Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Ιαν 2021
Απαλλακτικό Βούλευμα εκθέτει την ομάδα «Δράση» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Ένα ομόφωνα απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, όχι μόνο δικαιώνει τρεις συλληφθέντες στα Εξάρχεια τα μεσάνυχτα της 8ης Μαρτίου του 2020, αλλά, ταυτόχρονα, εκθέτει τον τρόπο δράσης της αστυνομίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», με το υπ’ αριθμόν 3368/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών οι δικαστές καταλήγουν ότι η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί δημόσια στο ακροατήριο επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής και έτσι οι κατηγορούμενοι δεν θα δικαστούν.

Να σημειωθεί ότι, αν και χτυπήθηκαν αγρίως από τους αστυνομικούς, οι συλληφθέντες απολογήθηκαν ενώπιον ανακρίτριας για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα που αφορούσε τραυματισμό αστυνομικού.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι απαλλακτική ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο Συμβούλιο η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Ιωαννίδου, αφού σε όλα τα στάδια της ανάκρισης προέκυψαν τα πραγματικά γεγονότα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους συλληφθέντες, του Α.Φ., που όπως αποδείχθηκε εκείνο το βράδυ βρισκόταν με φίλους του σε μεζεδοπωλείο στην οδό Κωλέττη, όταν αντιλήφθηκαν ότι στη γύρω περιοχή γίνονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων και αποφάσισαν να φύγουν. Ο Α.Φ. μπήκε στο μεζεδοπωλείο να πληρώσει τον λογαριασμό και βγαίνοντας βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας «Δράση».

Όπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, «όντας σε κατάσταση πανικού και μην ξέροντας τι ήταν ορθότερο να πράξω, παρέμεινα εντελώς ακίνητος μπροστά στους αστυνομικούς, σηκώνοντας παράλληλα τα χέρια μου ψηλά, θέλοντας να καταδείξω κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από μέρους μου να επιτεθώ σε αυτούς. Παρά το ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκα φραστικά ή σωματικά στους αστυνομικούς, και έχοντας εξ αρχής καταδείξει ότι δεν αποτελώ απειλή, οι τελευταίοι με ακινητοποίησαν βίαια, καταφέρνοντάς μου κλοτσιές, γροθιές και αλλεπάλληλα χτυπήματα με τα κλομπ, σε όλο μου το σώμα. Κατόπιν, οι ίδιοι με μετέφεραν σε κοντινό σημείο, πλησίον της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη».

Οι φίλοι του Α.Φ. τον έβλεπαν από το απέναντι πεζοδρόμιο να ξυλοκοπείται και να σύρεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη, προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν αλλά οι αστυνομικοί τούς απέτρεψαν με απειλές και λεκτική βία.

Αν και οι ίδιοι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους αργότερα δεν αναγνώρισαν καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος του 22χρονου, όμως εκείνος συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τρία κακουργήματα (1. της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, κατ’ εξακολούθηση, 2. της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, 3. της διατάραξης της κοινής ειρήνης από κοινού) και ένα πλημμέλημα για τραυματισμό αστυνομικού (της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή).

Μετά την τεκμηρίωση των πραγματικών περιστατικών η εισαγγελέας Παναγιώτα Ιωαννίδου εισηγήθηκε να μην αποδοθεί το κατηγορητήριο σε βάρος των τριών συλληφθέντων, πρόταση που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο απάλλαξε και τους τρεις κατηγορουμένους από τις κατηγορίες, χωρίς να τους παραπέμψει σε δίκη.

πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου