Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κανείς από την οργάνωση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται ο ιδρυτής της Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει ολοένα και περισσότερο, καθώς εκτός από τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, φαίνεται πως υπάρχουν ενδείξεις και για οικονομικά αξιόποινα αδικήματα, όπως απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει δώσει κατεπείγουσα εντολή για συγκέντρωση όλων των δημοσιευμάτων που αφορούν οικονομικά στοιχεία, χορηγίες και δωρεές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη ανακοινώθηκε και το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Στο επίκεντρο οι λογαριασμοί

 

Ειδικότερα, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας που αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του αλλά  και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που  διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναζητηθεί τόσο η  διαδρομή χρημάτων όσο και η διαχείριση ποσών που «έμπαιναν» στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου»  από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η Αρχή θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων ερευνώντας το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Επιπλέον, το «μικροσκόπιο» της έρευνας θα μπουν οι  τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχόμενων προσώπων ενώ παράλληλα θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε ενδεχομένως από εγκληματικές πράξεις.

Έσοδα 4-5 εκατομμμυρίων

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η οργάνωση, κάθε χρόνο - όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοί της έχουν καταθέσει- είχε έσοδα 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000 – 1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα.

Η Οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, έχει τα χρήματα που χρειάζεται κάθε φορά για κάλυψη αναγκών, όπως θέρμανση, στέγαση και τρόφιμα. Εμφάνιζαν στην ιστοσελίδα, σύμφωνα με το MEGA, στέρηση εσοδών για νέες δωρεές.

Γνώριζαν από τον Αύγουστο;

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΙ, φαίνεται πως στην Κιβωτό ήταν ενήμεροι για τις καταγγελίες, εδώ και μήνες.
Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ισχυριζόταν ότι «πέφτει από τα σύννεφα» για τις καταγγελίες κακοποιητικής συμπεριφοράς και δήλωνε πως δεν γνώριζε τίποτα. Επιπλέον σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η καταγγελία του 19χρονου - σήμερα - πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», για σεξουαλική παρενόχληση, που άνοιξε τον «ασκό του αιόλου», αφορά τον ίδιο.

Βροχή οι καταγγελίες

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένας καταιγισμός καταγγελιών. Μια από τις τελευταίες αφορά περιστατικό που συνέβη σε χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η “Κιβωτός του Κόσμου” το 2019 βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το MEGA, γονείς από σχολεία της βορειοανατολικής Αττικής είχαν συγκεντρώσει ρουχισμό και τρόφιμα για τη δομή. Στη γιορτή που ακολούθησε, ένα κοριτσάκι 6 ετών, την ώρα που απήγγελε ένα ποίημα, σταμάτησε, με τους παιδαγωγούς να την κατεβάζουν από την σκηνή τραβώντας την από το αυτί.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός -όπως καταγγέλλουν οι γονείς που ήταν παρόντες- ότι οι υπεύθυνοι απείλησαν το κοριτσάκι ότι θα του βάλουν πιπέρι στο στόμα και ότι θα το πάνε σε κλουβί. Σε ερωτήσεις τους προς τους υπευθύνους της δομής, η απάντηση ήταν ότι η 6χρονη είναι παιδί με ειδικές ανάγκες και έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ παραδέχτηκαν την ύπαρξη χώρων απομόνωσης.

Επιπλέον, με μελανά χρώματα περιέγραψε μιλώντας στο Mega μια 20χρονη -σήμερα- κοπέλα τα όσα έζησε (όπως απομόνωση και ξυλοδαρμό από παιδαγωγούς) στις δομές των Ιωαννίνων και της Χίου, αλλά και την απόφαση των ιθυνόντων να τη διώξουν μόλις ενηλικιώθηκε, επειδή έκανε άμβλωση.

πηγη: https://tvxs.gr