Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 10 Δεκ 2022
Υπεκφυγές για τη νησίδα του Εβρου
Κλίκ για μεγέθυνση














ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ



10.12.2022, 16:00
 
 
Φάσκουν και αντιφάσκουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη διάσωση ομάδας προσφύγων που φέρεται να παγιδεύτηκαν στο ποτάμι ● ΜΚΟ ειδοποίησε το Συνοριακό Φυλάκιο στο Σουφλί, άνδρες του οποίου την ενημέρωσαν ότι έκαναν έρευνα που δεν απέδωσε ● Το υπουργείο Προ.Πο., ωστόσο, ανακοίνωσε ότι οι δοθείσες συντεταγμένες δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Αντικρουόμενες πληροφορίες δίνουν οι ελληνικές αρχές για ομάδα προσφύγων που έχει εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, την ίδια νησίδα όπου είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι για έναν μήνα το καλοκαίρι οι 38 πρόσφυγες που διασώθηκαν τελικά τον Δεκαπενταύγουστο, αφού είχαν περάσει στην ελληνική όχθη του Εβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed, συγγενείς των προσφύγων επικοινώνησαν μαζί τους το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη και έδωσαν τις συντεταγμένες της ομάδας τους που δείχνουν στο δυτικό μέρος της γνωστής νησίδας, το οποίο η ομάδα αναφέρει ως ελληνικό (41*16΄23.9”Ν 26*25΄44.Ε”). Η ομάδα σημειώνει ότι οι συγγενείς έχασαν επαφή με τους πρόσφυγες περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης και ότι η ίδια δεν κατάφερε ποτέ να έρθει σε απευθείας επαφή με τους εγκλωβισμένους.

Πετά το μπαλάκι

Γύρω στις 4.30 το πρωί της Πέμπτης η ομάδα ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για τις πληροφορίες που είχε και ενημερώθηκε από το Συνοριακό Φυλάκιο στο Σουφλί ότι θα γίνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Λίγες ώρες αργότερα, το Συνοριακό Φυλάκιο επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Alarm Phone και το ενημέρωσε ότι έψαξε στο σημείο που υποδεικνύει το γεωγραφικό στίγμα, αλλά δεν βρήκε κανέναν.

Χτες το πρωί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβγαλε ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει την επικοινωνία του Alarm Phone με τις Αρχές, αλλά ανακαλύπτει πως οι συντεταγμένες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και πετά το μπαλάκι της διάσωσης των προσφύγων στην Τουρκία, όπως το είχε κάνει με καθυστέρηση εβδομάδων και τον Αύγουστο στην περίπτωση των 38.

«Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξέτασαν τις συντεταγμένες που τους δόθηκαν. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το σημείο δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Αμέσως, ενημερώθηκαν η ΜΚΟ, ο Frontex και ειδοποιήθηκαν με ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές στον τριεθνή σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο για την περισυλλογή των μεταναστών» αναφέρει το υπουργείο.

Προκαλεί βέβαια ερωτήματα το γεγονός ότι στην επικοινωνία του με το Alarm Phone μία μέρα νωρίτερα το Συνοριακό Φυλάκιο στο Σουφλί δεν ανέφερε ότι δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων, αντιθέτως μάλιστα ισχυριζόταν ότι έψαξε στην περιοχή και δεν τους βρήκε.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ο ισχυρισμός του υπουργείου, δεδομένου ότι η νησίδα είναι στενή και η νοητή γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, που διαπερνά κάθετα τη νησίδα, δεν υποδεικνύεται από κάποιο φυσικό σύνορο ή εμπόδιο, γεγονός που επιτρέπει στους πρόσφυγες να κινούνται ελεύθερα πάνω σ’ αυτήν φτάνοντας ασφαλώς και στην ελληνική επικράτεια.

Εξόφθαλμες προφάσεις

Αλλωστε είναι προφανές ότι η επιθυμία των προσφύγων είναι να έρθουν στην Ελλάδα πιθανότατα για να ζητήσουν άσυλο, δικαίωμα που τους στερεί η ελληνική κυβέρνηση επικαλούμενη εξόφθαλμες προφάσεις σχετικά με την εδαφική κυριότητα.

Το μόνο καλό αυτή τη φορά είναι πως το υπουργείο φαίνεται πως έδρασε σχετικά άμεσα, μόλις μία μέρα αφότου ενημερώθηκε για την παρουσία των προσφύγων, αντί να αφήσει να περάσουν σχεδόν 25 μέρες όπως στην περίπτωση των 38 προσφύγων, αφού πρώτα εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πήρε τεράστια δημοσιότητα το θέμα διεθνώς και υπήρξαν καταγγελίες εκ μέρους των προσφύγων για τον θάνατο ενός κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου