Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 25 Ιούν 2015
ΣΤΗ  ΧΩΡΑ  ΤΟΥ  ΔΝΕΙΠΕΡΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΣΤΗ  ΧΩΡΑ  ΤΟΥ  ΔΝΕΙΠΕΡΟΥ ΣΤΗ  ΧΩΡΑ  ΤΟΥ  ΔΝΕΙΠΕΡΟΥ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ/ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

 

Την 21η/5/15 μέλη του Συνδέσμου επισκέφτηκαν την Ουκρανία. Με την ευκαιρία της εορτής των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου, τελέστηκε στον Ι.Ναό Αγίας Βαρβάρας Κιέβου πανηγυρική Θ. Λειτουργία, με αρτοκλασία, ιερό κήρυγμα από τον ίδιο, κ.ά. εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Των ιερών ακολουθιών προϊστατο ο αιδ. πρόεδρος του Συνδέσμου ενώ συμμετείχαν και άλλοι Ουκρανοί ιερωμένοι της πόλης, συνεορτάζοντες την εορτή αυτή. Όλα τελέστηκαν σύμφωνα με το Ελληνικό Εκκλησιαστικό τυπικό στην Ελληνική γλώσσα, ευλογία της Ουκρανικής Εκκλησίας και μεταφραστικά βοήθησε η καθηγήτρια Άλλα Π.Κόσκορη και άλλες Ουκρανίδες εκπαιδευτικοί.

Ο Ι. Ναός της Αγίας Βαρβάρας σημαιοστολίστηκε με Ελληνικές, Σερβικές και Ουκρανικές σημαίες, οι περισσότεροι των εκκλησιαζομένων αυτή την ημέρα ομιλούσαν Ελληνικά, η Αρτοκλασία που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα ήταν ΄΄πρωτόγνωρη΄΄ για πολλούς και ο τρόπος που τελείται Εκκλησιαστικά, τα Ελληνικά εδέσματα και άλλες εκδηλώσεις αυτή την ημέρα πλημύρισαν Ελληνικό άρωμα στην αυλή αυτής της μεγάλης Εκκλησιαστικής κοινότητας, που ταυτόχρονα λειτουργούν τέσσερις ιεροί Ναοί.

Την κύρια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο ενοριακό κέντρο της Αγίας Όλγας, παρουσίασε εμπεριστατωμένα και κατανοητά για το κοινό, ο Αιγιώτης καθηγητής-Σκηνοθέτης δρ. Κώστας Κλάγκος με μεταφράστρια στα Σλαβικά την ανωτέρω καθηγήτρια. Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν ο αιδ. πρόεδρος, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος της Αγίας Όλγας πρωτοπρεσβύτερος Βσέβολοντ ο οποίος παρείχε και διευκολύνσεις στο οδοιπορικό των μελών σε πόλεις της Ουκρανίας με 12καθέσιο αυτοκίνητο του Ι. Ναού, πρωϊνά, γεύματα κλπ, ο δρ. Ιωάννης, καθηγητής διευθύνων του μεγάλου Σλαβικού Νοσοκομείου στο Κίεβο – μέλος του Συνδέσμου μας, ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου π. Νικόλαος, η καθηγήτρια δρ. Τατιάνα Κονοβάλοβα, ο ιερέας της Αγίας Βαρβάρας π. Δημήτριος, η υψίφωνος καλλιτέχνιδα ΄΄με Ελληνικές ρίζες΄΄ κ. Τατιάνα, κ.ά.

Υπήρξαν ενδιαφέρουσες συναντήσεις με πρυτάνεις παν/μίων, κληρικών αλλά και πολιτιστικών φορέων που σκέπτονται και αγαπούν την Πατρίδα μας σε κλίμα θερμό και πολύ φιλικό. Μία τέτοια ήταν με τον πρύτανη και καθηγητές του Γεωπονικού Παν/μίου στην πόλη του Κιέβου. Αυτό το ανώτατο ίδρυμα, το μεγαλύτερο στην Ουκρανία με χιλιάδες φοιτητές, ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, τα οικολογικά προϊόντα, την ανάπτυξη των δασών, την τακτική ενημέρωση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, κ.΄ά. Μάλιστα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οργανώνει για τα θέματα αυτά διεθνές συνέδριο με ομιλητές και ενδιαφέρον απ΄όλο τον κόσμο. Ο Σύνδεσμος που προσκλήθηκε σ’ αυτή τη σπουδαία συνάντηση, θα συμμετάσχει με εργασία του σχετική με την μελισσοκομία στην Ελλάδα.

Στην Αγία Λαύρα των ιερών σπηλαίων του Κιέβου και σε όλα τα θρησκευτικά και πολιτιστικά προσκυνήματα, την Αγία Σοφία που λειτουργεί ως Μουσείο κ.ά. Ι. Ναούς ήταν αφιερωμένη μία ημέρα.

Στην πόλη της Οδησσού και στα ιερά της προσκυνήματα, ήταν αφιερωμένη επίσης μία μέρα. Μεταξύ των επισκέψεων, ΄΄το σπίτι των Φιλικών΄΄, η Ελληνική Εκκλησία της Αγίας Τριάδος όπου και ο τάφος του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄. Η επιστροφή μέσω της πόλης Κριβέ Όζερο, είχε διακοπή λόγω υπερβολικής κόπωσης και Αβραμιαία φιλοξενία όλου του γκρούπ, από το εκεί διαμένον μέλος μας και πατέρα της Άλλας (μεταφράστρια) κ. Ιωάννη Μαξιμιούκ, την κ. Τατιάνα και τον κ. Νικόλαο.

Στο οδοιπορικό αυτό συμμετείχαν οι: Κώστας Κλάγκος, Κώστας Λινάρδος, Μαρία Λινάρδου, Καίτη Γεωργούλια, Ηλίας Παγώνης, Παναγιώτης Κόσκορης, Άλλα Κόσκορη, ο αιδ. πρόεδρος, η Λιουντιμίλα Μακάροβα και η Τατιάνα βερτελέτσκα.

EOΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΡΧΙΕΠ. ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (11.6.)

Με πρωτοβουλία του αιδ. προέδρου και συμμετοχή του Συνδέσμου, εορτάστηκε η ετήσια μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού στον Ι.Ν. Αγ. Τριών Ιεραρχών Πορρωβίτσας. Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία, αρτοκλασία, ιερό κήρυγμα και ευλαβικό προσκύνημα ι. λειψάνων Αγίων της Ουκρανικής Εκκλησίας και του Αγίου Λουκά.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο από τον Σύνδεσμο, στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Μιχαλακοπούλειου στην Πούντα Αιγιαλείας. Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς τον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο όπως και το δημοτικό συμβούλιο για την ευγενική τους αυτή παραχώρηση. Θα συμμετάσχουν φοιτητές, καθηγητές και ιερωμένοι, απολαμβάνοντας την όμορφη Ελληνική θάλασσα και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Θα συμμετάσχουν και στην ετήσια πνευματική και πολιτιστική εκδήλωση του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9η Αυγούστου.

Από τον Σύνδεσμο.

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου