Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Οκτ 2019
Ανοίγει και πάλι το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας, η Πτέρυγα Γ’
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 

Μια εμφανώς απάνθρωπη πολιτική επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο μέτωπο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται στη δυσκολότερη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι μεγαλόστομοι κυβερνητικοί παράγοντες. Το σχέδιο, που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων δομών «κλειστού τύπου», όπου θα κρατούνται άτομα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Μια στρατηγική που είχε ακολουθηθεί το 2012, με στόχο να σταλεί το μήνυμα -κυρίως εκτός Ελλάδας- ότι οι αφιχθέντες που λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις για χορήγηση ασύλου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρεις χώρους, κυρίως παλιά στρατόπεδα, οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν για να λειτουργήσουν ως Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ). Στόχος είναι οι δομές αυτές να αρχίσουν να ανακαινίζονται και να είναι έτοιμες μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Οι περιφερειάρχες, ωστόσο, ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούν τη λειτουργία οποιουδήποτε νέου κέντρου φιλοξενίας ή κράτησης μεταναστών στις περιοχές τους, παρά μόνο τη διαμονή προσφύγων σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη αποκλείσει τη Θεσσαλία από τα σχέδιά της, καθώς ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειαρχών, Κώστας Αγοραστός, είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Την ίδια ώρα, όμως, αναζητά μέσω του υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτικά προγράμματα για να διατεθούν προς τις περιφέρειες και τους δήμους ως «δέλεαρ» για την αποδοχή των νέων δομών.

Στην Αττική λειτουργεί ήδη ένα κέντρο κλειστού τύπου στην Αμυγδαλέζα, μια δομή που είχε μπει στο παρελθόν στο στόχαστρο κριτικής, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και των συχνών επεισοδίων που ξεσπούσαν εκεί. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει λουκέτο στην πτέρυγα Γ’ της Αμυγδαλέζας, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε μέσω των συχνών μετακινήσεων μεταναστών από την Αττική στο κέντρο της Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά η επαναλειτουργία της πτέρυγας Γ’ της Αμυγδαλέζας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα. Παράλληλα, νέα πτέρυγα κλειστού τύπου άνοιξε στο παλιό στρατόπεδο, όπου στεγάζεται το κέντρο της Κορίνθου για την κράτηση ακόμα 1.000 μεταναστών.

Αυτό που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η έλλειψη προσωπικού για την υλοποίηση του σχεδίου για το Μεταναστευτικό. Στον Εβρο η φύλαξη των συνόρων είναι ανεπαρκής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φτάνουν μέχρι τα χωριά της περιοχής και να ειδοποιούνται οι Αρχές από τους κατοίκους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων περιπολούν μόλις δύο αστυνομικοί. Προσωπικό χρειάζονται και τα ΠΡΟΚΕΚΑ, πολλώ δεν μάλλον εάν δημιουργηθούν και νέα. Το καθένα από αυτά στελεχώνεται από 80-100 άνδρες και γυναίκες.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά το συντομότερο δυνατό. Αυτό φιλοδοξούν να το κάνουν μέσω του προγράμματος που «τρέχει» για τη μεταφορά 16.000 αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία και άλλους μισθωμένους χώρους από ιδιώτες. Επίσης, από την Υπατη Αρμοστεία στο κράτος αναμένεται να διαβιβαστεί η διαχείριση του γνωστού προγράμματος «Εστία», μέσω του οποίου φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα σπίτια πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στο μέτωπο των επιστροφών στόχος είναι να έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους 10.000 μετανάστες μέχρι το τέλος του 2020. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι γίνονται κινήσεις και για την «αναθέρμανση» της διαδικασίας των αεροπορικών πτήσεων για την επιστροφή ατόμων που έχουν αποφάσεις για διοικητική απέλαση. Η επόμενη προγραμματισμένη πτήση για Πακιστάν είναι τον Νοέμβριο, ενώ δεν υπάρχει καμία για τον Οκτώβριο.

https://thefact.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου