Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Δεκ 2022
Το «Ναυάγιο» των εγχώριων νεροκουβαλητών του Κατάρ
Κλίκ για μεγέθυνση















Χάρτης της Ζακύνθου όπου επισημαίνεται η πουλημένη περιοχή







19.12.2022, 13:22
Μάγδα Κλαυδιανού
 
Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως και μεγάλη μερίδα των συστημικών ΜΜΕ, υποστήριξαν με κατά καιρούς θερμές δηλώσεις και διαπρύσια δημοσιεύματα την επένδυση των Καταριανών στη Ζάκυνθο, σε έκταση 14.500 στρεμμ., ούτε μέτρο εκ των οποίων δεν ανήκε στον ιδιώτη που τους την πούλησε. ● Όψιμη αγάπη για την ανάπτυξη ή πρώιμη εκδήλωση του Qatargate;

Κατάρ: ένα κρατίδιο με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες, που πάνε περισσότεροι και φεύγουν λιγότεροι… Ενα είναι σίγουρο: εκεί δεν έχουν ακούσει ποτέ τον Μπάμπη Τσετίνη να τραγουδάει «Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια».

Εμείς στη Ζάκυνθο οxτώ χρόνια τώρα έχουμε νιώσει (με όποια σημασία μπορεί να δοθεί σε αυτό το ρήμα) τι σημαίνει η πολιτική «Με τον παρά μου και την κυρά μου» που ακολουθεί το Κατάρ, όταν το 2014 η μεσιτική εταιρεία Pimana S.A., η οποία ανήκει στην κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al-Rayyan Project Management, αγόρασε έκταση 14.500 στρεμμάτων πάνω από το «Ναυάγιο», γνωρίζοντας, όπως έχει αποδειχτεί, ότι ο πωλητής δεν κατείχε ούτε ένα μέτρο από την έκταση που πούλησε. Οπως λέμε «ένα τεφαρίκι, αμάν και να το»…

Στάσου! Ριάλια!

Οπως μάθαμε τις τελευταίες μέρες, εκείνοι που κάνουν τα θελήματα του Κατάρ σε ξένο έδαφος πληρώνονται. Οι επιτόπου (που έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν), οι δικοί μας νεροκουβαλητές, παίρνουν τίποτα για τον κόπο τους ή κινούνται μόνο από την αγάπη για την πατρίδα; Ας δούμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

● Στις 18.11.2016 ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης καταθέτει ερώτηση προς τον τότε υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με θέμα «Επένδυση της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ Al-Rayyan στη Ζάκυνθο», όπου τον ψέγει ότι δεν είναι business friendly η κυβέρνηση και δεν βοηθάει την εταιρεία να φτιάξει υποδομές που θα μοιάζουν με το τεχνητό νησί «Μαργαριτάρι» του Κατάρ και η επένδυση αυτή θα έχει ύψος 2 δισ. ευρώ. Πώς ήξερε κ. Θεοχάρης τα σχέδια της εταιρείας, αφού τα στελέχη της δεν είχαν παρουσιάσει ώς τότε (αλλά ούτε και αργότερα) κανένα πλάνο;

● Στις 10.12.2016 ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή αναφέρει: «Θα μπορούσε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα πραγματικό επενδυτικό Ελ Ντοράντο, αλλά η κυβέρνησή σας [ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.] είναι αυτή που τορπιλίζει κάθε νέα επένδυση και υποσκάπτει κάθε υφιστάμενη: ΔΕΣΦΑ, Ελληνικός Χρυσός, επενδύσεις στη Ζάκυνθο».

● Στις 15.12.2016 ο Σταύρος Κοντονής, τότε υπ. Δικαιοσύνης, καταγγέλλει στις επιτροπές της Βουλής την «ευθεία παρέµβαση του προέδρου της Ν.Δ. σε θέµατα Δικαιοσύνης, που αφορούν την “επένδυση στη Ζάκυνθο”». Στις 16.12.2016 ο ίδιος, στην Ολομέλεια, τονίζει ότι «αν αυτή η επένδυση έχει σταµατήσει, έχει σταµατήσει διότι η ίδια η Δικαιοσύνη έχει επέµβει. […] Περιµένουµε µια εξήγηση γι’ αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και κυρίως για το γεγονός ότι ενώ ο οικονοµικός εισαγγελέας, ο κ. Μπρης, περιγράφει στο πόρισµά του µε τα πλέον µελανά χρώµατα αυτή τη διαδικασία ως διαδικασία ακραίας διαφθοράς, έρχεται ο αρχηγός της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης και την υπερασπίζεται από του βήµατος της Βουλής».

