Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Μάρ 2024
Λασίθι / Πανστρατιά κατά Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για να σωθεί το νοσοκομείο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ιεράπετρα νοσοκομείο συλλαλητήριο (Φωτογραφία αρχείου/hxonews.gr)
 

Χωρίς προηγούμενο αναμένεται να είναι η συμμετοχή των πολιτών του Λασιθίου στο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Σεληνάρι, με αίτημα να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας και του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με ευθύνη Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

 
Λασίθι συλλαλητήριο

Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα παραλύσει, καθώς στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει συμμετοχή οι πάντες. Από φορείς και συνδικαλιστικά σωματεία μέχρι καταστηματάρχες και οδηγούς ταξί, ενώ θα κλείσουν ακόμη και τα σχολεία για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ του νομού Λασιθίου, από τις 10.00 έως και τις 15.00, για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου έχει ανακοινώσει τρίωρη στάση εργασίας για όλα τα φαρμακεία του νομού από τις 11:00 έως τις 14:00.  Μεταξύ άλλων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου προτρέπει όλα τα καταστήματα να κλείσουν από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ και τα Σωματεία Ιδιοκτητών Ταξί Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας συμμετέχουν στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο και προκηρύσσουν στάση εργασίας στον κλάδο από τις 12:00 έως τις 15:00.

Κλειστή σε όλο το νομό τις ώρες του συλλαλητηρίου θα είναι και η εστίαση, ενώ θα κλείσουν και τα σχολεία του νομού μετά από αποφάσεις των συλλόγων γονέων που θέλουν να στηρίξουν την κινητοποίηση με την παρουσία τους.

Ο ΒΟΑΚ θα κλείσει συμβολικά για δύο ώρες και στο καινούριο και στο παλιό τμήμα του.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα πολίτες από όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού θα κατευθυνθούν στο Σεληνάρι με κονβόι. Προσυγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στον Άγιο Νικόλαο στον κόμβο Ξηροκάμπου, στη Νεάπολη, στην Ιεράπετρα στην κεντρική πλατεία και στη Σητεία στο συντριβάνι.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου με ανακοίνωσή της καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Νομού για μαζική και δυναμική συμμετοχή:

  • Για την υπεράσπιση της δημόσιας, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγείας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.
  • Για την άρση της υποστελέχωσης και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και γενικά των δομών υγείας του Νομού.
  • Για τις αυξήσεις των μισθών και την βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας των υγειονομικών.
  • Για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στην Νεάπολη και για την προστασία των δομών απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

Το Σωματείο Φίλων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους Λασιθιώτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο καθώς «έτσι μόνο θα καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι το Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει στο νομό μας και ότι θα αγωνιστούμε  να το κρατήσουμε ζωντανό».

Στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Λασιθίου. Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής επισημαίνεται ότι κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύει στο Λασίθι και ότι απαιτείται η στελέχωση όλων των νοσοκομείων του νομού σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Να σημειωθεί ότι οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία είναι οι ακόλουθες:

-Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού (15.000 μόνιμες προσλήψεις άμεσα).

-Αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης.

-Διπλασιασμός του μισθού για όλους: Γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

-Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

-Επαναφορά ατομικών συμβάσεων.

-Οικογενειακός γιατρός (4.500 οικογενειακοί γιατροί ή παθολόγοι και 1.500 παιδίατροι αναλογικά).

-Δημιουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Κέντρα Υγείας 24ωρης και 16ωρης λειτουργίας.

-Αναβάθμιση των νοσοκομείων (στελέχωση και εξοπλισμός).

-Διατήρηση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

-Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ

-Αύξηση χρηματοδότησης με στόχο των ευρωπαϊκό μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ.

-Δημιουργία νέων δομών (νοσοκομεία, μετανοσοκομειακά ιδρύματα)

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου