Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Δεκ 2016
«Κοινωνική και Πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη Δημοκρατία τον 21ο αιώνα»
Κλίκ για μεγέθυνση

«Όσο η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες των πιο αδύναμων πολιτών, τόσο η δημοκρατία θα κινδυνεύει να μείνει ένα κουφάρι άδειο από ψυχή και ζωή, απαρτιζόμενο μονάχα από ιστούς τυπικότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνέδριο του Ιδρύματος

 

 

«Διανύοντας μια εποχή όπου η πολιτική με την οικονομική σφαίρα έχουν όλο και περισσότερα αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία δράσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την επικαιρότητα της έννοιας της λαϊκής κυριαρχίας, ότι δηλαδή όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται προς το συμφέρον του. Έννοιες σαν κι αυτή μπορεί να μοιάζουν χιλιοειπωμένες, ωστόσο αποτελούν θεμελιακό συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος και διασφαλίζουν την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία του». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Νικόλαος Βούτσης, στο Συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα με θέμα «Κοινωνική και Πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη Δημοκρατία τον 21ο αιώνα», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

 

Στις εργασίες της σημερινής δεύτερης μέρας του Συνεδρίου το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, παρέστησαν ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος και η βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αννέτα Καββαδία.

 

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «στις μέρες μας και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοκρατία διανύει μια περίοδο γενικευμένης κρίσης. Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση του ίδιου του πολιτεύματος. Ενώ εξακολουθεί να απολαμβάνει τη σχεδόν οικουμενική αποδοχή ως πολιτειακό σύστημα, υπάρχει διάχυτη, την ίδια στιγμή, μια γενικευμένη εντύπωση αδυναμίας της δημοκρατίας να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις».

 

Ο κ. Βούτσης μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας τόνισε πως «οι συνέπειες του καθεστώτος επιτροπείας ως προς τη λειτουργία του πολιτεύματος είναι πια παραπάνω από ορατές. Η χάραξη πολιτικής και η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση εξαρτάται πια αποφασιστικά από υπερεθνικούς οργανισμούς. Ως συνέπεια αυτού επηρεάζεται σημαντικά η δυνατότητα νομοθέτησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα για το αν τελικά η παραγωγή πολιτικής εξακολουθεί να πηγάζει από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λαϊκή κυριαρχία μέσω αντιπροσωπευτικών διαδρομών».

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοφανή κρίση πολιτικής νομιμοποίησης που διανύει η Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε, «η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. με κορυφαίο το βρετανικό που αποτελεί την πρώτη σαφή λαϊκή εντολή εξόδου από την Ένωση, δεν είναι μονάχα ενδείξεις της δυναμικής του ευρωσκεπτικισμού, αλλά είναι και ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης δομικών ζητημάτων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που αφορούν τόσο την αντιπροσώπευση όσο και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία το 2017 θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών και στην ανάληψη ή μη πρωτοβουλιών».

 

«Βιώνουμε μια περίοδο όπου το μεταπολεμικό κράτος της κοινωνικής πρόνοιας θα γίνει μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος αν δεν επέμβουμε αποφασιστικά, ενώ ο κίνδυνος του απο-δημοκρατισμού του ίδιου του πολιτεύματος της δημοκρατίας προς όφελος της λειτουργίας του πεδίου της οικονομίας είναι εξαιρετικά ορατός» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Μόσχα, απ’ όπου επέστρεψε χθες, και στην ομιλία που απηύθυνε στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου για πρώτη φορά μίλησε Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου. «Πρόκειται για μια μεγάλη χώρα, με διαφορετικές οντότητες, θρησκείες, προελεύσεις, κοινωνικές και ταξικές καταστάσεις και ήταν πραγματικά μια σημαντική εμπειρία ως προς το πώς μπορεί μια τόσο τεράστια χώρα, μέσα από τα διάφορα θεσμικά κέντρα αντιπροσώπευσης και εκπροσώπησης που διαθέτει, στη σύγχρονη εποχή, ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικο-οικονομικά της θέματα και να προχωράει μπροστά».

 

Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης αναφορά στη σημαντική ομιλία που απηύθυνε ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ. «Στην Αθήνα, του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει έναν ύμνο στη Δημοκρατία συνδέοντας την εμπέδωσή της με τη σημερινή παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως «αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα της σύγχρονης εποχής που θα έπρεπε να συζητηθεί».

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου