«Η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ», διατρανώνει η κυβέρνηση, διά υπουργικών στομάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τη δώσει και μαζί με αυτή δεν θα προχωρήσει ούτε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ζήτημα είναι ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στα μέτρα που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τη 13η σύνταξη. Κατ’ αρχήν η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή το νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη 13η σύνταξη ως μόνιμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός πια από το βήμα της ΔΕΘ έλεγε: «διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός ‘μποναμάς’. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020». Επίσης σε πλήθος προεκλογικών συνεντεύξεων είχε δεσμευτεί ότι θα την διατηρήσει. Ο δε Μάκης Βορίδης διατεινόταν προεκλογικά για το μέτρο ότι «αφού το ψηφίζουμε προφανώς δεν το κόβουμε. Ότι ψηφίζουμε μας δεσμεύει». Για τον κατώτατο μισθό πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατεινόταν ότι θα αυξηθεί στα 750 ευρώ. 

 

Αυτό το μήνα όμως φαίνεται πως τελείωσαν τα ψέματα αφού όπως ειπώθηκε από επίσημα χείλη, ούτε η 13η σύνταξη θα διατηρηθεί, ούτε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Open «δεν αναγνώρισε» καν την ύπαρξη 13ης σύνταξης, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «τα λεφτά για την 13η σύνταξη δεν υπάρχουν». Ύστερα επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μόνο εάν και στο ύψος που θα υπάρξει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και αυτό σε «συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο ίδιο κανάλι ανέφερε: «Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Ήταν μία προεκλογική εξαπάτηση της κυβέρνησης τότε για να εξαγοράσει τη συνείδηση των συνταξιούχων παραμονή των εκλογών. Το ποσό παραμένει ως συνταξιοδοτική δαπάνη στο νέο ασφαλιστικό σύστημα».

Κατόπιν ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε αορίστως για αυξήσεις στις συντάξεις, παρέπεμψε μελλοντική νομοθέτηση, όμως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι η 13η σύνταξη δεν θα δοθεί παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και το γεγονός ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο. 

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που προηγήθηκαν χρονικά έφεραν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «ακραία μεροληψία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη υπέρ των λίγων και κατά των πολλών». 

«Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε “πως δεν υπάρχουν λεφτά” για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, μόνιμο μέτρο που είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία επίσης είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον σαφές πως η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές ακόμα και χωρίς μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα σε αδιέξοδο από την αντικοινωνική πολιτική που ασκεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

https://tvxs.gr