Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Ιούλ 2021
Στην κόλαση της Μανωλάδας
Κλίκ για μεγέθυνση


05.07.2021, 11:49

 

 
To Manolada Watch επισκέφθηκε την περιοχή, έπειτα από την πρόσφατη πυρκαγιά σε παράγκες εργατών γης και κατέγραψε για άλλη μια φορά τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών. ● Για εγκληματική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων κάνει λόγο το ΠΑΜΕ.

Στις 27 Ιουνίου οι παράγκες τους κάηκαν για άλλη μια φορά – είχαν γίνει πάλι στάχτες το 2018. Τώρα κοιμούνται σε παραδιπλανές παράγκες ή δίπλα στα αποκαΐδια. Η Μανωλάδα, μια διαρκής κόλαση. To Manolada Watch, μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0, επισκέφθηκε την περιοχή στις 17 και 29 Ιουνίου.

Στην πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη, οι ερευνητές επισκέφθηκαν τους δύο καταυλισμούς που παρακολουθούν τακτικά, ενώ στη δεύτερη επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως λόγω της πυρκαγιάς, μετέβησαν στο σημείο, συνομίλησαν με εργάτες γης που διέμεναν εκεί και στη συνέχεια συνάντησαν τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Σε σχετική έκθεση αναφέρεται:

● Ο καταυλισμός που κάηκε είχε δημιουργηθεί μετά την πυρκαγιά του 2018, διευρύνθηκε περιμετρικά και το εσωτερικό του έχει πυκνώσει κατά πολύ, ενώ εκεί είχε δημιουργηθεί αυτοσχέδιος χώρος προσευχής. Σύμφωνα με τους εργάτες γης κάηκαν 23 παραπήγματα εντός του καταυλισμού και άλλα 20 περιμετρικά. Οσοι διέμεναν εκεί προς το παρόν φιλοξενούνται από ομοεθνείς στους γειτονικούς καταυλισμούς, ενώ άλλοι κοιμούνται δίπλα στον κατεστραμμένο καταυλισμό.

● Οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς δεν παρουσιάζουν κάποια βελτίωση. Στον άλλο καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου, χωρίς πρόσβαση σε υδρευτικό δίκτυο, σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι. Παρατηρείται συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων και λυμάτων.

● Επειδή δεν έχουν καταγραφεί οι εργάτες γης γενικά, δεν υπάρχει και επίσημος αριθμός αυτών που διέμεναν στον καμένο καταυλισμό.

● Οι περισσότεροι παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Ενα μικρό ποσοστό έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία και ελάχιστοι διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018. Η πρεσβεία του Μπαγκλαντές αναμένεται να αντικαταστήσει τα καμένα διαβατήρια.

● Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Ομηρία και ανασφάλεια

«Τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στα χωράφια της Νέας Μανωλάδας παραμένουν και ανακυκλώνονται», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. «Το πώς ξέσπασε η φωτιά παραμένει άγνωστο. Εκείνο που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, είναι η εγκληματική αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κρατούν στην ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδες μετανάστες. Ταυτόχρονα δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες τους για τη βαριά εκμετάλλευση των κατατρεγμένων με άθλια μεροκάματα από το πρωί ώς τα μεσάνυχτα στα χωράφια».

● Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία σχετικά με τη δυνατότητα εμβολιασμού των εργατών γης, σύμφωνα με το Manolada Watch. Ενα πολύ μικρό ποσοστό των εργατών γης, όσοι έχουν άδειες διαμονής ή δουλεύουν με εργόσημο, έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν ραντεβού το επόμενο διάστημα. Το Κέντρο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει αποστείλει επιστολή προς τον ΕΟΔΥ ζητώντας να εμβολιαστούν και όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου