Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Ιαν 2020
Ωρα μηδέν για το προσφυγικό
Κλίκ για μεγέθυνση

Γιώργος Ψυχογιός

Δημοσίευση
7.01.2020 | 09:12

 

Περισσότεροι από πέντε μήνες έχουν περάσει από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Ακόμη όμως δεν έχουν καταλάβει ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, διαρκή εγρήγορση και πίεση στην Ευρώπη με κάθε μέσο ώστε να υλοποιήσει τις αποφάσεις για την κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η απουσία κεντρικού σχεδίου συνολικής διαχείρισης είναι πλέον προφανέστατη, ακόμη κι αν αποσιωπάται από τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Το αποκρουστικό σχέδιο που υπερασπίζεται ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής –ο οποίος με πρόσφατη τροπολογία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση δημιούργησε θέση «υπεραρχηγού» με διευρυμένες εξουσίες που υποκαθιστά τα αρμόδια υπουργεία– φαίνεται πως θα ναυαγήσει προτού καν αρχίσει η εφαρμογή του.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι διατύπωσε τις ενστάσεις του, η Παρασκευή Μίχου, αρμόδια γενική διευθύντρια της DG HOME (Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων) μόλις πρόσφατα κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία και λειτουργία κλειστών δομών καθώς καταστρατηγούν τις οδηγίες της ΕΕ, ενώ και η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς τάχθηκε ενάντια στις κλειστές δομές και ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η κράτηση θα εφαρμόζεται μόνο σε ατομικές περιπτώσεις ως έσχατο μέτρο για τη συντομότερη αναγκαία περίοδο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ομως, εκτός των άλλων, τα απανωτά λάθη της κυβέρνησης στο προσφυγικό έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων.

Η Μόρια έχει φτάσει τις 19.000 πληθυσμό –η ΝΔ ξεπερνά διαρκώς όλα τα δικά της αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί–, με τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή να είναι πραγματικό όνειδος για τον ανθρωπισμό. Η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια όχι

απλώς δεν προστατεύονται επαρκώς αλλά απειλούνται άμεσα, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών.

Η κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο και στις ευάλωτες ομάδες έχει στερήσει την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας που είχε προβλεφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρόσφατα περιστατικά με την άρνηση της αστυνομίας να παραχωρήσει άδειους χώρους για να στεγαστούν προσωρινά αιτούντες άσυλο στη ΒΙΑΛ της Χίου ή οι δύο θάνατοι στις Μουριές του Κιλκίς είναι η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου. Καθημερινά συμβαίνουν ιστορίες ενός παιχνιδιού ζωής και θανάτου με ανθρώπους να μην μπορούν να νοσηλευτούν, γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες παρακάμπτοντας τα θεσμικά εμπόδια για να τους σώσουν και ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο προσπαθεί με κάθε μέσο να καλύψει τα τεράστια κενά σε όλα τα επίπεδα διαβίωσης. Και για να προλάβω κάποιους, προφανώς και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν όλα τέλεια. Υπήρξαν προβλήματα, ακόμη και ανθρώπινες τραγωδίες, που όμως ήταν η εξαίρεση. Και όταν συνέβησαν έγινε από εμάς ισχυρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και αυτοκριτική, που οδήγησε σε μια συνολική και έγκαιρη παρέμβαση βελτίωσης των συνθηκών.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί άμεσα το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών με στέγαση σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, που είχε εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι να υλοποιηθεί πρέπει να βρεθούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προσωρινές λύσεις στέγασης για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τις καιρικές συνθήκες.

Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο για να απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων και βελτίωση των συνθηκών, θα είμαστε δίπλα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού επέδειξε και επιδεικνύει πρωτοφανή στήριξη στο πολυσύνθετο ζήτημα του προσφυγικού, κάνοντάς μας περήφανους και δείχνοντας τον δρόμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι βουλευτής Κορινθίας, τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου