Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Φεβ 2021
«Τι μπορεί να είναι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα»
Κλίκ για μεγέθυνση
DREAMSTIME



13.02.2021, 14:33

 

 

Ο τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ) παρουσιάζει τους κινδύνους από μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ως μέσου αντικατάστασης (επί της ουσίας κατάργησης) του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και ιδίως των παροχών του σε είδος, ενώ αντίθετα αναλύει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΚΒΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χειραφετητικό εργαλείο, ανανεώνοντας και τον ίδιο το θεσμό του κοινωνικού κράτους.

Στην ανάλυση, που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν «από τα ποσά που θα διατεθούν για την εφαρμογή ενός ΚΒΕ, την πηγή χρηματοδότησής του και τις επιπτώσεις στις εφαρμοζόμενες γενικές πολιτικές από την υιοθέτησή του». Το βασικό εισόδημα θα πρέπει να δοκιμαστεί και γι’ αυτό προτείνει την πιλοτική του εφαρμογή σε νέους και νέες, από 19 έως 25 ετών. Για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου μέτρου προτείνεται «η ισόποση τουλάχιστον μείωση των στρατιωτικών δαπανών».

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του ΚΒΕ ο κ. Καρέλλας σημειώνει ότι «η καθολικότητα της συνδρομής αποκαθιστά την ισορροπία στην έννοια “κάλυψη αναγκών όσων την χρειάζονται”» και ταυτόχρονα διευκολύνει την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. «Η παροχή του βασικού εισοδήματος σε ατομική βάση, ανοίγει το δρόμο υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων σε ομάδες όπως οι νέοι και νέες, ΑμεΑ, Ρομά ή μειονότητες αλλά και –ίσως σπουδαιότερο – τις γυναίκες που αισθάνονται εγκλωβισμένες σε οικογένειες ή νοικοκυριά που τους προσφέρουν μόνο καθήκοντα απλήρωτης φροντίδας».

Η ανάλυση καταλήγει ότι το βασικό εισόδημα «μπορεί να μετατραπεί σε χειραφετητική μεταρρύθμιση, απελευθερώνοντας συνειδήσεις και ωθώντας προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής του σημερινού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου».

Πηγή: Pressenza

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου