Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Αύγ 2022
Δήμος Αθηναίων / Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση - Ο Μπακογιάννης αρνήθηκε να καταδικάσει τις υποκλοπές
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σε δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που τάχθηκε κατά ψηφίσματος καταδίκης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, προχώρησαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προσάπτοντάς του «τυφλή πρόσδεση» στο κυβερνητικό άρμα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Παύλου Γερουλάνου  κατέθεσε αίτημα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη η πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Τότε, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς πρόταξε το ισχνό επιχείρημα ότι η πρόταση δεν εντάχθηκε στα θέματα προς συζήτηση διότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα, με το θέμα να τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η δημοτική αρχή, με πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, καταψήφισε το αίτημα για ένταξη του στην ημερήσια διάταξη. Σε τεταμένο κλίμα σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Η «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής το Νάσο Ηλιόπουλο σε ανακοίνωσή της τόνιζε πως «ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε μια τέτοια εκτροπή».

«Η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου του τρίτου κόμματος της χώρας Ν. Ανδρουλάκη μας επιστρέφει σε σκοτεινές και επικίνδυνες νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό αντίπαλο με όρους εσωτερικού εχθρού και εθνικού κινδύνου. Όπως και με την περίπτωση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, γίνεται σαφές ότι ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικά στελέχη, απλοί πολίτες, είναι έκθετοι σε αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές πρακτικές – και αυτό, με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού».

«Η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα και να συναινέσει στη διαμόρφωση ψηφίσματος επιβεβαίωσε την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα και μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η «Ανοιχτή Πόλη».

Παράλληλα, η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Παύλου Γερουλάνου ανέφερε πως είχε καταθέσει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων από την Πέμπτη 25 Αυγούστου ψήφισμα καταδίκης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, για να συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται το «εκπρόθεσμο» όπως επικαλέστηκε η παράταξη Μπακογιάννη.

Όπως τονίζει «δυστυχώς η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, αρνήθηκε ακόμη και τη συζήτηση του θέματος αυτού, λέγοντας πως δεν αφορά τον δήμο της Αθήνας, παρότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη συνεπάγεται παρακολούθηση και κάθε συνομιλητή του, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αθηναίων».

Μάλιστα υπενθυμίζει πως «η παράταξη του κ. Μπακογιάννη δεν είχε κανέναν ενδοιασμό (όπως και εμείς άλλωστε) την περασμένη Άνοιξη να συζητήσει και να ψηφίσει ένα ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία».

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Μπακογιάννης πιστός στο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησε σε μία ανακοίνωση όπου καταγγέλλει την αντιπολίτευση του δήμου Αθηναίων ότι «μεταφέρει την πόλωση και την τοξικότητα από την κεντρική πολιτική σκηνή στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Στο ίδιο ύφος ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναζητούν «μικροπολιτικά άλλοθι, επενδύουν πολιτικά στις ήττες της Αθήνας και καταφεύγουν σε τεχνητές εντάσεις και ακραίες προκλήσεις».

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως ένα παρακολούθημα της Βουλής και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δεν αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως ένα «παραμάγαζο» των κομμάτων» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Τη δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη ότι δήθεν «Οι μάσκες έχουν πέσει – Το απέδειξε σήμερα η αποχώρηση της αντιπολίτευσης» δεν άφησε ασχολίαστη η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο. «Είναι αλήθεια ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έπεσαν οι μάσκες, ας δούμε όμως τι φανερώθηκε στα αλήθεια:» σημειώνει η Ανοιχτή Πόλη

Ειδικότερα αναφέρει

  • Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε με κάθε τρόπο να συζητήσει την έγκριση ψηφίσματος του Δήμου Αθηναίων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ευθυγραμμιζόμενη μέχρι κεραίας με τον κυβερνητικό κατήφορο που φέρει την υπογραφή του θείου του και Πρωθυπουργού. Μέχρι και η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις και οριστικοποιήθηκε νωρίτερα από το σύνηθες, μόνο και μόνο για να αποφύγει ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα κρίσιμο ζήτημα απειλής για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
  • Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η ημερήσια διάταξη των 40 θεμάτων ξεπετάχτηκε σε περίπου 10 λεπτά. Δεν είναι τόσο παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για μια ακόμα ημερήσια διάταξη διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με ελάχιστη επαφή με τα ζωντανά προβλήματα της πόλης. Η δημοτική αρχή δεν βρήκε χώρο στην ατζέντα της συνεδρίασης, ανάμεσα σε τιμητικές πλακέτες και τράμπες απορριμματοφόρων με άλλους δήμους, για να συζητηθεί η πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών, που έχουν καταθέσει η «Ανοιχτή Πόλη» με την «Αθήνα Είσαι Εσύ» από τον Ιούλιο.
  • Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου επιτεύχθηκε με σαφάρι εντοπισμού συμβούλων που απουσίαζαν και προσφυγή στη δεξαμενή των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε χτες ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκβιάζεται, βρέθηκε όμως, με επιλογή του, για μια ακόμα φορά όμηρος νεοναζιστικών ψήφων.

«Οι μάσκες έπεσαν λοιπόν. Δεν φανέρωσαν πάντως παρά κάτι που ξέραμε ήδη: την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα, την αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζει κάθε κριτική και το στιγματισμό των πολιτικών του αντιπάλων ως εχθρών της πόλης. Ακριβώς όπως ο Πρωθυπουργός θέλει να ταυτίσουμε κάθε κριτική στην πολιτική του με απόπειρα υπονόμευσης του εθνικού συμφέροντος. Όταν πέφτουν οι μάσκες, η άρνηση του Δημάρχου να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων, αποκαλύπτεται ως συνεπής» καταλήγει η Ανοιχτή Πόλη.  πηγη:https://www.avgi.gr/

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου