Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Μάρ 2014
Προχωρά η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης Πατρών που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2014 πρόκειται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης Πατρών, προϋπολογισμού 3.350.000 ευρώ, έργο που υλοποιούν οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα μετά από την συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2012. Ο ναός υπέστη βλάβες από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου 2008 και προκάλεσε γενικότερες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που, δυστυχώς, παρ’ ότι πρόκειται για κηρυγμένο μνημείο, δεν είχαν βρεθεί οι πόροι για τη διάσωσή του, ενώ ήταν και ένα πάγιο αίτημα των πολιτών που βρήκε ανταπόκριση.

Σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης και του αναδόχου, επισκέφθηκαν το χώρο του Ιερού Ναού και ζήτησαν να συνεχιστεί η καλή συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες, έτσι ώστε να επισπευσθούν οι εργασίες και το έργο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Τόσο από την πλευρά του Περιφερειάρχη όσο και από τον Μητροπολίτη, εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία του έργου, καθώς και για τα αποτελέσματα που επιφέρει η καλή και σωστή συνεργασία για τον τόπο μας.

«Το έργο αποσκοπεί στη διάσωση και ανάδειξη ενός κηρυγμένου μνημείου, αξιόλογου δείγματος της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Πατρινής Μπελ Επόκ. Οι επεμβάσεις αυτές θα επιτρέψουν να λειτουργήσει το μνημείο και πάλι με ασφάλεια και θα συμβάλλουν στην επισκεψιμότητα ενός χώρου με ιδιαίτερο θρησκευτικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, ένας τομέας που αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Ο Ιερός Ναός αποτελεί ιστορικό μνημείο όχι μόνο της Πάτρας αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας».

 

Τι προβλέπει το έργο αποκατάστασης

 

Το έργο αναφέρεται στη στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης, που βρίσκεται στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Η κάτοψη ακολουθεί την μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με πολλά στοιχεία νεοκλασικισμού. Ο ναός που θεμελιώθηκε το 1847, αποτελείται από τρία μέρη, τον κυρίως ναό, σχήματος ορθογωνίου και τους δύο ογκώδεις πύργους των καμπαναριών. Αρχιτέκτων του ναού ήταν ο Κ. Φρεαρίτης, πρώτος πρύτανης του ΕΜΠ, ενώ στα σχέδια έγιναν μεταβολές από τον Λ. Καυτατζόγλου.

Οι εργασίες που εκτελούνται είναι: Κατασκευή συστήματος αφανών ανοξείδωτων αγκυρίων, εντός του σώματος των περιμετρικών τοίχων του ναού και των κωδωνοστασίων, καθ’ όλο το μήκος τους σε τρεις στάθμες. Κατασκευή εμφανών ανοξείδωτων ελκυστήρων. Αποξήλωση εξωτερικού επιχρίσματος. Κατασκευή αρμολογημάτων με κονίαμα φυσικής υδραυλικής ασβέστου. Εφαρμογή ενεμάτων φυσικής υδραυλικής ασβέστου. Σύνδεση των παραστάδων με τους τοίχους με λίθινα και μεταλλικά κλειδιά συρραφής. Αγκύρωση επί των τοίχων των ξύλινων δοκών της στέγης και του δαπέδου του γυναικωνίτη με τοποθέτηση μεταλλικών αγκυρίων. Μερική αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων στέγης και δαπέδου γυναικωνίτη. Προστασία από μύκητες, έντομα και πυρκαγιά των ξύλινων στοιχείων. Ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων και τραβηχτών προεξοχών. Χρωματισμός εξωτερικών επιφανειών. Μερική αντικατάσταση επικάλυψης στέγης. Στερέωση και αποκατάσταση των ρωγμών του ζωγραφικού διακόσμου.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου