Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Νοέ 2020
Δελτίο Τύπου του ΔΣ του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών για τη Διεθνή  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών ενώνει την φωνή του με όλες τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και δηλώνει μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών.

Η έμφυλη βία αποτελεί μία ακραίας μορφή διάκριση και παραβίαση των   ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα της προόδου των γυναικών και της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Συνδέεται με την άνιση κατανομή της ισχύος μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

Είναι ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο που μπορεί να τελεστεί στο σπίτι είτε στο δημόσιο χώρο. Θύματα έμφυλης βίας μπορεί να υπάρξουν όλες οι γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά. Ωστόσο οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες, οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες είναι πιο ευάλωτες, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια ή εξαρτώνται οικονομικά από το δράστη. Η έμφυλη βία μπορεί να έχει τη μορφή λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, οικονομικής βίας ή εμπορίας ανθρώπων, μπορεί να είναι  ένας εξαναγκαστικός γάμος ή ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων. Η διαδικτυακή βία με στόχο τις γυναίκες είναι πλέον διάχυτη. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι συνέπειές της, μπορεί να είναι σωματικές είτε ψυχικές βλάβες, ακόμη και θάνατος, όπως στην περίπτωση της γυναίκας από την Μάνη, το τελευταίο σε μία μακρά σειρά θυμάτων στη χώρα μας.    H έμφυλη βία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ή αναπηρίας για γυναίκες από 15 έως 44 ετών.

 

Το ένα τρίτο του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μια φορά στην ενήλικη ζωή τους, το 20% έχουν υποστεί παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου, μία στις είκοσι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, ενώ το 75% των γυναικών σε ανώτερες θέσεις λήψης αποφάσεων υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

 

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) ορίζει ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων για την πρόληψη της έμφυλης βίας, τη στήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών, καθιστώντας την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την ψήφιση του ενιαίου νόμου που καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, μία ιστορική στιγμή για τους αγώνες του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος.

 

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που επεβλήθησαν από τις Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκες που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι μαζί με τους θύτες. Σε αυτή την κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να καλέσουν γραμμές βοήθειας, καθώς ο δράστης είναι συνεχώς δίπλα τους. Ταυτόχρονα, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας είναι δύσκολο οι γυναίκες να αφήσουν το θύτη όσο διαρκεί η κρίση.

 

Η αποτελεσματική πρόληψη της βίας έχει καθοριστική σημασία και πρέπει να περιλαμβάνει:

  • την αγωγή των αγοριών και των κοριτσιών από νεαρή ηλικία σχετικά με την ισότητα των φύλων, ώστε να υποστηρίζεται η ανάπτυξη σχέσεων απαλλαγμένων από τη βία.
  • την επικύρωση και από τη χώρα μας της σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας
  • την αναβάθμιση και την επέκταση του Δικτύου των Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
  • τη συνεχή προώθηση μιας σειράς από καμπάνιες για την ενημέρωση των γυναικών
  • τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με ψυχολόγους και αστυνομικούς, εκπαιδευμένους σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας

 

Τέλος όσο  διαρκεί η πανδημία θα πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα κατάλληλα για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

     

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

 

 Η Πρόεδρος                                   Η Γενική Γραμματέας  
                        

Ιωάννα Καναβού                              Φωτεινή Βρύνα

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου