Η καταβολή της 13ης σύνταξης τον περασμένο Μάϊο ήταν η πρώτη… αλλά και η τελευταία, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην, διά νόμου, κατάργησή της και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στους συνταξιούχους, «πατώντας» στον ίδιο οδυνηρό, για την κοινωνία, «δρόμο», του κοινωνικού μερίσματος που θα χορηγηθεί σε ελάχιστους δικαιούχους.

Η κατάργηση της 13ης σύνταξης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στα ΝΕΑ το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί για την 13η σύνταξη «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν». Όχι όμως και η 13η σύνταξη.

Πρόκειται για «κλείδωμα» των δηλωμένων προθέσεων της κυβέρνησης, έτσι όμως ειπώθηκαν και διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να υπάρξει ένας μόνιμος υποστηρικτικός μηχανισμός στο ασφαλιστικό - 13η και 14η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχει».

Δεδομένου ότι η 13η σύνταξη είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, αναμένεται η κατάργησή της μέσω του επερχόμενου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Η 13η σύνταξη νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 για να είναι μόνιμη και να καταβάλλεται κάθε μήνα Μάιο. Καταβλήθηκε σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους.

Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ήταν  το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι λάμβαναν δύο συντάξεις, θα λάβουν διπλή 13η σύνταξη.

Τα ποσά τα οποία δικαιούταν ένας συνταξιούχος ήταν ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει, με την ακόλουθη αναλογία:

  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ έλαβαν το 70% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ έλαβαν το 50% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους.
https://tvxs.gr