Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Ιαν 2022
Οι προσπάθειες ευοδώθηκαν: Τα ΕΛΤΑ τιμούν τους πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς
Κλίκ για μεγέθυνση











Είναι σημαντικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, να μιλήσουμε εκτός από το «εκεί» και για το «εδώ» των προσφύγων.


22.01.2022


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάνοντας δεκτή κοινή πρόταση των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής, Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποφάσισαν να εκδώσουν επετειακή σειρά γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» για να τιμήσουν τους τέσσερεις πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς της Ελλάδας.

Ως ημέρα έκδοσης της σειράς ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου 2022, με τη συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ να αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Όσα έγραψε ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Μετά από 8μηνη προσπάθεια με τον φίλο και πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, Λουκά Χριστοδούλου και με την υποστήριξη των τεσσάρων δημάρχων (Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας και Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη) λάβαμε την έγκριση από τα ΕΛΤΑ για την έκδοση επετειακής σειράς γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών της Ελλάδας: Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας και Κοκκινιάς (Νίκαιας).

Είναι σημαντικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, να μιλήσουμε εκτός από το «εκεί» και για το «εδώ» των προσφύγων. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί αποτελούσαν τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης μιας νέας ταυτότητας, που ναι μεν έφερε στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού, του «εκεί», αλλά και πολλά από την «εδώ» εμπειρία αυτών των ανθρώπων κατά τη φάση της προσαρμογής τους στη νέα πραγματικότητα. Για αυτό το λόγο οι προσφυγικοί συνοικισμοί, τα αστικά γκέτο του μεσοπολέμου, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας.

Ας μιλήσουμε λοιπόν και για τη ζωή των προσφύγων σε αυτούς τους συνοικισμούς που εξελίχθηκαν σε πόλεις. Τότε ίσως να καταλάβουμε αυτά που έζησαν, όσα σκέφτονταν και όσα έπραξαν εκείνα και τα επόμενα δύσκολα χρόνια τα πιτσιρίκια της φωτογραφίας, που μας κοιτάν στα μάτια καθώς στέκονται έξω από το σχολείο-παράγκα στον προσφυγικό συνοικισμό Συγγρού (Καισαριανή) το 1923.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου