Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Δεκ 2020
Κράτηση ανηλίκων 12 ώρες στην ασφάλεια γιατί περπατούσαν την 6η Δεκέμβρη στη Κυψέλη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές όχι μόνο ανθρώπων που τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολικές συγκεντρώσεις προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο, αλλά και άσχετων πολιτών σε περιοχές μακριά από το μνημείο αλλά ακόμα και μακριά από τα Εξάρχεια. Αυτό δείχνει και η ιστορία δύο παιδιών, τα οποία έμειναν για 12 ώρες στην ασφάλεια με τις 6 από αυτές κανείς να μη γνωρίζει που βρίσκονται, κατηγορούμενοι για ένα «έγκλημα» που ποτέ δεν διέπραξαν, απλώς γιατί η ημέρα ήταν «ύποπτη».

Έκαναν βόλτα στη Κυψέλη, έχοντας στείλει μήνυμα «6» στο 13033, φορώντας μάσκες και έχοντας όλα τα ταυτοποιητικά τους στοιχεία μαζί. Ο λόγος για δύο παιδιά που προσήχθησαν δήθεν για εξακρίβωση στοιχείων στη Κυψέλη στις 6 Δεκεμβρίου.

Όπως κατήγγειλε ο πατέρας του ενός από τα νέα παιδιά μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο 15χρονος Άγγελος Αναστασίου, γιος των γνωστών ανθρώπων του θεάτρου, Αλέκου Αναστασίου και Ελένης Μανωλοπούλου, είχε βγει για βόλτα μαζί με την κοπέλα του. Στη συμβολή Πατησίων και Κεφαλληνίας, ενώ περπατούν τους σταματούν αστυνομικοί προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο τυπικός έλεγχος.

Ωστόσο οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν στα τυπικά. Αφού ελέγχουν το sms και αφού τα δύο παιδιά, αμφότερα φορούν τις μάσκες τους, οι αστυνομικοί τους ανακοινώνουν ότι πρέπει να τους πάνε στην ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ στις ενστάσεις των απορημένων παιδιών που είχαν μαζί και τις ταυτότητές τους, οι αστυνομικοί τους απάντησαν ότι πρέπει να γίνει «εξακρίβωση στοιχείων» και ταυτόχρονα τους παίρνουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως σημειώνει ο πατέρας του 15χρονου Άγγελου, «επί έξι ώρες δεν ξέραμε πού είναι το παιδί», μια κατάσταση που διήρκησε από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα όταν και οι γονείς κλήθηκαν από την ασφάλεια για να πάνε να υπογράψουν και να αφεθούν τα παιδιά. Τελικά τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Αλ. Αναστασίου, παρουσιάζει μια καφκικού-τύπου κατάσταση που διαδραματίστηκε μεταξύ του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Όπως αναφέρει, «είχαν στοιβάξει σ’ ένα κελί ελάχιστων τετραγωνικών εκατό παιδιά που είχαν συλληφθεί, υποτίθεται, για μη τήρηση μέτρων κατά της πανδημίας. Αρκετά από αυτά ανήλικα εκλιπαρούσαν επί 8 ώρες για επικοινωνία και λίγο νερό, ενώ συμπληρώνει πως «οι αστυνομικοί αδιαφορούσαν επιδεικτικά ακόμα και όταν ένας ανήλικος έπαθε επιληπτική κρίση μπροστά τους. Άκουσα τον αστυνομικό να λέει: «Δεν μπορώ να καλέσω ασθενοφόρο, τα τηλέφωνα τα έχουμε για υπηρεσιακούς λόγους».

Όταν του παρουσίασαν δε, τους δύο δεκαπεντάχρονους με χειροπέδες, σε έντονο ύφος ζήτησε από τον αστυνομικό να τις αφαιρέσει, με τον ίδιο να του λέει ότι η «οργή» του θα του περάσει και πως δεν έχει το κλειδί, καθώς δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Μετά την επιμονή του πατέρα, ο αστυνομικός πήγε εν τέλει και έφερε το κλειδί. Εν συνεχεία του έδωσαν να υπογράψει με εκβιαστικό τρόπο ένα χαρτί με μια κατηγορία που αποδιδόταν στον γιό του και αφορούσε «παραβίαση των μέτρων προστασίας για Covid», αναφέροντας παράλληλα πως ο 15χρονος βρισκόταν σε «γκρουπ» μαζί με άλλα πέντε άτομα. Αφού ο Αλ. Αναστασίου αρνήθηκε να υπογράψει τις ψευδείς κατηγορίες, ο αστυνομικός του είπε ότι αν δεν υπογράψει το παιδί δεν θα μπορούσε να φύγει από την ασφάλεια, αναγκάζοντας τον στο τέλος να υπογράψει με επιφύλαξη ότι το κείμενο είναι ψευδές.

Ακολούθως, θα οδηγούσαν τον 15χρονο Άγγελο για αποτυπώματα και φωτογραφίες. «Ως εγκληματία;», ρώτησε ο πατέρας του, για να πάρει την απάντηση, ότι «έτσι είναι ο νόμος», ενώ όταν ρώτησε το τί ορίζει ο νόμος, ο αστυνομικός του είπε, «δεν ξέρω, κύριε, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Παρόμοια ήταν και η κατάσταση όταν ο Αλέκος Αναστασίου πήγε στον διοικητή, ο οποίος συν τοις άλλοις φορούσε λάθος και τη μάσκα του.

Ακόμα, ο ίδιος αναφέρεται στη περίπτωση μια άλλης μητέρας, της οποία η κόρη είχε επίσης συλληφθεί, με την μητέρα σε έξαλλη κατάσταση να ζητά τον λόγο γιατί συνελήφθη η κόρη της και να παίρνει την απάντηση «δεν ξέρω, κυρία μου. Είναι άλλη υπηρεσία. Αλλά, να σας πω κάτι, δεν βάλαμε εμείς σκουλαρίκι στη μύτη της κόρης σας».

Διαβάστε ολόκληρη τη μαρτυρία του Αλέκου Αναστασίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

πηγη:The Press Project




 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου