Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Απρ 2014
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Νεμέα Κορινθίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Νεμέα ΚορινθίαςΙερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Νεμέα Κορινθίας

 

 

Με συνεχή και εντατικό ρυθμό πραγματοποιούνται οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Νεμέα Κορινθίας. Το έργο έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ με τίτλο “ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ” με προϋπολογισμό 200.000 €. Στο προϋπολογισμό εντάσσονται εργασίες για την επισκευή, την αποκατάσταση, την ανάδειξη του μνημείου και για την επαναλειτουργία του ναού.

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στην έξοδο της Νεμέας, στη ΝΔ πλευρά της πόλης, στην περιμετρική παρακαμπτήριο. Είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής.

Πρόκειται για έναν μικρό ναό, μονόχωρο, με κεραμοσκεπή στέγη, ξύλινο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες φιλοτεχνημένες το 1932, αποτελεί δε επισκέψιμο προορισμό και συνδυάζεται όμορφα με το διπλανό κατάφυτο άλσος.

Κτιριολογικά, δομικά και από τα χρησιμοποιούμενα υλικά, ο ναός ανάγεται στα όψιμα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η φέρουσα τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από αργολιθοδομή με σποραδική παρεμβολή πλίνθων στους αρμούς.

Οι ακόλουθες εργασίες που αποτελούν το φυσικό αντικείμενο της πράξης, και ήδη εκτελούνται, είναι οι εξής:

1. Εργασίες πεδίου: Αφαίρεση πλακόστρωσης περιμετρικά του ναού, Εκσκαφή τάφρου περιμετρικά του ναού, Διερευνητικές ανασκαφικές τομές σε επιλεγμένες θέσεις στο περιβάλλον του μνημείου

2. Στερεώσεις - Αποκαταστάσεις: Τοποθέτηση ικριωμάτων περιμετρικά του ναού, Καθαίρεση τσιμεντοκονιαμάτων από την εξωτερική επιφάνεια και σαθρών κονιαμάτων από τους αρμούς της λιθοδομής, Καθαίρεση διαβρωμένων επιχρισμάτων και ασβεστωμάτων από τις εσωτερικές επιφάνειες του ναού, Έρευνα από συντηρητές για πιθανές επικαλλυμένες τοιχογραφίες, Βαθύ αρμολόγημα λιθοδομής από την εξωτερική πλευρά, Επιχρίσματα εσωτερικά του ναού σε όλη την επιφάνεια και μερικώς σε περίπτωση αποκάλυψης τοιχογραφιών, Συμπλήρωση στερέωση και αποκατάσταση δαπέδου εσωτερικά του ναού, Αντικατάσταση των κεραμιδιών της στέγης με νέα βυζαντινού τύπου, Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του ναού, Κατασκευή λιθόστρωτου δαπέδου περιμετρικά του ναού, Κατασκευή και τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων, νέου σύνθρονου και στασιδίων απλής μορφής, ηλεκτρική εγκατάσταση, στερέωση τοιχογραφιών εφόσον προκύψουν από την έρευνα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξιοποιεί με τον πλέον ωφέλιμο και ορθολογιστικό τρόπο τους, υψηλής αξίας και ποιότητας, πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει, οι οποίοι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και αποτελούν την ταυτότητα της.

Η διαχείριση των έργων γίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο, εντάσσοντας αυτά σε Δίκτυα στον τόπο και στο χρόνο. Αποτελούν δε αυτά αντικείμενο υψηλών προδιαγραφών θεματικού τουρισμού, έτσι ώστε η Πελοπόννησος να είναι ένα ζωντανό και ενιαίο Μουσείο, αρχίζοντας από τους Μυθικούς Χρόνους και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας.

Όπως καταδεικνύεται από τα συγκριτικά στοιχεία που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι σημαντική και ουσιαστική η απορρόφηση των κονδυλίων από την Περιφέρεια και αυτό γίνεται μέσω της βαθιάς γνώσης, του σωστού σχεδιασμού, της ολοκληρωμένης προσέγγισης και της συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, τις Μητροπόλεων, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Επιμελητήρια και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό εκτελούνται έργα Πολιτισμού στην Κορινθία προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, στη δε Πελοπόννησο προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν, για την Πελοπόννησο, την υψηλότερη επένδυση στον Πολιτισμό, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου