Η πρόταση της εισαγγελέως να απαλλαγεί ο Ηλίας Μίχος από τις βασικές κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας μέσω εξαναγκασμού έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με την κοινωνία να βράζει και να «διερωτάται» πως γίνεται ένα ανήλικο παιδί είχε τη δυνατότητα διάθεσης της σεξουαλικής του ζωή.
Σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου και εκείνους της 12χρονης, καθώς και της μητέρας της.
Η δικηγόρος της 12χρονης και της οικογένειάς της Ασπασία Ταραχοπούλου, μίλησε Στο Κόκκινο 105,5 χτες δίνοντας το στίγμα για την σημερινή της αγόρευση.
«Σε έναν βιασμό δεν υπάρχουν μάρτυρες. Η κατάθεση του κοριτσιού που περιγράφει ακριβώς τον βιασμό της είναι ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο. Υπάρχει ένα κενό. Πώς ξεκίνησε ένα 12χρονο παιδί να εκδίδεται αν δεν υπάρχει μαστρωπός;»
«Υπάρχει οργή σε πολλούς ανθρώπους μετά την πρόταση της Εισαγγελέως. Για εμάς αυτή η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία, ούτε στην πραγματικότητα. Στην κατάθεσή της η 12χρονη αναφέρει πως ο κατηγορούμενος την απείλησε με όπλο. Άρα; Πώς η εισαγγελέας από τη μία δέχεται την ειλικρίνεια του παιδιού κι από την άλλη όχι. Οι ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι τονίζουν πως το παιδί λέει την αλήθεια».
«Σε ένα 12χρονο παιδί που το εκμεταλλεύονται ενήλικες δε μπορεί να υπάρχει καμία συναίνεση» τόνισε μεταξύ άλλων η Ασπασία Ταραχοπούλου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννας Ζαΐρη στο το dikastiko.gr, η οποία σημείωσε πως «όταν μιλάμε για ένα ανήλικο παιδί, το οποίο δεν έχει δομήσει ακόμα προσωπικότητα, δεν έχει δομήσει βούληση περί της σεξουαλικής ελευθερίας και επιπλέον είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε ψυχολογικές επιρροές και κοινωνικές. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα έχει ερευνήσει αυτή την ψυχολογική τρωτότητα του παιδιού για να διαπιστώσει κατά πόσο το παιδί είχε και τη δυνατότητα διάθεσης της σεξουαλικής του ζωής αλλά και την ικανότητα να αντισταθεί σε πιέσεις που μπορεί να ήταν και εκβιαστικές».
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση τόνισε πως «λόγω της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος δεν ξέρουμε αν το παιδί ήταν ακόμα πιο ευάλωτο σε ψυχολογικές πιέσεις και εκβιασμούς ακόμα και της μορφής “θα σε διώξω από την δουλειά”».