Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Μάρ 2024
Τέμπη / «Εξευτελιστικό και επώδυνο να βλέπεις τη διαδικασία στη Βουλή - Είναι ξεδιάντροποι»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Θέλω να ζητήσω ένα τεράτιο συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο. Αφού ήταν τόσο καλός υπουργός, αναρωτιέμαι γιατί δεν είναι και τώρα υπουργός; Είναι εξευτελιστικό, είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις την διαδικασία για τα Τέμπη στην Βουλή. Εγώ θα πω ότι είναι ξεδιάντροποι». Με σκληρά λόγια, γεμάτα όμως αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα για δικαίωση, μίλησε η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη που έχει κάνει 25 χειρουργεία, στον ΑΝΤ1 λίγες ώρες μετά από την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Βουλή, στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ερώτηση αν οι συγγενείς έχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η Ευδοκία Τσαγκλή απάντησε: «Φυσικά. Στοιχειοθετούμε ακόμη και τον ενδεχόμενο δόλο». «Είπε ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία. Τότε, ας προχωρούσαν σε μια Προανακριτική Επιτροπή», ενώ αναφέρθηκε και στην «γνώμη από την Ευρωπαία Εισαγγελέα που την έβαλαν στο συρτάρι».

Αναφερόμενη στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, που κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την τραγωδία και να εκμεταλλευτεί τον πόνο των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η Ευδοκία Τσαγκλή τόνισε ότι πρέπει να δούμε την ουσία. «Και οι ίδιοι έχουμε κατηγορηθεί ότι εκπέμπουμε τοξικότητα, ότι αυτά είναι fake news και θεωρίες συνωμοσίας».

«Δυστυχώς η κοινή γνώμη άργησε πάρα πολύ να κινητοποιηθεί. Οι νόμοι που έχουν σπάσει, τα πρωτόκολλα, είναι πραγματικά για ένα πολύ δολοπλόκο και κακό θρίλερ», ανέφερε η επιβάτιδα του μοιραίου τρένου, ερωτηθείσα για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και για τη μονταζιέρα στα ηχητικά. «Αρχίζουν και επεμβαίνουν οι γερανοί στον χώρο, έχουμε τα πρώτα ντοκουμέντα λίγες ώρες μετά. Δεν έχει γίνει και κατάσχεση, δεν έχουμε τα πρωτότυπα αρχεία, τα έβαλαν σε στικάκι τα ηχητικά. Οι διασώσεις σταμάτησαν την 1η Μαρτίου το μεσημέρι και 2 Μαρτίου επίσημα είπαν ότι δεν έχουμε άλλους επιζώντες».

«Εμείς μέσα από ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη βλέπουμε ακόμη και τις κινήσεις των γερανών. Από πλάνα μάλιστα του εξωτερικού, γιατί στην Ελλάδα έχουν χαθεί, οι γερανοί δούλευαν σε άλλον χώρο από εκείνον της σύγκρουσης, από εκεί όπου έγινε το μπάζωμα, υπάρχει ένας κρατήρας δίπλα…» είπε.

«Πώς φυλάς τα πειστήρια στον χώρο του ΟΣΕ που είναι υπόλογος στην έρευνα για το συμβάν; Βρήκαμε εύφλεκτα υλικά και ανθρώπινα μέλη μετά από τόσο καιρό, υπήρχε ξυλόλιο και έχουμε ακόμη μια αγνοούμενη… Υπήρχαν κοντέινερ που μετέφεραν ξυλόλιο, είναι διαφορετικά από τα βαγόνια, είναι γαλβανιζέ και μεταφέρονταν ανάμεσα στα βαγόνια».

Η Ευδοκία Τσαγκλή επιφύλαξε πληρωμένη απάντηση στις αθλιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι «όσοι μιλούν για μπάζωμα του χώρου, είναι για τα μπάζα». «Όσοι πολιτικοί κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους είναι “φλώροι”, θα έλεγα αντίστοιχα», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τους πολιτικούς και τους αρμόδιους που έχουν ευθύνες για την τραγωδία, είπε ότι «Είναι επώδυνο γιατί έχουμε στοιχεία, δεν είναι κάτι που λέμε στον αέρα». 

Σε ό,τι αφορά τη μονταζιέρα, η Ευδοκία Τσαγκή τόνισε: «Είπε ο πρωθυπουργός ότι αισθάνεται οργή και ντροπή. Όταν έχουν ειπωθεί τόσα ψέματα, μπορεί κάποιος να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθη; Θα γραπωθούν σε αυτό το ψέμα μέχρι όσο αντέξουν. Αλλά δεν θα έκανα αυτόν τον αγώνα αν δεν πίστευα ότι θα δικαιωθούμε στο τέλος. Θα έρθει λοιπόν η στιγμή που όλα αυτά τα ψέματα θα πέσουν σαν ένα κάστρο στην άμμο».

Η ίδια ξεκαθάρισε: «Δεν είχα ποτέ κανένα κομματικό παρελθόν ούτε κομματικό “παρών”. Είμαι Ελληνίδα πολίτης και είμαι ενεργή πολίτης, ό,τι λέω το λέω μετά από έρευνα. Δεν θα κυνηγήσω τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι οι δολοφόνοι μου και που δολοφόνησαν τόσους άλλους ανθρώπους; Για μένα είναι δολοφονία κατά συρροή και θα το πάω μέχρι τέλους».

Ερωτηθείσα, τέλος, αν έχει επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας είπε: «Εγώ έχω πάει αρκετές φορές. Είναι πολύ επώδυνο και ξυπνάει πολλές αναμνήσεις. Θα πονέσει όποιος πάει στο σημείο είτε ήταν είτε δεν ήταν στο τρένο».

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου