Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Οκτ 2021
Εικόνες σοκ στη Γεωπονική του ΑΠΘ – Καταγγελία για υποσιτισμένα άλογα και ιπποειδή (Photos)
Κλίκ για μεγέθυνση

Καταγγελία για κακοποίηση αρσενικών αλόγων μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα - Δίνουν σπάνια Σκυριανά άλογα σε ιδιώτη κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες - Πλήρης αδιαφορία της Υπουργού Παιδείας



15.10.2021


Εικόνες σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από την καταγγελία του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Ιππόθεσις» για δεκάδες υποσιτισμένα άλογα και ιπποειδή που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως γράφει ο Γιώργος Μπαϊράμογλου στο Κουτί της Πανδώρας:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της «Ιππόθεσις», στη Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκονται πολλά ιπποειδή, εντελώς υποσιτισμένα και εγκαταλελειμμένα από τη διοίκηση και τις πανεπιστημιακές αρχές. (Προσοχή, σκληρές εικόνες)






Όπως μάλιστα αναφέρουν, πέρα από το γεγονός ότι στα ιπποειδή δεν παρέχεται αρκετή ποσότητα φαγητού, δεν έχει προβλεφθεί ούτε κάποιο πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής ή στείρωσης των αρσενικών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ζώων.



Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται καταγγελίες για πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη αλόγων και ιπποειδών. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η ίδια Μ.Κ.Ο. είχε δημοσιοποιήσει ακόμα μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, είχαν εντοπίσει ένα σκυριανό αλογάκι με σχοινί τριχιά να έχει μπει μέσα στο δέρμα του λαιμoύ του. Έπειτα βέβαια από την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, το ζώο έλαβε την απαραίτητη φροντίδα από κτηνίατρο.
10 σπάνια Σκυριανά άλογα σε ιδιώτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Όμως, οι καταγγελίες για την πλήρη υποτίμηση και απαξίωση των ιπποειδών και των σπάνιων αλόγων που βρίσκονται στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την «Ιππόθεσις», υπάρχουν 18 Σκυριανά άλογα, εκ των οποίων τα 10 θα δοθούν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ιδιώτη.



Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Σκυριανά άλογα συγκαταλέγονται στις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, και για το λόγο αυτόν, υπάρχουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες με σκοπό την προστασία τους.

Στο πλαίσιο αυτών των χρηματοδοτούμενων πρωτοβουλιών προστασίας των ζώων, συμμετέχει και η Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα αναφορικά στις συνθήκες εγκατάλειψης αλλά και τους λόγους για τους οποίους δίνονται 10 Σκυριανά άλογα σε ιδιώτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η «Ιππόθεσις», τα 10 Σκυριανά άλογα θα δοθούν μόνο προς εκμετάλλευση καθώς «είναι μεγάλα σε ηλικία και έχουν αναπαραχθεί πάρα πολλές φορές», ενώ σημειώνει πως είναι άγνωστο με ποια «συμφωνητικά θα δοθούν».Βέβαια, είναι απορίας άξιο αν τα Σκυριανά άλογα αποφασίστηκε να δοθούν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας.
Πλήρης αδιαφορία Πανεπιστημιακών αρχών και Υπουργείου

Την ίδια στιγμή που οι φωτογραφίες με τα εγκαταλελειμμένα άλογα και ιπποειδή έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετές μέρες, οι πανεπιστημιακές αρχές αλλά και το Υπουργείο τηρούν σιγή ιχθύος για την κακοποίηση των ζώων.Και ενώ δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Υπουργείο θεωρούν πως τα ζώα δεν έχουν κάποια αξία και για αυτό έχουν καταλήξει πλήρως υποσιτισμένα και εγκαταλελειμμένα.



Ολόκληρη η καταγγελία της «Ιππόθεσις»


«Υποσιτισμένα ιπποειδή στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε εντοπίσει Σκυριανό αλογάκι με σχοινί τριχιά να του έχει μπει μέσα στο δέρμα στον λαιμό του στην Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ.

Το αναφέραμε και το ζώο φρόντισε κτηνίατρος. Πριν από λίγες ημέρες μας έστειλαν φωτογραφίες υποσιτισμένων ιπποειδών σε τραγική κατάσταση στον ίδιο χώρο. Πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής ή στείρωσης των αρσενικών δεν υφίσταται οπότε τα ζώα πολλαπλασιάζονται. Είναι λυπηρό που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, κοκαλιασμένα στον συγκεκριμένο χώρο.Ενημερωθήκαμε πως 10 από τα 18 Σκυριανά αλογάκια θα μεταφερθούν σε ιδιώτη, προφανώς για εκμετάλλευση. Όπως μαθαίνουμε είναι μεγάλα σε ηλικία και έχουν αναπαραχθεί πάρα πολλές φορές. Δεν θα πρέπει να σταματήσει η κακοποίηση τους;

Με ποια συμφωνητικά θα δοθούν; Για πώληση; Για αναπαραγωγή; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος και σε ποιόν χώρο;Η δημοσιοποίηση του θέματος έχει ως στόχο μόνο την προστασία των ήδη ταλαιπωρημένων ζώων. Στην ιστοσελίδα του τμήματος Γεωπονίας αναφέρονται τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στον ανανεωμένο ιστότοπο του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & ΦυσικούΠεριβάλλοντος του ΑΠΘ ενός από τα ιστορικότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας και ενός από τα καλύτερα της Ευρώπης». Αν η αυτές οι εικόνες ιπποειδών ανήκουν σε τμήμα που διαφημίζεται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης δεν τολμούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στα χειρότερα»

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου