Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Ιούλ 2019
Στο όνομα του δόγματος «Τάξις και Ασφάλεια» οι «φυλακές τύπου Γ΄»
Κλίκ για μεγέθυνση
Στο όνομα του δόγματος «Τάξις και Ασφάλεια» οι «φυλακές τύπου Γ΄»

 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

 

 

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται και η ίδρυση φυλακών «Υψίστης Ασφαλείας – τύπου Γ΄».

Οι «φυλακές τύπου Γ΄» είχαν επιλεγεί από το έτος 2009, ιδρύθηκαν όμως πέντε έτη μετά, με τον Ν. 4274/2014.

Η απόφαση για την ίδρυση αυτών των φυλακών επεδίωξε τη στήριξή της στην εκμετάλλευση ακραίων ενεργειών κρατουμένων και στην επίκληση ανησυχίας, φόβου και πανικού της κοινωνίας για τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές και απειλούν την ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια τάξη.

Οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών δασκάλων, επιστημονικών φορέων, κομμάτων, κοινωνικών οργανώσεων και των ιδίων των κρατουμένων δεν έκαμψαν την πολιτική επιλογή ίδρυσης των «φυλακών τύπου Γ΄».

Τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας του ν. 4274/2014 σε σχέση με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, η δημιουργία πεδίου προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων, η αντιστράτευση σε συγκεκριμένες θέσεις και αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η δυνατότητα προσβολής των εγγυήσεων σε σχέση με τη νομιμότητα της πειθαρχικής διαδικασίας, τα προκαλούμενα «ρήγματα στις αρχές του κράτους δικαίου», υπήρξαν ψιλά γράμματα για την τότε κυβερνητική πλειοψηφία, που ψήφισε τον προαναφερόμενο νόμο στο όνομα του βαθιά συντηρητικού και κοινωνικά ανερμάτιστου δόγματος «Τάξις και Ασφάλεια».

Αμελητέος θόρυβος στα αυτιά τής τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν και η επισήμανση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ότι «η ασφάλεια δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα…. Ασφάλεια δεν είναι να χτίζεις φυλακές προκειμένου να περιορίζεις δικαιώματα…. Ασφάλεια είναι να αλλάξεις τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης που υπάρχουν σήμερα παντού, καθώς και τη γενικευμένη μη απόδοση της δικαιοσύνης, την οποία αναγνωρίζει και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης» (εισήγηση της ΕΕΔΑ στη Διαρκή Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, 19-6-2014).

Οι «φυλακές τύπου Γ΄» θα απομονώσουν κρατουμένους, οι οποίοι με αόριστη αξιολόγηση θα κρίνονται επικίνδυνοι και θα εγκλείονται σε αυτές και θα τους στερήσουν από μέτρα και προγράμματα που υπηρετούν τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη και θα τους μετατρέψουν σε στόχους και υποκείμενα μιας εκδικητικότητας αναντίστοιχης με ένα κράτος δικαίου και ανθρωπισμού, που πρέπει να αποτελεί συνεχή διεκδίκηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Με τον Ν. 4322/2015, καταργήθηκαν τα «καταστήματα κράτησης τύπου Γ΄» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Νίκο Παρασκευόπουλο. Ο νόμος αυτός δεν περιορίστηκε στην κατάργηση αυτών των φυλακών. Διέλαβε, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Ρυθμίσεις και μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.

Δεν υποστηρίζω ότι με την κατάργηση των «φυλακών τύπου Γ΄» συντελέσθηκε η ολοκλήρωση ενός πράγματι ανθρωπιστικού σωφρονιστικού συστήματος που υπηρετεί την κοινωνική επανένταξη. Χρειάζονται και άλλα να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα όμως επανέρχονται οι «φυλακές τύπου Γ΄», προκειμένου να υπηρετηθεί το δόγμα «Τάξις και Ασφάλεια». Να υπηρετηθεί στο πλαίσιο ενός βαθύτατου συντηρητισμού. «Είναι η ιδεολογία σας που δεν θέλει αυτές τις φυλακές», έλεγαν και λένε στελέχη της Ν.Δ., απευθυνόμενα σε όσους υποστηρίζουν τη μη ίδρυσή τους. Εχουν δίκιο. Πράγματι, για ιδεολογική διαφορά πρόκειται, που αφορά την κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 26.07.2019, 23:01

* πρώην υπουργός

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου