Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Φεβ 2024
ΕΣΡ / Απαλλάσσει τα κανάλια για παλιές παραβάσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Το ένα μετά το άλλο απαλλάσσει τα μεγάλα κανάλια το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για μία, δύο και τρεις παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, την ώρα που το ίδιο το όργανο διαπιστώνει ότι έχει υπάρξει παραβίαση. Το φαινόμενο έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, υπό την προεδρία της νέας προέδρου Ευτέρπης Κουτζαμάνη και με τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται στη συντριπτική του πλειονότητα (9/11 μέλη) από άνδρες δημοσιογράφους.

Οι αποφάσεις του ΕΣΡ αφορούν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, 3, 5 ή και 9 χρόνια στο συρτάρι, από τη θητεία του προηγούμενου προέδρου και με την προηγούμενη σύνθεση. Πρόκειται, μάλιστα, για φακέλους οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αν και συχνά έχουν προχωρήσει διαδικαστικά: έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι, έχουν δώσει εξηγήσεις ενώπιον της ολομέλειας, έχουν καταθέσει υπόμνημα, φαίνεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις, όμως δεν είχαν δημοσιευθεί.

Αυτούς ακριβώς τους φακέλους ανασύρει από τα συρτάρια και διεκπεραιώνει η νέα πρόεδρος και η ολομέλεια του ΕΣΡ εκδίδει τη μία απαλλακτική απόφαση μετά την άλλη. Να είναι μήπως το πνεύμα συντεχνίας των δημοσιογράφων αυτό που οδηγεί στις αλλεπάλληλες απαλλαγές; Μήπως ισχύει η... παραγραφή λόγω παρέλευσης του χρόνου; Μήπως «περασμένα ξεχασμένα»;

* Από τον Απρίλιο 2019 εκκρεμούσε φάκελος εναντίον της εκπομπής «Ακραία Φαινόμενα» του ΣΚΑΪ για έλεγχο σχετικά με παραβιάσεις που αφορούσαν: α) προστασία της αξίας του ανθρώπου και β) απαγόρευση δυσμενών διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Κι αυτό γιατί ο ένας από τους παρουσιαστές, ο δημοσιογράφος Δημ. Καμπουράκης (μαζί του ο Τάκης Χατζής), εμφανίστηκε με μαύρα γυαλιά έπειτα από εγχείρηση που έκανε στο μάτι και παρίστανε τον τυφλό: τον Αμερικανό τραγουδοποιό Stevie Wonder και στη συνέχεια τον τυφλό επαίτη από την ταινία «Κάλπικη λίρα» που υποδύεται ο Μίμης Φωτόπουλος.

Την επόμενη μέρα οι δύο παρουσιαστές, με καλεσμένο τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γ. Βαρδακαστάνη, διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για χιούμορ και δεν είχαν πρόθεση απαξίωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η ολομέλεια του ΕΣΡ δέχτηκε ότι δεν υπήρξε η παράβαση της δυσμενούς διάκρισης προσώπων λόγω αναπηρίας και απάλλαξε τον ΣΚΑΪ.

** Απαλλακτική ήταν η απόφαση και για το Open, για την εκπομπή «Ευτυχείτε» με την Κατερίνα Καινούργιου, που είχε μεταδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο 2019. Η εκπομπή ελέγχθηκε για παραβιάσεις περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου και δυσμενείς διακρίσεις λόγω φυλής και φύλου. Ο έλεγχος έγινε ύστερα από σχόλιο της παρουσιάστριας, στο πλαίσιο συζήτησης για τη λίστα «με τους 100 ωραιότερους άντρες διεθνώς του 2018». Η Κ. Καινούργιου εξέφραζε τη γνώμη της για τους εικονιζόμενους άνδρες, μεταξύ των οποίων και τρεις Κορεάτες, για τους οποίους εκφράστηκε η γνώμη ότι «είναι αντικειμενικά άσχημοι και φαίνονται σαν γυναίκες».

Το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα και απαλλάσσει την εγκαλουμένη (Open) από την κατηγορία της δυσμενούς διάκρισης προσώπων στη βάση της εθνικότητας.

** Το Star Channel ελέγχθηκε και απαλλάχθηκε για την προβολή βίαιων σκηνών σε ώρα που παρακολουθούν παιδιά, στις 2 το μεσημέρι (διατάξεις περί προστασίας ανηλίκων), στο πλαίσιο της ξένης σειράς «Ντετέκτιβ Μονκ». Η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε τον Οκτώβριο 2019, όπου προβλήθηκε σκηνή βίας στην οποία φαίνεται ένα χέρι να χτυπά ένα κεφάλι σε πέτρα.

Οπως διαπίστωσε όμως το ΕΣΡ 4 χρόνια μετά, «η συγκεκριμένη σκηνή βίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπήρξε υπερβολική ή άσκοπη ούτε ότι έβλαψε σοβαρά την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων τηλεθεατών, η σήμανση δε της σειράς ήταν αντίστοιχη του περιεχομένου της».

** Από τον μακρινό Μάρτιο του 2015, εννέα χρόνια πριν, έρχεται η απαλλαγή του ΑΝΤ1 για «την προβολή προγράμματος που παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό», με άλλα λόγια τηλεπαιχνίδι τύχης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούσαν έναν τηλεφωνικό αριθμό υψηλής χρέωσης, με κερδισμένο αυτόν ο οποίος είναι «ο πιο γρήγορος».

Το σκεπτικό της απαλλαγής του σταθμού «από την κατηγορία της μετάδοσης προγράμματος που παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό» έχει ενδιαφέρον. Όπως αναγράφεται στην απόφαση του ΕΣΡ: «Στην εγκαλουμένη έχουν επιβληθεί επανειλημμένως κυρώσεις για την πραγματοποίηση, κατά την ίδια ως άνω ελεγχόμενη περίοδο, παρεμφερούς τύπου διαγωνισμών με παραπλανητικό για το κοινό περιεχόμενο. Ενόψει του γεγονότος αυτού, πρέπει κατά την κρίση της ολομέλειας, να μην της επιβληθεί περαιτέρω κύρωση στην υπό κρίση υπόθεση, ενόψει της εξακολουθητικής φύσεως του αδικήματος». Το θέμα κρίθηκε το 2017 και υπογράφεται από το προηγούμενο ΕΣΡ, ενώ δημοσιεύεται το 2024.

** Ακριβώς ίδια υπόθεση έρχεται και πάλι για τον ΑΝΤ1, ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούλιο-Αύγουστο 2016. Ο έλεγχος αφορά και πάλι την προβολή προγράμματος που «παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό». Πρόκειται για το «Χρυσό τηλέφωνο», το οποίο χαρακτηρίζεται «μη τυχερό παιχνίδι».

Ο σταθμός απαλλάσσεται με το σκεπτικό ότι: «Στην εγκαλουμένη έχουν επιβληθεί επανειλημμένως κυρώσεις για την προβολή, κατά την ίδια ως άνω ελεγχόμενη περίοδο, παρεμφερούς τύπου τυχερών και μη τυχερών τηλεπαιχνιδιών με παραπλανητικό για το κοινό περιεχόμενο. Ενόψει του γεγονότος αυτού, πρέπει κατά την κρίση της ολομέλειας να μην της επιβληθεί περαιτέρω κύρωση στην υπό κρίση υπόθεση, ενόψει της εξακολουθητικής φύσεως του αδικήματος».

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου