Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Φεβ 2021
Ξανά στους δρόμους φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς ενάντια στο έκτρωμα Kεραμέως-Χρυσοχοΐδη
Κλίκ για μεγέθυνση






Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη χώρα - Όχι σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όριο φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.


Όπως δημοσιεύει το Alfavita, δεκάδες εκπαιδευτικές ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας μετά το μαζικό συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, που αψήφησε την απαγόρευση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Κινητοποιήσεις, άλλωστε, πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία, ΕΒΕ, όρια φοίτησης, αναπλήρωση μαθημάτων σε γιορτές

Τα πυρά της κριτικής συγκεντρώνονται, φυσικά, στην πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, με άμεση υπαγωγή στην ΕΛΑΣ, καθώς και πλήθος διατάξεων για την συνεχή επιτήρηση και «προληπτική καταστολή» στα ΑΕΙ. Οι φοιτητές αντιδρούν, επίσης, στη θέσπιση ορίου φοίτησης στις πανεπιστημιακές σπουδές (μέχρι 6 χρόνια στις σχολές τετραετούς φοίτησης, μέχρι 8 και 9 χρόνια για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα).

Ιδιαίτερες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς προκαλεί διάταξη που προβλέπει την κάλυψη της διδακτέας ύλης και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με τροποποιήσεις και ρυθμίσεις των αργιών, των διακοπών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα για τους γονείς, casus belli θεωρείται η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα μισά της χρονιάς και εν μέσω πανδημίας του κορονοίού. Ειδικότερα, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των μαθητών.

«Μέτωπο» και στη Βουλή


Την αντίδραση και τις επιφυλάξεις των θεσμικών εκπροσώπων αντιμετώπισε, άλλωστε, η κυβέρνηση και στο στάδιο της ακρόασης των κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων προσήλθε με διαφωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις νέες ρυθμίσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τον «τόνο» της συζήτησης έδωσαν ήδη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «οργουελικές» διατάξεις στα πανεπιστήμια αλλά και για κοινωνική αναλγησία σχετικά με τη μείωση των εισακτέων.

Άλλωστε, ακόμα ένα σημείο κριτικής αποτελεί η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Νίκη Κεραμέως επιλέγει να εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά είναι κατακερματισμένη και με τα σχολεία να ανοιγο-κλείνουν λόγω της πανδημίας.

Εκτός Πανεπιστημίων το 30-35% των υποψηφίων από κάθε επιστημονικό πεδίο


Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαντωνάκης, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των μαθητών καθώς η κυβέρνηση «κλείνει τη στρόφιγγα» με αποτέλεσμα περίπου το 30-35% των υποψηφίων από κάθε επιστημονικό πεδίο να μείνει εκτός πανεπιστημίων. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εισαγωγή μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της πίεσης στις εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.rosa.gr


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου