Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Απρ 2019
Αναδρομικά: Μέχρι και 27.000 ευρώ για συνταξιούχους
Κλίκ για μεγέθυνση


Αναδρομικά ποσά από 660 έως 7.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για την περίοδο του 10μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση – βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με συγκλίνουσες νομικέs απόψεις πρόκειται για την πλέον «ακάλυπτη» περίοδο, εντός της οποίας εντοπίζεται έδαφος για όψιμεs αξιώσειs.

 

Από τη δημοσίευση και μετά ισχύει η αντισυνταγματικότητα

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη το 2015 πως για λόγουs δημοσίου συμφέροντος η αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 ισχύει από τη δημοσίευση τηs απόφασηs και μετά (Ιούλιoς 2015). Ακολούθως, του Μάιο του 2016, ψηφίστηκε ο νόμος 4387, ο οποίος επιχείρησε να συμμορφωθεί, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίαs, με τις ρήτρες τηs εν λόγω απόφασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στη δημοσίευση τα απόφασηs του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και την ψήφιση τον νόμου εντοπίζεται ως το πλέον επίμαχο διάστημα.

Πότε αυξάνονται τα ποσά

Εφόσον τα αναδρομικά «απλωθούν» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή σε 42 μήνες, τότε οι διεκδικήσειs φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχουs με μία κύρια και μία επικουρική. Οι διεκδικήσειs κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξειs, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερεs συντάξειs και άλλοι. Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο, καθώς οι αγρότες λάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένεs ειδικέs κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών -άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010- και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ τον μήνα στην κύρια σύνταξή τους. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλέs συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.

Δικαστικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί από Πρωτοδικεία και Εφετεία ενοποιούν τον χρόνο πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς μέχρι και την πρεμιέρα του επανυπολογισμού τον Ιανουάριο του 2019 οι αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 συνέχιζαν να επιβάλλονται στις κύριεs συντάξεις.

Στον νόμο Κατρούγκαλου έχουν ενσωματωθεί ρήτρες που επιχειρούν να καλύψουν νομικά το διάστημα 2016-2018 και μένουν να κριθούν από τα ανώτατα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με το ΣτΕ

Πάγια θέση του υπουργείου Εργασίαs είναι πως για την περίοδο μετά το 2015 η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου και αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν προσφύγει πριν από τη δημοσίευση της απόφασηs.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα -και βοηθήματα και με αιτήσεις αναίρεσηs στο ΣτΕ- απέναντι σε αποφάσεις που επιδικάζουν ποσά για την περίοδο μετά ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτά το έδαφος, για να υπολογίσει κανείς τα συνολικά ποσά που διεκδικεί, κατ’ αρχάς για το επίμαχο 10μηνο, πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Προσοχή, ο επανυπολογισμός των επικουρικών έγινε ήδη από το καλοκαίρι του 2016, οπότε οι όποιες νομικέs διεκδικήσει, σταματούν εκεί, εφόσον η διαδικασία του επανυπολογισμού κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ.

Σημειώνεται πωs το ΕΤΕΑΕΠ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονική υπηρεσία με ενημερωτικά σημειώματα για την ανάλυση της αναπροσαρμογής της επικουρικήs σύνταξης, που έγινε το καλοκαίρι του 2016, καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες με όλες τιs μνημονιακές κρατήσεις ανά μήνα από το 2012 (συνταγματικές και αντισυνταγματικές) για τους συνταξιούχους ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΥΕΚ.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»_ 4 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:33 πμ ·

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου