Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Φεβ 2023
Και με τη βούλα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Δεν είναι λίγες οι εμπεριστατωμένες έρευνες και μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίτευξης του στόχου να περιοριστεί δραστικά η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο η τελευταία, που διεξήγαγαν ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Πολιτείας του Κολοράντο, σύμφωνα με την οποία το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασίας της Γης πριν τη βιομηχανική περίοδο, μπορεί να ξεπεραστεί κατά την επόμενη δεκαετία, παρουσιάζει μια σημαντική «ιδιαιτερότητα». Τα ευρήματά της έχουν τη βούλα της... Τεχνητής Νοημοσύνης. Και επιπλέον δείχνουν ότι ο πλανήτης θα υπερβεί τους 2 βαθμούς υπερθέρμανσης -το όριο που έχουν θέσει οι επιστήμονες-, με 50% πιθανότητες να γίνει αυτό στα μέσα του αιώνα!

Με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου, ενός είδους Τεχνητής Νοημοσύνης που αναγνωρίζει τις σχέσεις μέσα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα μεγάλο φάσμα προσομοιώσεων παγκόσμιων κλιματικών μοντέλων. Μετά ζήτησαν από το μοντέλο αυτό να ορίσει τις προθεσμίες για τα όρια των θερμοκρασιών. Το μοντέλο λοιπόν αποκάλυψε ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες το όριο των 2 βαθμών Κελσίου να ξεπεραστεί μεταξύ 2044 και 2065, ακόμη και αν υπάρξει γρήγορη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για την επαλήθευση των επιδόσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ό,τι αφορά τις προγνώσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα και ζήτησαν από το σύστημα να υπολογίσει τα σημερινά, ήδη διαπιστωμένα, επίπεδα υπερθέρμανσης.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα δεδομένα από το 1980 ώς το 2021, η Τεχνητή Νοημοσύνη πέρασε με επιτυχία το τεστ. «Διαθέτουμε πολύ σαφείς αποδείξεις για τον αντίκτυπο που έχει στα διάφορα οικοσυστήματα η κλιματική υπερθέρμανση του ενός βαθμού Κελσίου που σημειώθηκε», παρατήρησε ο κλιματολόγος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νόα Ντίφενμπαου, που είναι ένας από τους συγγραφείς αυτής της έρευνας μαζί με την εξειδικευμένη στα ζητήματα της ατμόσφαιρας, καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπαρνς. «Αυτή η πρόσφατη μελέτη, που χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο, συμβάλλει στις αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα βρεθούμε σίγουρα αντιμέτωποι με συνεχείς αλλαγές του κλίματος που πρόκειται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες που ζούμε ήδη». Συνέπειες που έχουν επηρεάσει τα οικοσυστήματα του πλανήτη – μόνο η Ευρώπη έζησε πρόσφατα ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι ξηρασίας, με ποταμούς, όπως ο Δούναβης, να στερεύουν αποκαλύπτοντας... είκοσι σκελετούς γερμανικών πολεμικών πλοίων του 1944! Όχι τυχαία, κατά την τελευταία εικοσαετία, η συχνότητα και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Όλες αυτές οι καταστροφικές συνέπειες, από τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών μέχρι την τήξη του permafrost (του μόνιμα παγωμένου εδάφους), θα αυξάνονται με «κάθε επιπλέον κλάσμα μονάδας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με την Έκθεση, πέρσι, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, ένα κλάσμα υπερθέρμανσης δεκαπλασιάζει τα καλοκαίρια με την Αρκτική χωρίς πάγους. Η διαφορά μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών μεταφράζεται επίσης σε δύο φορές μεγαλύτερη απώλεια ενδιαιτημάτων για τα φυτά και τρεις φορές για τα έντομα.

Η επιβεβαίωση των σκοτεινών αυτών σεναρίων από την Τεχνητή Νοημοσύνη τα φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οι συντάκτες της έρευνας δηλώνουν ότι αυτή επιβεβαιώνει πόσο επείγει η μείωση των εκπομπών και η προσαρμογή στις επιπτώσεις που ζούμε ήδη. «Δεν είμαστε προσαρμοσμένοι στην κλιματική υπερθέρμανση που έχει ήδη επέλθει και σίγουρα δεν έχουμε προσαρμοστεί στην επερχόμενη, μεγαλύτερη κλιματική υπερθέρμανση» εξηγεί ο Ντίφενμπαου που παρ' όλα αυτά επιμένει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, θεωρώντας ότι η έρευνα αυτή «μπορεί να χρησιμεύσει ως κίνητρο και όχι ως αιτία θλίψης».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου