Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Αύγ 2022
Χρησιμοποιούν το Μετρό για να αλλοιώσουν τα Εξάρχεια
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 
Η Κυβέρνηση καταστρέφει την πλατεία της γειτονιάς με πρόφαση τη δημιουργία σταθμού

 

ΠηγήΔανάη -Κισκήρα Μπαρτσώτα - Documento

 «Θα τελειώσω με τα Εξάρχεια σε ένα μήνα» διατυμπάνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προοικονομώντας την έναρξη της βεντέτας ανάμεσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την ιστορική γειτονιά του κέντρου της Αθήνας.

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε αμέσως. Δεν πήρε φυσικά ένα μήνα, αλλά σταδιακά και μεθοδευμένα η κυβέρνηση, σε άτυπη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την υποβάθμιση της περιοχής.

Οι τεχνητές εντάσεις με την παρουσία μιας άκρως προκλητικής αστυνομίας αλλά και οι διάσπαρτες και... ανενόχλητες πιάτσες ναρκωτικών με τους ναρκέμπορους που κάνουν κουμάντο στην περιοχή και δρουν έχοντας ασυλία είναι οι βασικοί συντελεστές του οικοδομήματος της προσπάθειας υποβάθμισης των Εξαρχείων.

Με την υποβάθμιση δημιουργείται ένα αφήγημα που έρχεται να κουμπώσει εξαιρετικά με τη δημιουργία του σταθμού του μετρό στην πλατεία, το οποίο σύμφωνα με τους υποστηρικτές του θα φέρει οικονομική ευμάρεια στην περιοχή, η οποία θα γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες.

II πραγματικότητα όμως είναι πως η επιλογή αυτή αποτελεί το κλείσιμο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Δεξιά με την ιστορική γειτονιά η οποία ήταν πάντα τόπος αμφισβήτησης, ελευθερίας και πολιτισμού.

Εδώ και μήνες με μια γκεμπελίστικου τύπου τακτική επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι αντιδρώντες στην κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων εναντιώνονται γενικά στην κατασκευή σταθμού στην περιοχή και είναι μια μερίδα ανθρώπων που δεν ζουν στη συγκεκριμένη γειτονιά του κέντρου αλλά την επισκέπτονται μόνο και για να βάζουν φωτιές σε κάδους και να επιτίθενται στα ανυπεράσπιστα ΜΑΤ της Χαριλάου Τρικούπη. Τίποτε από τα δύο όμως δεν ισχύει. Οι κάτοικοι -γιατί περί κατοίκων μιλάμε- αντιδρούν στην καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, ενώ στην πλειονότητά τους ζητούν το μετρό να γίνει στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, όπως είχε προταθεί σε εναλλακτικό σχέδιο που εξεταζόταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτικά εμμονικό» το σχέδιο της κυβέρνησης

Οι κάτοικοι των Επαρχείων υποστηρίζουν πως η πλατεία τους αναμένεται να μετατραπεί σε χώρο διέλευσης επισκεπτών και τουριστών χάνοντας τον χαρακτήρα του τόπου συνάντησης που είχε και έχει και η γειτονιά σιγά σιγά να γίνει, όπως όλο το κέντρο, ένα ακόμη τουριστικό αξιοθέατο.

«Η κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων καταστρέφει τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Τα σχέδια της Αττικό Μετρό αποδεικνύουν ότι αυτό το οποίο πάει να συμβεί δεν επιτρέπει να υπάρξει πλατεία. Στην πλατεία υπάρχουν μαγαζιά, πάνω από την πλατεία ζουν άνθρωποι, έχει παντού σπίτια. Κανείς δεν πέρασε να κάνει έλεγχο στατικότητας, κανείς δεν πέρασε να ενημερώσει τον κόσμο τι θα συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ήρθαν μετέφεραν τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που είχαν παρκάρει γύρω γύρω χωρίς να τους ενημερώσουν» λέει μιλώντας στο Documento η Χρυσουλα Παπαγεωργίου, μέλος της συνέλευσης «Οχι μετρά στην πλατεία Εξαρχείων» και κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας: «Δεχόμαστε κρητική ότι θέλουμε την πλατεία όπως είναι, μέσα στα ναρκωτικά. Το εμπόριο ναρκωτικών και οι πιάτσες χρησιμοποιούνται για την υποβάθμιση μιας περιοχής Εμείς που ζούμε στα Εξάρχεια βλέπουμε πότε έρχονται και πότε φεύγουν. Εχουμε δεχτεί επιθέσεις από την αστυνομία την ίδια στιγμή που οι έμποροι βρίσκονταν δίπλα.

Μια πλατεία που υπάρχει μπορείς να την κάνεις καλύτερη, μια κατεστραμμένη πλατεία δεν μπορείς να την κάνεις τίποτε γιατί δεν υπάρχει. Λένε ότι θα έρθει το μετρό και θα σταματήσουν να πουλάνε ναρκωτικά στην πλατεία. Και στην Ομόνοια γιατί δεν γίνεται αυτό;».

Η ίδια κάνει λόγο για «δυνάμεις κατοχής γύρω από την πλατεία και γενικά στη γειτονιά», ενώ τονίζει ότι «ήρθαν Αύγουστο μήνα επειδή ο κόσμος είναι διακοπές, για να μας πιά-σουν στον ύπνο». Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 | 12:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου