Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 15 Ιούν 2021
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανθρωπιστική καταστροφή στα hot spot των νησιών
Κλίκ για μεγέθυνση

15.06.21
 
 

Το νομικό πλαίσιο που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά “κανόνα” την προσφυγική και μεταναστευτική τραγωδία στα ελληνικά νησιά. Αυτό κατήγγειλαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην παρουσίαση της έκθεσης «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα - Το σχέδιο της ΕΕ να εντείνει την επικίνδυνη πολιτική των hot spot στα ελληνικά νησιά», που παρουσιάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη.

Αυτή η κρίση, αποτέλεσμα, των εφαρμοζόμενων πολιτικών μετανάστευσης, όπως τονίζει η οργάνωση, έχει σαν αποτέλεσμα να καρκινοβατεί και ο εμβολιασμός των προσφύγων και των μεταναστών στα ΚΥΤ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε, ότι στην Σάμο, από τους χιλιάδες διαμένοντες στο ΚΥΤ, οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν τους 50 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ΓχΣ, αυτή η επικίνδυνη επίδοση είναι αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας προαγωγής υγείας.

Την συνέντευξη άνοιξε ο Τεράνς, 36 ετών, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία, ενώ έμεινε και για έναν χρόνο στην Μόρια. Μιλώντας εκ μέρους των Survivors2, μίας ομάδας επιζώντων βασανιστηρίων, πρώην ή νυν ασθενείς της μονάδας υγείας για επιζώντες βασανιστηρίων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα, ο Τεράνς είπε ότι στην Μόρια «είχαμε αφεθεί στην τύχη μας». Περιέγραψε ουρές για φαγητό, ανυπαρξία σχολείων για τα παιδιά, πολλές διαφορετικές ασθένειες, απουσία πρόσβασης σε κοινωνικές και νομικές υπηρεσίας, αλλά και στο νοσοκομειο, βία. «Η Μόρια ήταν θάλαμος θανάτου» είπε ο Τεράνς, ζητώντας να αρθούν οι νόμοι που εγλωβίζουν ανθρώπους και να μην δημιουργήσει η κυβέρνηση νέες «Μόριες». 

Στα παιδιατρικά τους προγράμματα στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών με επιδεινούμενη ψυχική υγεία. Υπήρξε ακόμα και ενός έτους ψυχικά ασθενής.

Οι μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία καθώς και την ασφάλεια των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.

Όπως τονίστηκε, όσο εξαθλιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά στρατόπεδα, τόσο ο αιτών άσυλο «εμπεδώνει ότι η ύπαρξή του δεν έχει αξία». «Το κακοποιητικό περιβάλλον εμπεδώνεται ως κανονικότητα που γίνεται αόρατη. Και οι ίδιοι σαν σώματα με χωρίς ή με λιγότερη αξία. Οι άνθρωποι γίνονται ο αριθμός της υπόθεσής τους. Η ιστορία τους έχει αξία μόνο στον βαθμό που φέρει επίσημη υπογραφή και σφραγίδα. Και είναι αντιμέτωποι με το παράλογο στην πιο επιθετική μορφή του».

Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψην την αποτυχία της πολιτικής των hot spot στα ελληνικά νησιά. «Στα πέντε χρόνια της παρουσίας μας στα ελληνικά νησιά έχουμε καταγράψει πώς ο γεωγραφικός περιορισμός, οι φαστ-τρακ διαδικασίες στο άσυλο και τα hot spot οδηγούν σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη».

 Επίσης, «κλείνουν τα μάτια μπροστά στη θεσμική βία που εμπεριέχει ο εγκλεισμός των ανθρώπων και η πλήρης επιτήρηση της καθημερινότητάς τους. Εθελοτυφλούν μπροστά στις κασταγγελίες για επαναπροωθήσεις τις οποίες αρνούνται να διερευνήσουν σοβαρά και θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο. Επιχειρούν να καταστρέψουν πλήρως τα θεμέλια του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο άσυλο. Αυτό καταγγέλουμε στην έκθεση: Την εντατικοποίηση της πολιτικής ανάθεσης των διεθνών υποχρεώεων της Ευρώπης, εκτός ΕΕ. Την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την δημιουργία  μιας σταθερής κρίσης που είναι καρπός  πολιτικών αποφάσεων και όχι ανεξέλεγκτων ροών, όπως μας το παρουσιάζουν. Το νέο σύμφωνο μετανάστσευσης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει να κανονικοποιήσει μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με αυτήν που ήδη εφαρμόζεται στα ελληνικά νησιά.».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προτείνουν:

Να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τα hotspot των νησιών και να μεταφερθούν σε ασφαλές πλαίσιο στην ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Να δοθεί τέλος στις πολιτικές περιορισμού και αποτροπής, και να σταματήσει αμέσως η δημιουργία των ΚΕΔ στα ελληνικά νησιά. Ο μόνος σκοπός των κέντρων στα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι η παροχή επείγουσας βοήθειας, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε προστασία και η μετεγκατάσταση σε ασφαλή υποδοχή.

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλης ποιότητας έγκαιρη ιατρική φροντίδα, που να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού και να παρέχεται με βιώσιμο τρόπο στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

πηγη: http://artinews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου