Η συνάντηση πραγματοποιείται στo πλαίσιo εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και έχει ως θέμα τη συζήτηση για το νερό, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του και ειδικότερα την ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού:

«Τα τελευταία 50 χρόνια είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο η οργανωμένη προσπάθεια κρατών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον πλήρη έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων, επίγειων και υπόγειων, με σκοπό την κερδοσκοπική τους “αξιοποίηση”.

»Η κερδοσκοπική εκμετάλλευση του νερού στο όνομα της “ανάπτυξης”, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την κοινωνία. Ραγδαία είναι η παγκόσμια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό επαρκές για τις ανάγκες τους.

»Φαινόμενα που συνδέονται με την αλόγιστη χρήση, την ρύπανση και εξάντληση των υδάτινων πόρων, αφορούν ενδεικτικά:

  • την επέκταση και την εντατικοποίηση των αρδεύσεων με την εισαγωγή υδροβόρων καλλιεργειών και απουσία αρδευτικών μεθόδων εξοικονόμησης νερού στον αγροτικό τομέα ο οποίος καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού
  • τη χωρίς έλεγχο μόλυνση του νερού που προέρχεται κυρίως από την βιομηχανία, την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, την απουσία διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων
  • την ανεξέλεγκτη επέκταση των γεωτρήσεων
  • την αλόγιστη κατασκευή φραγμάτων σε ποτάμια και ρέματα για παραγωγή ενέργειας
  • την εκτροπή των ποταμών, το μπάζωμα και την καταπάτηση μικρών υγροτόπων (ρεμάτων και λιμνών), τον εγκιβωτισμό τους μέσα στις πόλεις και στον περιαστικό χώρο.

»Η εμπορευματοποίηση του νερού αποτελεί τεράστια απειλή για όλο τον υδρολογικό κύκλο, (πόσιμο νερό,  φυσικά οικοσυστήματα,  διατροφή, ερημοποίηση εδάφους κ.ά.). Πρόκειται  για λεηλασία της φύσης, χωρίς προγραμματισμό για τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, την τοπική παραγωγή και οικονομία.

»Το νερό είναι φυσικό αγαθό και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό κοινωνικό δικαίωμα. Δεν  μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα με σκοπό την κερδοφορία.

»Αγωνιζόμαστε για τη θεσμική κατοχύρωσή του ως κοινού αγαθού, στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και το οποίο ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλαχτεί ως  πολύτιμος φυσικός πόρος, πηγή ζωής για όλα τα όντα του πλανήτη.

»Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού, θεωρούμε καθοριστικό τον ενεργητικό και αποφασιστικό  ρόλο των κινημάτων και των πολιτών σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των υδατικών πόρων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης και της κοινωνίας».

πηγη: https://thepressproject.gr