● Εκείνος, όμως, που πήρε εργολαβικά την προώθηση της «επένδυσης» του εμίρη του Κατάρ ήταν ο συνήθης ύποπτος Αδωνις Γεωργιάδης. Το μόνο που δεν έχει κάνει είναι να πλακώσει στα χαστούκια-ντόμινο όσους αντιδρούν (όπως χτυπούσε ο Θ. Βέγγος τις αδελφές του σε μια ελληνική ταινία). Στις 9.11.2016, σε συνέντευξή του στον ζακυνθινό ρ/σ «Στίγμα», ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήριζε «άχθος αρούρης», δηλαδή βάρος της γης, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έδιωχνε τους επενδυτές, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Ερντογάν που πάνε οι επενδυτές στο γραφείο του και φεύγουν με ένα προεδρικό διάταγμα στο χέρι ταμάμ για την περίπτωσή τους. Στις 10.1.2017, στον ίδιο σταθμό, αναρωτιέται τσιριχτά «Είμαστε σοβαροί; Δεν θα κάνει επένδυση ο εμίρης στην Ελλάδα γιατί του ενός του πονάει και του άλλου του βρομάει; Οσους νόμους χρειαστεί θα αλλάξουμε για να έρθουν επενδύσεις. […] Οι νόμοι και το Σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους κι όχι για να πεινάσουμε».

● Στις 10.1.2020, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, χαρακτηρίζει δημόσια στα τοπικά ΜΜΕ ως «θεία τύχη» για τη Ζάκυνθο την επένδυση της Pimana S.A., προσθέτοντας πως «άλλοι πάνε και παρακαλάνε στο Κατάρ κι εμείς δεν χρειάστηκε να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι». Ακόμα και σήμερα που, με βάση τα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, έχει αποδειχτεί πόσο μεγάλη απάτη ήταν αυτή η ιστορία και έχει ζημιωθεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), η κ. Κράτσα μιλάει για «διαφορά μεταξύ ιδιωτών» και απορρίπτει την παράσταση της ΠΙΝ ως πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο που θα γίνει προσεχώς.

● Στις 30.1.2020 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η οποία κατέληγε ως εξής: «[…] Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης, δεδομένων των […] δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;» Οταν συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση (5.3.2020), ο Πάνος Σκουρλέτης ρώτησε στην ομιλία του τον κ. Γεωργιάδη «Είστε μεσίτης; Ντίλερ συμφερόντων; Υπηρετείτε μια αντίληψη που λέει ότι οι νόμοι είναι φυσαρμόνικα;» και εκείνος, αφού ανέφερε ψευδώς ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον εμίρη, δήλωσε: «Ναι, εμείς υπηρετούμε ένα μοντέλο, όπου θα είμαστε κυβέρνηση φιλοεπενδυτική. Αυτή είναι η διαφορά μας» (μάλλον δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά τους, αλλά δεν είναι της παρούσης).

● Στις 24.6.2020 ο υπ. Ανάπτυξης απαντά σε επερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη ως εξής: «Θέλουν οι Ζακυνθινοί να μη βρει κανένας τους δουλειά; Δεν θέλουν την επένδυση; Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θέλει ο Ζακυνθινός να πεινάσει; Θέλετε να τρώμε βελανίδια;»

● Τον Οκτώβριο του 2020, πιεσμένη από τις εξελίξεις, η εταιρεία Pimana S.A. αλλάζει μετοχική σύνθεση, πηγαίνει στον φορολογικό παράδεισο των βρετανικών Παρθένων Νήσων και στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας εμφανίζονται δύο έμπιστοι άνθρωποι του μεγάρου Μαξίμου, ο Ευθύμιος Μπουλούτας της Ελλάκτωρ και ο Κώστας Θανάσουλας τ. διοικητής της ΛΑΡΚΟ. Ουδέν σχόλιον!

● Τον Ιούνιο του 2021 ο τότε υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θέτει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας που θα διαχειρίζεται την πουλημένη περιοχή γύρω από το «Ναυάγιο», με ό,τι συνεπάγεται για την υπόθεση η δύναμη που έχει μια Α.Ε. Και στο βάθος, Pimana S.A.

● Στις 17.12.2021 ο αντικαταστάτης του Βασίλης Κικίλιας φέρνει μεταμεσονύχτια τροπολογία για σύσταση Επιτροπής Πρότυπης Αξιοποίησης της Περιοχής του Ναυαγίου Ζακύνθου, η οποία δύναται να διαχειρίζεται την περιοχή «κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

● Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τον ρόλο που έχουν παίξει κοινοτάρχες, δήμαρχοι και διάφοροι παρατρεχάμενοι στη Ζάκυνθο για την προώθηση της «επένδυσης», κάποιοι από τους οποίους, όπως φάνηκε, έγιναν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» της ιστορίας αυτής.

Η Εύα Καϊλή υποστήριζε τις θέσεις του Κατάρ στην Ευρωβουλή με τη γνωστή κατάληξη. Πριν απ’ αυτήν, όμως, οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Θεοχάρης, Β. Κικίλιας και η «γαλάζια» περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Ρόδη Κράτσα εμφανίζονταν ως ένθερμοι θιασώτες της επένδυσης του εμιράτου στη Ζάκυνθο

EUROKINISSI

Λίστα «Ντόχας»;

Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να μη συμμετάσχει στην προώθηση της «επένδυσης» η τέταρτη εξουσία. Να τολμήσουμε να αναρωτηθούμε αν υπήρχε «λίστα Ντόχας» πριν από τη «λίστα Πέτσα»; Ναυαρχίδες της ενημέρωσης επιστρατεύτηκαν για να δείξουν τι χάνουμε ως χώρα, επειδή κάποιοι «εχθροί της ανάπτυξης» και «κοντόφθαλμοι» δεν θέλουν την επένδυση.

● Ο Τάσος Τέλλογλου από την αρχή της υπόθεσης του «Ναυαγίου» έχει αρθρογραφήσει σχετικά στην «Καθημερινή» στηρίζοντας την επένδυση – θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν πλέον έχει αλλάξει γνώμη. Στις 14.11.2014 μάλιστα, τη χρονιά που πουλήθηκε η έκταση στα Ορεινά, έκανε ολόκληρη εκπομπή στο Star με τίτλο «Το συμβόλαιο της Ζακύνθου», στην οποία αμφισβητούσε ευθέως ότι η έκταση ανήκε σε ιδιώτες, στον δήμο και στην Εκκλησία και μάλιστα ανέφερε ότι «αποφασίσαμε να ερευνήσουμε αν ένας από τους σημαντικότερους αρχηγούς κρατών του πλανήτη μας, με μεγάλη εμπειρία σε αγοραπωλησίες ακινήτων, αγόρασε ένα ακίνητο χωρίς να γνωρίζει τα όριά του». (Εμ, όπως αποδείχτηκε, δεν τα ήξερε, οπότε ή τον έπιασαν κορόιδο οι επιτήδειοι ή δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις.)

● Στις 25.10.2016 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σε άρθρο με τίτλο «Και ο εμίρης του Κατάρ στον εισαγγελέα», ολοφυρόταν γιατί «τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου τον κυνηγούν η Εφορία, η Πολεοδομία, ο ΟΑΕΔ και η Εκκλησία Ζακύνθου», επειδή η ΔΟΥ Πατρών είχε επιβάλει στην εταιρεία Pimara («αδελφή» της Pimana S.A.) πρόσθετο φόρο μεταβίβασης του νησιού Οξυά στις Εχινάδες και συμμεριζόταν την αγανάκτηση του εμίρη, διότι η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al-Rayyan («μαμά» της Pimana S.A.) δεν είχε λάβει απάντηση σε καμία από τις δύο επιστολές που είχε στείλει στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή η εφημερίδα μάλωνε τον Τσίπρα που δεν παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη και εκτόξευε την απειλή ότι θα θυμώσει ο εμίρης και δεν θα ανανεώσει τις άδειες παραμονής των Ελλήνων που εργάζονται στο Κατάρ. (Ερμε Μοντεσκιέ!) Στις 12.12.2017 η εφημερίδα αποφαίνεται ότι το Κατάρ «μπορεί να γίνει ο ιδανικός επενδυτής για την Ελλάδα».

● Στις 6.11.2016 η εφημερίδα «Real News» μας τρίβει στη μούρη την οργισμένη αντίδραση του εμίρη του Κατάρ: «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο εμίρης είχε ενοχληθεί γιατί -εκτός από τη… σύνδεση με Κάιρο που του είχε επιφυλάξει ο Αλ. Τσίπρας- στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, το ελληνικό Δημόσιο, διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου εναντίον της Pimana S.A. (Γι’ αυτό και ο Χάρης Θεοχάρης είχε καταθέσει ερώτηση στον Τσακαλώτο, όπως είδαμε παραπάνω, στις 18.11.2016 – τι δεν καταλαβαίνεις;) Στις 13.11.2016 στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι ο Σταύρος Κοντονής εμποδίζει την επένδυση (γι’ αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης μεμφόταν τον Στ. Κοντονή στις 10.12.2016 μέσα στη Βουλή – άλλο ένα κομματάκι στο παζλ).

● Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Pimana S.A. δηλώνει ότι θα πάρει τις επενδύσεις της και θα φύγει από την Ελλάδα, οπότε διάφορα μέσα όπως «Capital.gr», «Τα Νέα», «Το Βήμα», «Ελεύθερος Τύπος» πέρασαν και από τις γνωστές «δεκατέσσερις γενεές» τον ΣΥΡΙΖΑ… Οταν το 2018 πήγε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κατάρ, στο «Liberal» διαβάζουμε ότι οι Καταριανοί έσπασαν το πρωτόκολλο και τον υποδέχτηκαν με τιμές αρχηγού κράτους.

● Στις 14.7.2019 -η Ν.Δ. δεν είχε συμπληρώσει ούτε εβδομάδα στην κυβέρνηση- στο «in.gr.» διαβάζουμε ότι «η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές έτυχε θερμής υποδοχής από τους ξένους επενδυτές, καθώς έχει προκαλέσει αισιοδοξία στα στελέχη των Καταριανών επενδυτών για επίλυση των προβλημάτων που φρέναραν τα επενδυτικά τους σχέδια». (Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;) Στο ίδιο κλίμα στις 29.7.2019 διαβάζουμε στο «Βήμα» ότι «το Κατάρ ετοιμάζει “απόβαση” εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελλάδα» και βλέπουμε τον Αδ. Γεωργιάδη να ποζάρει σαν κλαρινογαμπρός δίπλα στον πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα.

● Στις 15.8.2019 (ούτε ο Δεκαπενταύγουστος δεν αναχαιτίζει την ορμή της ανάπτυξης!) στο «Capital.gr» ο Δημήτρης Δελεβέγκος (φανατικός υπέρμαχος της «επένδυσης» του εμίρη), σε άρθρο με τίτλο «“Ξεπαγώνει” έργα άνω των 2 δισ. ευρώ στο real estate το Κατάρ», γράφει: «[…] Ηδη το Κατάρ συνδράμει [sic] στην αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, που αποδίδεται στην αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης, θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση πτέρυγας νοσοκομείου στην περιοχή». Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε «Τι πίνετε;», αλλά, επειδή είναι λίγο άκομψο, θα περιοριστούμε στην παρατήρηση ότι μάλλον τους γέλασε το GPS τους Καταριανούς, γι’ αυτό δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο για το Μάτι…

● Ο τοπικός Τύπος της Ζακύνθου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αρχικά δέχτηκε με απερίγραπτο ενθουσιασμό την είδηση της αγοραπωλησίας στα Ορεινά. Κάποιοι δημοσιογράφοι την πήραν πάνω τους την υπόθεση και εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι της Pimana S.A. Υπερθεμάτιζαν στο ύψος της επένδυσης γράφοντας για «επένδυση-μαμούθ 2,5 δισ. ευρώ», αλλά σιγά σιγά, έπειτα και από τα βουλεύματα και την παραπομπή για κακούργημα εφτά ατόμων, έχουν πέσει λίγο οι προσδοκίες τους…

Και μια απλή ερώτηση: Δεν πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι εκλεκτικές συγγένειες τόσων προσώπων με το Κατάρ; Πότε με το καλό;

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου