψεύδονταν και στις 28/12 διέταξε τον Γιατρό Εργασίας και μία επισκέπτρια υγείας να μεταβούν στα σπίτια των αναισθησιολόγων και να τις υποβάλουν αιφνιδιαστικά σε rapid test. Και τα τρία τεστ όμως βγήκαν θετικά, συνεπώς οι γιατροί όντως νοσούσαν.

Το περιστατικό κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, κάνοντας λόγο για «πρακτικές επίδειξης αυταρχισμού και καλλιέργειας τρομοκρατίας και φόβου από πλευράς της διοίκησης», ενώ σε σκληρή ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, τονίζει πως ο διοικητής του Νοσοκομείου επιμένει να μην αναγνωρίζει την προσφορά των αναισθησιολόγων, αλλά να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα του γατρού. «Τα γεγονότα που συσσωρεύονται απλά επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Το ακόμα πιο προκλητικό είναι πως οι έφοδοι για το rapid test έγιναν από τον Γιατρό Εργασίας χωρίς αυτός να είναι εφοδιασμένος με γραπτή εντολή για τη διενέργεια της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης.

Χωρίς χαρτί...

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαϊωάννου (ήταν και η ίδια μία από τις τρεις γιατρούς που δέχτηκαν την έφοδο), η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν για «Ιατρική Περίθαλψη» κατ’ οίκον, ωστόσο προφορικά αναφέρθηκε και στις τρεις γιατρούς ότι η εντολή από τον διοικητή αφορούσε τη λήψη rapid test.

«Το έγγραφο που είχε ο Ιατρός Εργασίας ανέφερε “ιατρική περίθαλψη”, ενώ όταν ρωτήσαμε αν υπάρχει γραπτή εντολή για τη λήψη rapid test μάς είπε πως η εντολή που είχε ήταν προφορική και το σχετικό έγγραφο θα αργήσει πολύ... Φυσικά ούτε εγώ ούτε οι συναδέλφισσές μου αρνηθήκαμε τη λήψη τεστ. Και τα τρία βγήκαν θετικά, κάτι που απέδειξε την εμπάθεια της διοίκησης απέναντί μας», λέει η ίδια, ενώ, όπως τονίζει, και πριν από έναν χρόνο, πάλι λόγω ασθένειας αναισθησιολόγου, είχε διενεργηθεί ΕΔΕ για τη διακοπή χειρουργείου. «Το πόρισμα δεν μου έχει αποδοθεί, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μου», αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου.

Οπως προκύπτει μάλιστα από τη σχετική νομοθεσία (3850/2010 - ΦΕΚ 84/τ. Α’/3.6.2010), ο Γιατρός Εργασίας «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου», ενώ στις αρμοδιότητές του δεν αναφέρεται πουθενά η «κατ’ οίκον Ιατρική Περίθαλψη». Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, η μόνη περίπτωση που μπορεί να δικαιολογηθεί κατ’ οίκον έλεγχος είναι αν ένας εργαζόμενος έχει λάβει κατ’ επανάληψη βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες, κάτι που δεν συνέβαινε για καμία από τις τρεις ελεγχόμενες αναισθησιολόγους, γεγονός που μπορεί να αποτελεί μέχρι και παράβαση καθήκοντος από την πλευρά του διοικητή.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται: «Ολα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανένα από τα χρόνια προβλήματα να έχει επιλυθεί. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου αριθμούν πολλούς χιλιάδες ασθενείς, τα τμήματα στενάζουν από την υποστελέχωση και τα χειρουργεία εντός και εκτός του νοσοκομείου με τους νόμους της κυβέρνησης θα γίνονται σύντομα επί πληρωμή. Καταλαβαίνουμε έτσι το άγχος της διοίκησης να μην πέφτουν τα “νούμερα” των χειρουργείων που αργότερα θα αποτελέσουν έσοδο του νοσοκομείου από τις τσέπες των ασθενών και γι’ αυτό ξεκινάει μια ώρα αρχύτερα την “αξιολόγηση” και τον εκφοβισμό του προσωπικού των χειρουργείων, αξιοποιώντας νομότυπα τεχνάσματα και εντέλλεσθε».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου